Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Irizarea norilor, fenomen optic rar și efemer. Imagini colorate pe cerul orașului Alba Iulia. FOTO ȘTIREA TA

Publicat

irizare a norilor

Irizarea norilor: Imagini colorate pe cerul orașului Alba Iulia au fost surprinse marți, de cititorii Alba24. Fenomenul este cunoscut sub numele de „irizare a norilor” sau „cloud iridescence”.

Este un spectacol optic fascinant care apare atunci când lumina soarelui este refractată sau dispersată de particulele de apă sau gheață din nori.

FOTO: Cerul la Hăpria. Cititor Alba24

Acest lucru poate avea loc în diverse tipuri de nori, dar este mai frecvent observat în norii cirrocumulus, altocumulus și cirrus.

Când lumina soarelui trece prin acești nori, particulele de apă sau gheață acționează ca mici prisme, dispersând lumina în culorile spectrului vizibil.

Datorită difracției și interferenței luminii, apar culori strălucitoare și arcuite în jurul marginilor norilor sau în anumite zone ale lor.

Culorile vizibile pot include nuanțe de roșu, portocaliu, galben, verde, albastru și violet, potrivit Armospheric Optics.

Aspectul exact al irizării norilor poate varia în funcție de condițiile atmosferice și de compoziția norilor înșiși.

Irizare a norilor. Foto: Cititor Alba24

Uneori, efectul poate fi subtil, cu culori delicate și o ușoară irizare în jurul norilor, în timp ce alteori poate fi mai spectaculos, cu culori vibrante și distincte care se extind pe întreaga suprafață a cerului.

Este un fenomen destul de rar și efemer, iar momentele în care este observată pot fi deosebit de impresionante și memorabile.

Ocazional, poate fi întâlnită în timpul răsăritului sau al apusului, când lumina soarelui conferă un efect suplimentar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax