Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Jandarmii montani le reamintesc turiștilor să se echipeze corespunzător pentru excursiile la munte. Vezi ce reguli trebuie respectate pe timp de iarnă

Publicat

Structurile montane ale jandarmeriei sunt forţe special pregătite şi dotate care exercită misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiuni montane şi pe traseele turistice din zona acestora, în vederea prevenirii şi descoperirii faptelor antisociale. Totodată, jandarmii montani participă la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi a mediului, prin măsuri de prevenire şi combatere a oricăror încălcări ale prevederilor legale. În plus, o misiune deosebit de importantă a secţiilor şi posturilor montane este aceea de a participa la căutarea şi salvarea/evacuarea persoanelor/turiştilor care se află în pericol în zona de competenţă.

La nivelul Jandarmeriei Alba, la această dată, funcţionează 3 posturi montane de jandarmi care au rolul de a-şi îndeplini atribuţiile legale în raioane greu accesibile din zona Arieşeni, Roşia Montană şi Şugag. Deşi aceste structuri specializate au capacitatea de a executa permanent misiuni de sprijin a celor aflaţi în dificultate în teren muntos împădurit, activitatea lor este mai vizibilă în special pe timp de iarnă, ca urmare a prezenţei turiştilor. În acest sens, jandarmii montani au în vedere că apariţia primilor fulgi de zăpadă face ca, în perioada imediat următoare, pârtiile de schi şi traseele turistice să fie luate cu asalt de multe persoane, a căror singură dorinţă este de a profita la maxim de posibilităţile de relaxare cu care-i întâmpină anotimpul hibernal. De asemenea, din experienţă, jandarmii ştiu că, multe dintre aceste persoane, cu gândul la distracţie uită că muntele se poate dovedi deosebit de periculos şi că acesta are reguli stricte care, dacă nu sunt respectate, pot duce la apariţia unor riscuri la adresa integrităţii, sănătăţii sau chiar a vieţii.

Pentru prevenirea evenimentelor negative şi accidentelor survenite în zona montană a judeţului, Jandarmeria Alba şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba reamintesc turiştilor montani câteva dintre aceste reguli:

    1. Înainte de a pleca în excursie echipaţi-vă autoturismul corespunzător anotimpului, fără a uita lopata de zăpadă şi lanţurile antiderapante. Totodată, mijloacele de iluminat care se conectează la bateria maşini precum şi păturile (eventual electrice) se pot dovedi utile.
    2. Înainte de a pleca în excursie solicitaţi jandarmilor montani, salvamontiştilor sau localnicilor informaţii suplimentare asupra itinerariului ales ( este marcat, este accesibil, prezintă porţiuni periculoase etc.), situaţiei întreţinerii marcajelor, prognozei meteo, condiţiilor climatice locale, stării de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu.
    3. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Atenţie: turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani/salvamontiştii/ localnicii şi să ceară informaţii suplimentare despre zonele acoperite de reţeaua de telefonie mobilă, în special în zona Muntelui Şurianu.

    1. Nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel puţin una să cunoască temeinic zona respectivă. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup şi evitaţi să alegeţi trasee foarte lungi.
    2. Informaţi jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor lăsând datele dumneavoastră în acesta. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membrii Salvamont şi respectaţi indicaţiile acestora.
    3. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană.
    4. Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.
    5. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Nu vă abateţi de la traseu, evitaţi scurtăturile şi respectaţi marcajele turistice.
    6. Pe vreme rea (viscol, ceata, ger), trebuie să vă deplasaţi in grup compact ( dacă zona nu prezintă pericol de avalanşe) şi nu trebuie, sub nici un motiv, să rămâneţi în urma grupului.
    7. În caz de accident solicitaţi ajutor prin apel la 112 specificând următoarele:
    1. datele de identificare ale persoanei care anunţă;
    2. ce s-a întâmplat;
    3. câte persoane au nevoie de ajutor;
    4. unde sunt persoanele aflate în dificultate;
    5. când s-a produs accidentul;

Jandarmii montani atrag atenţia şi asupra respectării prevederilor legale referitoare la amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement, aşa cum sunt reglementate de Hotărârea  Guvernului NR. 263 din 22 februarie 2001 (*republicată*). În acest sens, recomandă cetăţenilor să nu folosească, fără drept, pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, să nu coboare pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement, utilizând sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale şi să nu acceadă pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând alt echipament decât cel adecvat pentru practicarea schiului şi snowboardului deoarece pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru prima situaţie şi cu amendă de la 25 la 200 lei pentru celelalte două.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax