Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ISU Alba avertizează asupra pericolului de INCENDII pe timp de CANICULĂ. Măsuri preventive pentru autorităţi, fermieri şi amatorii de grătare în aer liber

Publicat

Odată cu apariţia temperaturilor caniculare, creşte şi numărul de incendii, în special în zona forestieră şi de agrement, dar şi în sectorul industrial. În vederea evitării acestor categorii de incendii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Unirea” al județului Alba recomandă autorităţilor publice locale si conducătorilor operatorilor economici cu pericole de incendii specifice în astfel de situaţii, să intensifice numărul de acţiuni preventive.

În perioada 13–14 august 2014 este în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben de caniculă. Vremea va fi călduroasă, caniculară și cu disconfort termic accentuat, temperaturile maxime vor atinge 35-37 de grade.

În perioadele de caniculă şi secetă arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă, transmite ISU Alba.

În celelalte perioade, aceste operaţiuni se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul de la primăria localităţii şi a acordului de la Agenţia de mediu şi cu respectarea următoarelor reguli:

– izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, păduri, culturi agricole prin executarea de fâşii arate

– efectuarea arderii doar ziua şi în condiţii meteo fără vânt

– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii.

Cetăţenii care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber trebuie să ţină cont de următoarele măsuri preventive:

– respectarea instrucţiunilor personalului silvic.

– pregătirea focului pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor.

– aprinderea focului în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de uscăciune excesivă ori în condiţii de vânt.

– urmărirea permanentă a copiilor pentru a nu se juca cu focul.

– supravegherea continua a arderii, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea – modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii.

– menţinerea curăţeniei: aruncarea hârtiilor, resturilor de mâncare ori sticlelor în locurile special amenajate, acestea putând contribui la izbucnirea şi/sau propagarea incendiilor în pădure.

În perioadele cu temperaturi ridicate sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei asupra oamenilor. Această aparatură solicită instalaţiile electrice, generând risc de incendiu.

Pentru evitarea incendiilor respectaţi următoarele reguli:

– nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.

– nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate, prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.

– nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.

atenţie la suprasolicitarea instalaţiilor electrice.

În această perioadă cu risc maxim de incendiu, ISU solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităţiilor locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax