Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Expoziție la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”

Publicat

afis fotografi 2019

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia organizează joi, 7 martie, expoziția ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX.”  În cadrul expoziției vor fi prezentate schițe biografice și fotografii realizate de 5 fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza, Ferenc Veress (1832-1916), Alexandru Roşu, Szabó Gábor (1905-1982) și Suba Zoltán.

Expoziția a fost inițiată în anul 2018, în contextul aniversării Centenarului României Mari, de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (Marius Câmpean), în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (Ionela Simona Mircea), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Melinda Ildiko Mitu), Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud (Elena Elisabeta Pleniceanu) și Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat (Constantin Băjenariu). De asemenea, ea a fost însoțită de un volum editat sub același generic.

Expoziția prezintă schițe biografice și fotografii realizate de 5 fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) – Fotograful Unirii de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto), Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa, Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş și Suba Zoltán (1911-2009) – unul dintre fotografii marcanți ai oraşului Baia Mare.

Invitația adresată de muzeul albaiulian tuturor este aceea de a trece pragul expoziției pentru a afla o poveste compusă din mai multe povești, biografii adunate laolaltă, a celor din spatele aparatului de fotografiat și a celor din fața lui, într-o manieră atractivă, care îmbină textul cu imaginea, reușind să antreneze și mintea și inima și ochiul, deopotrivă.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va găzdui expoziția în perioada 7 martie – 9 aprilie 2019.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax