Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

IZOLETA nu mai este ”simbolul pandemiei”: De ce a dispărut din dotarea ISU. Explicațiile șefului DSU Raed Arafat

Publicat

Celebra izoletă, simbol al pandemiei care a băgat spaima în pacienţii infectaţi sau suspecţi de noul coronavirus, a dispărut din dotarea ISU.

La un moment dat Raed Arafat a declarat că transportul cu izoleta nu mai este obligatoriu deoarece sunt prea puţine în raport cu numărul tot mai mare de cazuri care au apărut în ultima perioadă.

Transportul cu izoleta era dificil, iar personalul de pe ambulanțe s-a plâns că dispozitivul este greu de manipulat, mai ales atunci când pacientul este cărat pe scări de la etaj.

Ce spune Arafat în iulie 2021 despre dispariția izoletei din dotarea ISU

„La începutul pandemiei numărul cazurilor era foarte mic şi nu ştiam multe despre virus. Izoletele erau foarte importante pentru a păstra pacientul izolat şi de personalul medical şi de anturajul lui.

Încet, încet, numărul cazurilor a crescut mult, dar în acelaşi timp am aflat mai multe despre virus şi cum ne protejăm şi izoletele nu mai erau justificate să le folosim când am ajuns la mii de pacienţi”, a declarat Raed Arafat în timpul unui interviu televizat la Digi24

„Dacă ar apărea un nou virus extrem de contagios, cum este SARS-CoV-2, despre care nu se cunosc prea multe lucruri, izoletele vor fi din nou folosite”, a continuat şeful DSU.

„Izoletele au locul lor până la un anumit moment, până la o anumită limită. Folosirea lor la început a fost corectă şi justificată, nefolosirea lor, este la fel, corectă şi justificată”, a mai spus Arafat.

Achiziția izoletelor, afacere bănoasă

Cu achiziția izoletelor s-au făcut adevărate afaceri. Într-o anchetă publicată de Tolo.ro  se arată că numai de la Unifarm s-au achiziționat izolete  la preț de 80.000 de lei bucata, practic prețul unui automobil.

Când Unifarm a încercat să le ofere Ministerului Sănătății, în urma unei licitații despre care Libertatea a scris că a fost aranjată în favoarea Unifarm, oficialii din MS și-au dat seama că ele nu pot fi cumpărate nici măcar într-o achiziție cu dedicație, pentru că e prea mult.

Ca o comparație, izoletele pentru Republica Moldova au fost cumpărate de la altă firmă, la preț de 20.000 de lei, de 4 ori mai puțin decât cel cu care le-a luat Unifarm.

În lupta împotriva epidemiei de coronavirus, un prim element distinctiv a fost apariția izoletei. Echipamentul asigura transportarea persoanei suspecte de coronavirus într-un mediu izolat pentru a se evita răspândirea virusului.

Cum a apărut izoleta 100% românească

Ministerul Apărării Naționale a anunțat pe 20 martie 2020 că a dezvoltat prima izoletă 100% românească, un produs care, potrivit Ministerului,„îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate”.

Numai că la nici o lună, celebra izoletă- simbol al pandemiei care a băgat spaima în pacienţii infectaţi sau suspecţi de noul coronavirus, a dispărut din dotarea ISU.

Raed Arafat a declarat atunci că transportul cu izoleta nu mai este obligatoriu deoarece sunt prea puţine în raport cu numărul tot mai mare de cazuri care au apărut în ultima perioadă.

Izoleta a fost scoasă din uz încă din luna aprilie 2020, iar unul dintre principalele motive a fost că asistenţii şi brancardierii s-au plâns că trebuie să manipuleze izoleta pe braţe. În unele cazuri angajații ISU trebuiau să se roage de vecinii pacientului transportat să îi ajute să coboare de la etaj.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Om din Blaj

    sâmbătă, 24.07.2021 at 19:17

    Nici nu pot citi. Cat de mizerabili sunt! Ca de altfel toată perioada.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate