Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

ÎPS Irineu îi atenționează pe călugări cu privire la ”ispitele tehnologiei”: ”Monahul nu are nevoie de o identitate virtuală”

Publicat


ÎPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia, atenționează călugării să nu mai folosească excesiv telefoane, laptopuri și tablete și să nu-și irosească timpul pe rețelele de socializare.

”Navigând pe internet, sunt plonjați într-o lume plăcută, care răspunde permanent la dorințele și pasiunile noastre. Înțelegem, firește, că pentru nevoile administrative ale mănăstirii se folosesc mijloace tehnice specifice, dar nu înseamnă că fiecare monah trebuie să aibă acces la acestea cauzându-și căderea în ispită. Irosindu-și timpul prin folosirea excesivă a rețelelor de socializare (facebook, instagram, twitter, whatsapp, linked.in ș.a.), monahul (monahia) dovedește lipsă de maturitate spirituală și de discernământ”, susține arhiepiscopul de Alba Iulia.

Acesta s-a referit la ”ispitele” tehnologiei moderne, într-o comunicare susținută în cadrul Sinaxei stareților, starețelor, egumenilor și duhovnicilor din Mitropolia Ardealului, desfăşurată la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Izvorul Mureșului, în data de 10 septembrie 2019.

”În acest început de veac și de mileniu nou, suntem martorii unei evoluții accelerate a tehnicii computerizate și a digitalizării radicale a activității umane. Poate că nicio altă invenție nu a reușit să schimbe atât de profund viața omului precum noile mijloace media și rețelele de socializare on-line. Deși acestea dau impresia unei comunicări libere și deschise, totuși această comunicare este, de fapt, una artificială și sterilă, mai mult însingurând oamenii decât unindu-i, așa cum demonstrează cercetătorul american Brian Primack de la Universitatea din Pittsburgh.

Cu tot aportul lor, fiind un produs exclusiv al lumii acesteia, noile media promovează atitudini mundane precum distracția, plăcerea și vorbirea deșartă. Astfel îți pierzi starea duhovnicească, rămânând într-o cugetare lumească ce alungă harul și te lasă gol sufletește.

Atât creștinul, cât și monahul, care sunt conștienți de chemarea lor, fug de aceste mijloace care cauzează instabilitate, indisciplină și irosirea timpului, căci noile media captivează atenția omului, făcându-l să piardă noțiunea timpului. Viața duhovnicească autentică află stabilitate și odihnă în rugăciunea liturgică și personală, în viețuirea evanghelică și în concentrarea pe „singurul lucru de trebuință” (cf. Lc. 10, 42). Numai așa monahii pot fi „lumină pentru mireni”, după expresia Sfântului Ioan Scărarul.

Un mijloc important de comunicare ce folosește tehnica digitală este telefonul mobil care, îmbogățindu-se treptat cu alte funcții, permite conectarea la internet și la rețelele de socializare, obținând astfel statutul de „telefon inteligent”. Observăm, cu durere, că telefonul ne fură din timpul pe care ar trebui să-l folosim ca să ne rugăm, să citim Biblia, să contemplăm.

Precum spunea un călugăr athonit, pentru noi, monahii, metanierul trebuie să fie unicul telefon mobil. Din păcate, cei din cinul monahal care se folosesc excesiv de telefonul inteligent, de laptopuri și de tablete nu mai pot rămâne în solitudine și isihie. Navigând pe internet, sunt plonjați într-o lume plăcută, care răspunde permanent la dorințele și pasiunile noastre.

Poate că ați spune că prin mijloacele media și prin rețelele de socializare, te pui ușor în legătură cu alții, îi mângâi și le faci bine, îi ajuți. Însă, precum precizează teologul Jean-Claude Larchet, „acest tip de comunicare a ajuns, de fapt, un surogat al comuniunii, care, în realitatea sa spirituală, se întemeiază pe părtășia la un același Trup și un același Duh, în sânul unei comunități concrete”.

Monahul contemporan nu are nevoie de o identitate virtuală pentru a comunica cu lumea, chiar și în dorința de a face misiune. Armele lui trebuie să rămână cele duhovnicești: rugăciunea pentru sine și pentru lume, tăierea voii și asceza. Sfântul Paisie Aghioritul afirmă: „Monahul nu trebuie să aibă ca scop să prezinte o evoluție lumească. Aceasta este ocară pentru monahism”.

Înțelegem, firește, că pentru nevoile administrative ale mănăstirii se folosesc mijloace tehnice specifice, dar nu înseamnă că fiecare monah trebuie să aibă acces la acestea cauzându-și căderea în ispită. Irosindu-și timpul prin folosirea excesivă a rețelelor de socializare (facebook, instagram, twitter, whatsapp, linked.in ș.a.), monahul (monahia) dovedește lipsă de maturitate spirituală și de discernământ.

Înlocuind duhul filocalic cu duhul lumesc pe care-l consideră sporire sau progres, se diminuează efortul ascetic, pravila zilnică, ascultarea primită sau rucodelia și chiar timpul de odihnă. Pe scurt, e afectat străvechiul principiu monastic: Ora et labora! (Roagă-te și muncește!).

Viețuitorilor în cinul monahal li se cer: vigilență sau trezvie, renunțare, detașare și isihie, care contribuie la strunirea puterilor sufletești și conferă o stabilitate interioară. Dacă noile media cauzează neliniște, insatisfacții și temeri, întreținând poftele și patimile tulburătoare pentru suflet, „liniștea exterioară aduce liniștea lăuntrică, pacea sufletului, și este condiția absolut necesară pentru lucrarea duhovnicească fină”, precum ne spune Sfântul Paisie Aghioritul.

Nicio clipă să nu uităm cuvintele Avvei Arsenie: „De ce ai ieșit?”, adică să ne întrebăm de ce am venit la mănăstire. Să nu ne permitem ca, prin mica fereastră a ecranului, să ne întoarcem în lumea pe care am părăsit-o prin ușa cea mare. Să ne ferim ca nu cumva să devenim, prin tehnologia digitală, homo connecticus, îndepărtându-ne de Dumnezeu, de aproapele nostru și de noi înșine, și îndreptându-ne către lumea degradată și trecătoare”, susține ÎPS Irineu, Arhiepiscop ortodox de Alba Iulia.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Descindere în forță a mascaților de la BCCO Alba, pentru destructurarea unui grup care se ocupa cu proxenetismul

Publicat

bcco proxenetism

În urma celor trei percheziții desfășurate, miercuri 22 ianuarie, de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia la persoane bănuite de proxenetism au fost ridicate telefoane, cartele telefonice și documente despre care există suspiciunea că ar fi fost folosite în activitatea infracțională. Trei persoane au fost conduse la poliție și au fost reținute. […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Colliers: Sebeş-Alba Iulia, CEA MAI BUNĂ ZONĂ pentru companiile care îşi caută al doilea centru de distribuţie în România

Publicat

n

Romania va atinge pragul de 5 milioane de metri pătrați de spaţii logistice şi industriale moderne în 2020. Judeţul Alba, în special oraşele Alba Iulia şi Sebeş, continuă să fie în 2020 cea mai bună variantă pentru companiile care vor să îşi extindă capacităţile logistice din România, apreciază specialiştii com­pa­niei de consultanţă imobiliară Colliers. „Zona […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOCURI de ARMĂ în miez de noapte, la Câmpeni. Un bărbat a fost ÎMPUȘCAT de polițiști, după o urmărire ca în filme

Publicat

politie noaptea

Un șofer din Câmpeni a fost împușcat de un polițist, în noaptea de miercuri spre joi, după ce a refuzat să se supună testării cu aparatul etilotest, a devenit agresiv și a încercat să scape. Bărbatul a ajuns la spital, rănit la gamba piciorului stâng. Potrivit IPJ Alba, la data de 23 ianuarie 2020, în […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumul Județean 107 V, Sânmiclăuş – Alecuş – Fărău, modernizat în 2020. Lucrările vor fi plătite din bugetul CJ Alba

Publicat

Drumul Județean 107 V, Sânmiclăuş – Alecuş – Fărău, va fi modernizat în 2020. Potrivit reprezentanților Consiliul Judeţean Alba, lungimea tronsonului reabilitat în acest an este de de 11,5 kilometri. ”Din totalul de 14,5 kilometri cât măsoară acest drum, 3 kilometri au fost modernizaţi anul trecut. Astfel, la finalizarea lucrărilor, se va putea circula în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate