Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Jidvei a primit titlul de „Sat Cultural al României 2016”. Distincție acordată pentru organizarea de evenimente și proiecte de dezvoltare

Publicat

jidvei sate frumoase Comuna Jivdei este una din cele 23 de localități din toată țara care au obținut titlul de „Sat Cultural al României 2016”. Distincția a fost acordată în cadrul Programului „Satele Culturale ale României” inițiat de Asociația „Cele mai frumoase sate din România”, sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.

Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul unui an minimum cinci evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri etc. – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural. La început au fost 52 de localități candidate (dublu față de anii anteriori), din care au fost selectate în finală 25.

Vineri, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, a avut loc jurizarea programelor culturale ale localităților finaliste și desemnarea câștigătoarelor. S-a acordat titlul de „Sat Cultural al României” tuturor candidatelor care au întrunit cel puţin 80 de puncte, din totalul de 100 posibile. Astfel, distincţia a revenit unui număr de 23 de localități participante.

Cele 23 de SATE CULTURALE ALE ROMÂNIEI 2016 sunt:

Comuna Drăguș, județul Brașov

Comuna Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș

Comuna Ciocănești, județul Suceava

Comuna Vorona, județul Botoșani

Comuna Miroslava, județul Iași

Comuna Sisești, județul Mehedinți

Comuna Șiria, județul Arad

Comuna Tulgheș, județul Harghita

Comuna Vadu Crișului, județul Bihor

Comuna Izvoarele, județul Prahova

Comuna Jidvei, județul Alba

Comuna Cândești, județul Dâmbovița

Comuna Băcia, județul Hunedoara

Comuna Horia, județul Constanța

Comuna Bonțida, județul Cluj

Comuna Ruginoasa, județul Iași

Comuna Arcani, județul Gorj

Comuna Costești, județul Vâlcea

Comuna Dudeștii Noi, județul Timiș

Comuna Văcăreni, județul Tulcea

Comuna Cornești, județul Cluj

Comuna Polovragi, județul Gorj

Comuna Prundeni, județul Vâlcea.

Satele Culturale ale României este un program AFSR inițiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.

Jurizarea programelor culturale propuse de comunele finaliste a ţinut cont de următoarele criterii: calitatea, numărul și diversitatea evenimentelor – 50 puncte, viziunea comunei, prezentarea proiectelor de dezvoltare – 20 puncte, parteneriatul – 10 puncte, experiența candidatului – 10 puncte, importanța și impactul evenimentelor – 10 puncte.

La ediţii anterioare ale evenimentului, titlul de sat cultural al anului i-a revenit şi localităţilor Vinerea (Cugir), Biia (Șona) şi Săsciori din județul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax