Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Jandarmii din Alba asigură măsuri de ordine la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

Publicat

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) “Avram Iancu” Alba va asigura în perioada 18-19 iunie măsurile de ordine publică pe timpul a patru manifestări publice la care se preconizează participarea a peste 1500 de persoane.

Este vorba de “Festivalul de tradiții și obiceiuri – Cultura pentru Cultură”, organizat în localitatea Sona, de “Zilele culturale ale Comunei Galda de Jos” și de manifestarea cultural-artistică “Alba Iulia Stand-Up Poetry ” care va avea loc în Alba Iulia, pe aleea dintre Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii.

De asemenea, în atenția jandarmilor se va afla jocul de fotbal dintre CS Universitatea Alba Iulia și CSO Baraolt, care se va desfășura sâmbătă, de la ora 18.00 pe stadionul “ Cetate” din Alba Iulia.

Echipajele de jandarmerie vor acţiona în scopul protecţiei participanţilor şi spectatorilor, vor urmări preîntâmpinarea unor situaţii tensionate şi vor asigura o intervenţie rapidă pentru combaterea faptelor antisociale sau a altor acţiuni care pot afecta grav liniştea şi ordinea publică.

De asemenea, vor desfășura activități informative destinate prevenirii consumului de droguri, împreună cu personal din cadrul instituțiilor cu atribuții pe această linie, transmite IJJ Alba.

Jandarmii recomandă participanților, pentru evitarea incidentelor:

 • să respecte indicaţiile organizatorilor şi ale forţelor de ordine
 • să manifeste respect faţă de persoane şi bunurile acestora
 • să evite consumul excesiv de alcool sau în public şi implicarea în conflicte de orice natură
 • în cazul în care sunt martori la săvârşirea unor fapte antisociale, să solicite ajutorul echipajelor de jandarmerie sau poliţie.

Potrivit Jandarmeriei Alba, vor fi luate măsuri legale împotriva celor care vor fi depistaţi având asupra lor arme de orice fel, artificii sau petarde, împotriva celor care vor arunca obiecte înspre scenele organizate sau care vor forţa dispozitivele şi cordoanele de ordine, dacă va fi nevoie ca acestea să fie constituite.

Orice neregulă constatată poate fi sesizată jandarmeriei prin apel la numărul unic de urgenţă 112 sau direct jandarmilor angrenaţi în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE Rezultate finale BACALAUREAT 2022. Ministrul Educației: peste 30.000 de note au fost mărite după contestații

Publicat

Rezultate finale Bacalaureat 2022: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, face declarații în ziua publicării rezultatelor finale la Bacalaureat 2022.

La nivel național, înainte de contestații, rata de promovare a examenului a fost de 73,3% (78,3% pentru promoția curentă) și erau 162 medii de 10.

Declarații Sorin Cîmpeanu

 • 41.465 de liceeni nu s-au înscris la Bacalaureat
 • este un număr mare de elevi corigenți, repetenți
 • aproximativ 41.000 de contestații în acest an
 • au fost schimbate foarte multe note: peste 30.000 mărite, peste 15.000 micșorate
 • 75,2% rata de promovare finală a examenului
 • 222 de medii de 10 (+60) după contestații
 • peste 60% note modificate cu mai mult de un punct, cele mai multe la română; 120 de lucrări cu mai mult de 2 puncte diferență
 • Maramureș, Ialomița, Constanța – județele cu cele mai multe note schimbate
 • 74 de licee din total 1394 cu promovare de 100%; 42 de licee în care promovarea a fost zero; în 11 licee doar un singur candidat a promovat examenul

În actualizare.

 

Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale
 • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea
 • media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea iunie-iulie – probele scrise

 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

CFR Călători anunţă scumpirea biletelor de tren, începând cu 1 iulie. Cât va costa o călătorie de la Alba Iulia la Constanța

Publicat

CFR Călători a anunţat, joi, că scumpeşte biletele de tren de la 1 iulie. Astfel, o călătorie Alba Iulia – București cu IR direct, clasa a II-a după 1 iulie 2022,  va costa 90,8 de lei la casa de bilete și 86,5 de lei lei Online/ATM. O călătorie Alba Iulia – Constanța cu IR, clasa a II-a va costa 136,2 de lei potrivit siteului cfrcălători.ro.

Românii vor trebui să scoată din buzunare mai mulți bani pentru călătoriile cu trenul. Mai exact, biletele se vor scumpi cu 20%, începând cu data de 1 iulie 2022, în plin sezon estival.

O călătorie pe ruta Bucureşti – Constanţa, la clasa a 2-a, va costa 67 de lei cu IR, de la 55,7 lei, iar până la Braşov va costa 54 de lei, de la 44,7 lei, de exemplu.

Decizia vine ca urmare a prevederilor Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.

Măsura vine în sprijinul redresării şi echilibrării activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc.

Ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată, aplicabilă tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, a fost în anul 2013”, precizează CFR Călători, într-un comunicat de presă.

Prețuri bilete CFR de la 1 iulie 2022

Astfel, o călătorie Bucureşti Nord – Ploieşti Sud/Vest va costa 9 lei, de la 7,2 lei, cu trenul Regio, iar Arad – Timişoara Nord, clasa a 2-a, 17 lei, de la 14 lei, cu trenul InterRegio şi 9 lei, de la 7,2 lei, cu trenul Regio.

Persoanele care doresc să călătorească de la Bucureşti la Constanţa sau la Craiova cu clasa a 2-a vor plăti 67 de lei pentru InterRegio (de la 55,7 lei) sau 35 de lei (de la 29,3 lei) pentru Regio.

Totodată, un bilet Bucureşti Nord – Braşov, clasa a 2-a, va costa 54 de lei la IR (de la 44,7 lei) şi 29 de lei la R (de la 24 de lei).

Braşov – Mangalia, clasa a 2-a IR va costa, de la 1 iulie, 104 lei, de la 86,9 lei, iar pentru Bucureşti Nord – Timişoara, clasa a 2-a IR, persoanele vor trebui să scoată din buzunar suma de 116 lei, în loc de 97 de lei.

Pentru ruta Galaţi – Mărăşeşti, clasa a 2-a, biletul de tren va costa 19 lei în loc de 15,4 lei, la tren Regio, iar pentru Suceava – Putna, clasa a 2-a, 13 lei, în loc de 10,6 lei.

Ce se întâmplă cu facilitățile pentru navetiști, studenți și elevi

„Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevederilor OMT, menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de:

 • navetiști – până la 50% din tariful integral la abonamente
 • studenți – 50% la abonamentele şi biletele
 • elevi – gratuitate la abonamentele şi biletele

Prețul biletelor și mersul trenurilor din toate stațiile din România poate fi aflat de AICI

Reduceri și oferte comerciale pentru călătoriile cu trenul

De asemenea se vor menţine şi ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu:

 • 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, din aplicaţia disponibilă pe telefon, de la automatele de vânzare bilete din staţii),
 • până la 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile,
 • 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Astăzi încep înscrierile pentru a doua etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice. Care este valoarea voucherelor

Publicat

Persoanele fizice se pot înscrie în a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele începând de vineri, 1 iulie, ora 10:00, a anunţat recent Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Bugetul celei de-a doua etape este de 10 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 1 iulie 2022, ora 10:00 – 7 iulie 2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului.

În a doua etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

 • 500 de lei pentru laptopuri
 • 300 de lei pentru tablete

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANM: Prognoza meteo pentru luna iulie. Vreme toridă și ploi puţine. Cum va fi vremea până la 1 august

Publicat

ANM anunță că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice datei din calendar pe aproape tot parcursul lunii iulie. În prima săptămână va ploua mult, mai ales în zonele centrale şi la munte, după care aversele dispar și va fi din nou foarte cald.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri prognoza meteo până pe 1 august.

Prognoza meteo – Săptămâna 4 – 11 iulie

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Vezi și VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi extreme și furtuni. Prognoza meteo de weekend, 1-3 iulie, în localități din județ

Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele centrale şi la munte. Excepţie va face sud-estul ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor fi normale pentru acest interval.

Prognoza meteo –  Săptămâna 11 – 18 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil uşor mai coborâte local în regiunile intracarpatice.

Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă deficitară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo – săptămâna 18 – 25 iulie

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toată ţara, dar mai ales în regiunile vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în centru şi la munte.

Prognoza meteo – săptămâna 25 iulie – 1 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales la munte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax