Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: Când poate polițistul să folosească cătușe sau alte mijloace de imobilizare. Noi prevederi, de la finalul lunii

Publicat

De la finalul lunii ianuarie, în situațiile de violență, dar și de neconformare cu ordinele polițistului, folosirea mijloacelor de constrângere de către polițiști va trebui făcută cu respectarea unor condiții mult mai detaliate decât cuprinde acum Legea Poliției Române.

Utilizarea forței fizice, folosirea cătușelor, a substanțelor lacrimogene și iritante vor trebui să fie aplicate gradual, proporțional cu scopul urmărit și precedate de o avertizare verbală. 

Reprezentanții IPJ Alba au explicat, într-un comunicat, când va putea polițistul să folosească cătușe sau alte mijloace de imobilizare și când va fi îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene precum și alte mijloace din dotare, de la sfârșitul lunii ianuarie 2020. 

Potrivit prevederilor Legii 192 din 2019, care modifică Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, polițiștul este îndreptățit să utilizeze cătușe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale oricărei persoane.

În scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariției unei stări de pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a polițistului sau a altei persoane, polițistul este îndreptățit să utilizeze catușe sau alte mijloace de imobilizare dacă:

  • persoana condusă la sediul poliției este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau a bunurilor;
  • persoana condusă la sediul poliției a comis sau este suspectă de săvârșirea unei infracțiuni cu violență ori a unor acte de terorism;
  • persoana a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate;
  • dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerarul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârșirea unor acțiuni violente sau fuga;
  • persoana face obiectul unei măsuri privative de libertate dispuse în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când:

  • utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat; sau
  • aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se interzice folosirea cătușelor sau a altor mijloace de imobilizare, a armelor albe sau a armelor de foc, precum și a mijloacelor amintite mai sus împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax