Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Îţi poţi vinde terenul de la ţară cu un singur drum la primărie. Condiţii pentru valorificarea suprafeţelor agricole către străini

Publicat

Proprietarii de terenuri agricole care doresc să vândă aceste imobile către cetăţeni străini vor avea mai puţine drumuri de făcut pentru rezolvarea actelor, după cum se arată în noua lege promulgată miercuri de preşedintele Traian Băsescu. În schimb, primăriile vor trebui să se ocupe de avizul pentru vânzare, după ce verifică respectarea dreptului de preemţiune.
Dreptul de preemţiune, adică de a cumpăra primii terenul scos la vânzare îl au, în ordine, coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini şi statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului, potrivit noii legi. Fiecare dintre aceştia primeşte aceeaşi ofertă, egală ca preţ şi condiţii, din partea proprietarului. De respectarea condiţiilor pentru vânzare se ocupă primăria. Statul a fost introdus în această lege ca drept de preempţiuni pentru a interveni atunci când situaţia o va cere sau când situaţia va degenera într-un fel sau altul, susţine ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Actele pe care proprietarul le depune la primărie

După ce are ofertă din partea unui cetăţean străin pentru terenul pe care vrea să-l vândă, proprietarul merge la primărie şi solicită notificarea preemptorilor şi afişarea acestei oferte. Pe lângă cererea formulată în acest sens, proprietarul prezintă şi oferta de vânzare a terenului agricol, cu detalii despre preţ, amplasament, suprafaţă, categorie de folosinţă şi documentele de la cadastru. De asemenea, în ofertă se trece numele, prenumele vânzătorului şi adresa de domiciliu a acestuia.

Apoi, proprietarul aşteaptă să primească acasă, de la primărie, prin poştă, avizul pentru vânzare. Dacă nu sunt identificate alte probleme de ordin administrativ, acesta nu are de plătit nicio taxă în acest moment.

Cetăţeni străini cu terenuri în România

Din datele Ministerului Agriculturii, cei mai interesaţi până acum de terenuri agricole în România s-au arătat italienii, germanii şi ţările arabe. Într-un clasament pe ţări din care provin cumpărătorii pe primul loc este Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% şi ţările arabe cu 9,98%, urmate de Ungaria 8,17%, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda (câte 2,4%) şi Turcia (0,78%). În total, aceştia deţin peste 700.000 de hectare de teren agricol în România.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax