Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Amendă de 40.000 de lei pentru „muncă nedeclarată” şi 13 avertismente date de inspectori. Nereguli constatate

Publicat

sediul ITM Alba

O amendă în valoare de 40.000 de lei şi 13 avertismente au dat inspectorii ITM Alba, în urma a zeci de controale la firme din judeţ, săptămâna trecută. A fost verificată respectarea legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, respectiv al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În perioada 5-9 noiembrie, în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 45 de agenţi economici, cu un număr total de 456 de salariaţi. Inspectorii au constatat 58 de nereguli şi două persoane în situaţie de „muncă nedeclarată”. Au fost aplicate o amendă în valoare de 40.000 de lei, pentru „muncă nedeclarată” şi un avertisment.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

– neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;

– angajatorul nu face dovada comunicării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului în cauză;

– neplata drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă;

– neacordarea repausului săptămânal;

– neevidenţierea corectă a timpului lucrat;

– nu a fost depus în termenul legal la ITM Alba, extrasul din registrul de evidență al zilierilor pentru luna precedentă;

– registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu este completat la zi ori nu a fost transmis în termenul prevăzut de lege.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 37 de unităţi şi identificate 52 de nereguli. Inspectorii au dat 12 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementări din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Thrillerul horror ”Capra cu trei iezi”, după povestea lui Creangă, va putea fi văzut la Alba Iulia și Sebeș, în prezența actorilor

Publicat

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, câștigător al Premiului Publicului la TIFF 2022, va putea fi vizionat la Alba Iulia și Sebeș, în prezența actorilor principali.

Actorii Maia Morgenstern și Marius Bodochi, dar și regizorul Victor Canache și producătoarea Luana Georgiță pleacă în Caravana Capra cu Trei Iezi, unde se vor întâlni cu publicul din țară la proiecții speciale, în avanpremieră.

Bazat pe cunoscuta poveste a lui Ion Creangă, Capra cu Trei Iezi este un thriller/ horror care readuce în actualitate basmul, sub o altă optică.

Acesta va intra în cinema din 28 octombrie.

Caravana Capra cu Trei Iezi se oprește la Sebeș, Alba Iulia, Satu Mare, Brașov, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, Piatra Neamț, Constanța, Iași sau Botoșani.

Prima oprire a caravanei va avea loc la Sebeș, luni, pe 10 octombrie, la Centrul Cultural „Lucian Blaga”.

De la ora 18:30, spectatorii sunt așteptați să urmărească filmul, iar la final să stea de vorbă cu regizorul Victor Canache și Luana Georgiță despre experiența de la filmări și alegerea acestui subiect pentru un lungmetraj horror.

Biletele se pot cumpăra de pe site-ul Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

Tot luni, pe 10 octombrie, va avea loc o proiecție specială și la Alba Iulia, la Cinema Inspire, de la ora 20:30.

După film, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, dar și Victor Canache și Luana Georgiță se vor întâlni cu publicul.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai bun sfat pentru a cumpăra un pulover de calitate (P)

Publicat

Vremea este mai rece și sezonul de sărbători se apropie cu pași repezi. Personal, adorăm această perioadă a anului. Nu doar pentru toate activitățile de sezon care se desfășoară, ci și pentru faptul că putem purta una dintre opțiunile noastre preferate de stratificare … puloverul!

Dețineți pulovere pentru bărbați pe care le adorați? Dacă răspunsul este nu – atunci vă va plăcea acest articol, deoarece mă voi concentra pe câteva lucruri pe care trebuie să le căutați atunci când cumpărați un pulover de calitate. Vreau să dețineți pulovere pe care să le adorați atât de mult încât să le purtați până când se vor destrăma!

Când vine vorba de pulovere pentru bărbați, majoritatea se gândesc doar la puloverul clasic, generic, pe care îl poartă peste un tricou alb sau alt strat de bază. Acesta este un bun punct de plecare, dar există atât de multe alte caracteristici și varietăți care intră în această piesă atemporală. Începem cu cel mai important:

Material

Probabil cel mai important lucru la care trebuie să vă uitați atunci când cumpărați pulovere barbati este materialul din care este făcut. Acest lucru este valabil mai ales având în vedere că puloverele sunt de obicei făcute pentru a vă ajuta să vă protejați de condiții dure și de climatul rece. Materialul joacă într-adevăr un rol în nivelul de căldură pe care vi-l va oferi.

Iată care sunt diferitele tipuri de materiale din care ar trebui să fie confecționate pulovere pentru bărbați și care sunt cele recomandate personal de mine:

Puloverele din lână

Lâna este cel mai bun material disponibil pentru asigurarea căldurii. Cheia pentru capacitatea sa de a reține căldura se bazează pe nivelul său de izolare. Lâna provine de la oi și a fost folosită de secole pentru a crea articole de îmbrăcăminte specifice pentru căldură.

Având în vedere diferitele calități ale lânii, vă recomand întotdeauna să alegeți cea mai înaltă calitate pe care v-o puteți permite (lâna merino este un indicator excelent al calității). Lâna poate fi scumpă, dar senzația de lux este de neegalat în comparație cu cele de calitate inferioară (definite ca lână reciclată, care utilizează o fibră mai scurtă).

Puloverele din cașmir

Cașmirul este o altă formă de lână realizată din fibre extrase de la caprele de cașmir. Deoarece cașmirul este, din punct de vedere tehnic, un tip de păr și nu o lână, îl tratez ca pe un material separat în acest articol.

Deși căldura oferită de cașmir nu este la fel de bună ca varietățile standard de lână, acestea oferă totuși o retenție solidă a căldurii.  Cașmirul este un material atemporal care se potrivește cu multe articole din dulapul dumneavoastră.

Popularitatea cașmirului se datorează moliciunii sale. Această țesătură de înaltă calitate poate fi amestecată cu lână pentru a obține pulovere pentru bărbați călduroase, dar incredibil de moi.

Pulovere din Alpaca

Fibra de alpaca a fost foarte populară în America de Sud de sute de ani. Cu proprietăți foarte asemănătoare lânii (căldură) și cașmirului (moliciune), a fost folosită pentru a confecționa poncho-uri, mănuși, pălării și pulovere de iarnă sau de altitudine.

Cu excepția cazului în care provin din America de Sud sau sunt fabricate special, puloverele din Alpaca sunt mai greu de găsit. Acest lucru se datorează producției reduse și lipsei de familiaritate cu fibrele de Alpaca din partea marilor producători. Acestea fiind spuse, puteți fi siguri că aceasta este o alegere excelentă pentru hainele de vreme rece.

Pulovere din bumbac

Mai întâi partea bună – bumbacul este ieftin, ușor de întreținut, simplu de spălat, rezistent la uzură și ușor de găsit. La fel ca o geaca barbati, dacă sunt confecționate dintr-un bumbac de înaltă calitate, aceste pulovere excelente pentru vreme caldă, pentru plajă sau pentru o seară de primăvară/toamnă.

Cu toate acestea, bumbacul nu este o fibră făcută pentru a reține căldura. Odată udat, rămâne ud – și, mai rău pentru dumneavoastră, se simte ud (în comparație cu lâna, care poate reține 30% din greutatea sa în apă și nu se simte umedă).

Dacă cumpărați bumbac, înțelegeți că are limite – chiar și cu aceste limite, puloverele bine făcute din acest material pot fi cumpărate la un preț corect.

Poliester și bumbac ieftin

O notă cu privire la amestecurile de tip bumbac ieftin și poliester care par a fi populare în societatea actuală. Deși nu sunt în totalitate împotriva acestor materiale, ele sunt într-adevăr o treaptă inferioară în comparație cu lâna și cașmirul.

Raționamentul pentru acest lucru se bazează pe următoarele:

  • Le este greu să își păstreze forma, mai ales după mai multe cicluri de spălare.
  • Lipsa capacității de a reține căldura. Există unele pulovere grele și voluminoase din poliester și bumbac care asigură o anumită retenție a căldurii. Din păcate, tot nu se compară cu varietățile de lână din cauza proprietăților fibrelor lor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Timeea Ivan, fondatoarea unei reviste literare din Blaj, poetă la început de drum. A publicat într-un volum colectiv de poezie

Publicat

La cei numai 19 ani ai ei, Timeea Ivan, absolventă a Colegiului ”Național I. M. Clain”, se numără printre cei mai tineri și talentați poeți ai județului Alba.

Recent, 20 dintre poeziile ei au fost publicate într-un volum colectiv, care a apărut deja la editura eP. 

Acest volum, cu titlul ”Poezia acum”, va avea curând un eveniment de lansare, va fi prezent în majoritatea bibliotecilor orășenești și din București.

De asemenea, va fi trimis spre bibliotecile școlilor și vor fi organizate evenimente de prezentare a autorilor.

Volumul a apărut la Editura eP, la data de 22 septembrie 2022, fiind finanțat de către Asociația Culturală nonprofit Poemania.

În volum au semnat 12 poeți contemporani, respectiv Anca Iulia-Beidac, Timeea Ivan, Carmen Șendroiu, Nicoleta Crăete, Maria Ciurea, Marius Adrian-Ionescu, Bogdan Dărădan, Viorel Ioniță, Gabriel Dinu, Ioan Rațiu, Valentin Irimia și Mihai Ciobanu.

Volumul a apărut la inițiativa lui Mihai Ciobanu, care s-a și ocupat de toate demersurile în vederea publicării.

În prezent, Timeea Ivan este studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

”Sunt pasionată de literatură, iar drept consecință am început să scriu poezii (în jurul vârstei de 16 ani, aproximativ), m-am transpus în textele poemelor mele, am scris pe fondul principiului conform căruia poezia nu trebuie să fie doar cuvinte, trebuie să transmită sentimente, să aibă un impact afectiv puternic asupra lectorilor.

Chiar dacă la început totul s-a desfășurat sub forma unei pasiuni, în timp, mi-am dorit ca poeziile să fie publicate în diferite reviste și pe distincte site-uri” spune Timeea.

A debutat pe siteul „Cîrciuma poeziei”, unde a publicat unele dintre primele poezii, urmând ca mai apoi, să publice într-o serie de reviste și site-uri: revista „Vitrina cu Poezii”, revista „Parnas XXI”, revista „Extemporal liric”, revista „Vocativ”, site-ul „Fabrica de Poezie”, Jurnalul Milenial și revistele: „Banchetul”, „Actualitatea literară”, „Astra blăjeană”, „Revista Eminesciană”, site-ul literar „O mie de semne”, revista „13 plus” și revista „A Too Powerful Word”, o revistă bilingvă din Serbia.

A mai publicat poeme și în revistele “Apostrof” și “Hyperion” și a fost membră a Cercului Literar de la Cluj unde, de asemenea, a publicat.

”Am participat, în perioada liceului, la Olimpiada de Limba și literatura română, iar în cel de-al doilea an de studiu am reușit să obțin mențiunea întâi, astfel clasându-mă pe locul al patrulea din cei treizeci și trei de participanți.

În decursul lunii ianuarie a anului 2021, am participat la Concursul Național „Ocrotiți de Eminescu”, unde am obținut premiul I”, adaugă Timeea.

Una dintre poeziile pe care le-a publicat în cadrul volumului este următoarea:

De-am fi fost luați de crivăț și aduși captivi în

timp cu gratii ca la temnița cea mai mare din lume cu

un nume ciudat pe care îmi e

destul de greu să îl pronunț cum

dorothy gale a rămas captivă cu totto chiar cu

totto chiar cu totto în

în tărâmul de basm ca în

albă-ca-zăpada sau nu

mai știu ce basm era nu

îmi mai aduc aminte și chiar de

mi-aș aduce nu aș mai putea să

îi pronunț numele căci m-a

oripilat de-a dreptul cu

cu soarele care răsare de la vest la est cu

oamenii de zăpadă care fac oameni cu

oasele de la dinozaurii care

cred că au murit și dacă nu poate s-au

îmbrăcat în rochii și smochinguri să

meargă la nuntă în paleolitc

și și

de am fi privit cu coada ochiului înțepat către

adulții din noi sau adulții din curtea inimii vecinului

care stau într-un

colț și se miră de

arterele care îi înconjoară sunt

oameni de afaceri și se gândesc să

investească sau

sau chiar să

dărâme ceva nu știu nici ei nu știm nici noi nu știu nici ei

sau sunt

avocați și caută oameni să îi apere sau

sau sunt polițiști și caută oameni să îi aresteze

sau sunt medici și verifică dacă sunt

sănătoase arterele sau ce o mai avea inima

și de-am mai fi copii să alergăm după înghețată

la colțul străzii la singura prăvălie

și să privim spre adulți oricum suntem

mai mici decât ei și să ne minunăm cum

marea și râul și izvorul și soarele și luna

și noi trecem nu rămânem nu

și ne scufundăm în fum de țigară pe

pe leagănul din spatele alunului din curtea din spate

și ne descotorosim de scrumul de țigară ca

timpul de oameni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Directorul ANM anunță cum va fi iarna 2022-2023: nu exclud posibilitatea să avem intervale cu temperaturi de -15 grade Celsius

Publicat

Cum va fi iarna 2022-2023. Directorul ANM a prezentat o prognoză meteo pentru această iarnă. Meteorologul anunță că următoarele luni vor fi blânde, însă vor exista și zile cu temperaturi scăzute de -15 grade Celsius. 

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a făcut joi, 6 octombrie, o prognoză meteo pentru iarna 2022-2023.

Potrivit acesteia, luna octombrie a debutat cu o vreme deosebit de caldă, cu valori de 33 de grade în partea de sud-est.

Au urmat apoi zile mai răcoroase, așa cum se întâmplă în acest moment, după care la sfârșitul de săptămână vom avea din nou temperaturi de 24-25 de grade.

Săptămâna viitoare, în perioada 10-17 octombrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit. Directorul ANM susține că aceste alternanțe vor fi specifice până în data de 31 octombrie.

Cum va fi iarna 2022-2023

„În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă.

Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a transmis Elena Mateescu într-o intervenție la România TV.

Crăciun fără zăpadă

Prognoze meteorologice care anunță o iarnă blândă în România au fost emise de către două mari institute europene, respectiv Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și Serviciul Meteorologic al Regatului Unit.

„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, spune George Gârbacea, cercetător științific.

În prima parte a iernii, șansele să ningă în România sunt extrem de slabe, spune Centrul European de Prognoze. Ninsorile sunt așteptate doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde însă nu se va depune strat de zăpadă.

Țara noastră se va confrunta cu o lipsă a zăpezii

În prognoza Serviciului Meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că țara noastră se va confrunta cu o lipsă a zăpezii. Dacă această lipsă de precipitații va fi însoțită de ger, ar putea crea probleme în agricultură.

Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

„Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”a precizat Florinela Georgescu, director ANM.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax