Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Isărescu apără instituţiile bancare: „Nu băncile, ci românii s-au împrumutat ca să îndatoreze România”

Publicat

Prezent, miercuri, la „Forumul bancar” organizat la Bucureşti, Guvernatorul Băncii Naţionale Române, Mugur Isărescu a explicat atitudinea sa în ceea ce priveşte comportamentul de creditare şi efectele acestuia în datoria internă şi externă. Astfel, în opinia sa, „70% din datoria privată este în sectorul neproductiv”, referindu-se la credite fără garanţii imobiliare, destinate consumului, respectiv la supermarketuri. Isărescu a spus că „3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate”, amintind că, pe parcursul a doi ani, până în 2009, „s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro” şi a concluzionat, privind întrebarea referitoare la „cine a îndatorat România”, că „băncile au fost intermediari, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, ci s-au împrumutat românii”. Apărând, în continuare, activitatea bancară, Isărescu a precizat că majoritatea sumelor atrase din străinătate de instituţiile bancare (22 miliarde euro, în total) au fost direcţionate către creditare.

Tot referitor la activitatea de creditare a băncilor din România, amintim că, marţi, deputaţii din Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci au votat un amendament la OUG 50/2010 privind creditele, care arată că: „În cazul în care debitorul solicită refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, în măsura în care acesta s-a dovedit bun-platnic, neînregistrând întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile, va beneficia: a) de toate condiţiile noii oferte de creditare; b) de neplata comisionului de analiză dosar; c) de acordarea creditului de refinanţare, fără a fi condiţionat de reevaluarea gradului de risc şi, după caz, a garanţiilor aferente creditului”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax