Connect with us
Publicitate

Uncategorized

JOI | Expoziţie la Sala Unirii din Alba Iulia: Veşminte de liturghie vechi, din colecţiile judeţului Alba, folosite de slujitorii religioși ortodocşi şi greco-catolici

Publicat

Veșminte de liturghie vechi folosite în timpul serviciului religios, păstrate cu grijă în diferite colecţii din judeţul Alba, respectiv pluviale, dalmatice și casule purtate de slujitorii cultului romano-catolic alături de stihare, feloane şi epitrahile folosite de slujitorii religioși ai comunităţii româneşti ortodoxe şi greco-catolice vor putea fi admirate, joi, în Sala Unirii din Alba Iulia. Toate aceste obiecte face parte din expoziţia „(Ne)sfârşita liturghie: Veşminte liturgice din colecţiile judeţului Alba”, care va fi vernisată la ora 12.oo.

Dintre exponate se remarcă o dalmatică din secolul al XVIII-lea aparţinând Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, dar și două dintre veşmintele liturgice purtate la Alba Iulia cu ocazia Încoronării de la 15 octombrie 1922 (ambele aparținând Arhiepiscopii Ortodoxe de Alba Iulia).

De asemenea, dintre obiectele expuse mai amintim inventare din secolele XVIII şi XIX ale bisericilor din județul Alba, care descriu patrimoniul de odăjdii, chitanţe/adeverinţe ale croitorilor, negustorilor şi atelierelor de veşminte, reclame ale acestor ateliere, consemnări din registrele parohiale referitoare la achiziţionarea de veşminte pentru slujbă ori la întreţinerea lor și anunţuri de presă referitoare la credincioşii care au donat bani pentru achiziţionarea acestora.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba și Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, Mănăstirea „Buna-Vestire” din Negraia-Pătrângeni, Muzeul de Etnografie şi Artă Religioasă din Bucerdea Vinoasă, precum şi Expoziţiile Etnografice din Cut, Cricău, Deal, Pianul de Jos, Hopârta şi Şugag.

Expoziţia va fi găzduită de Sala Unirii în perioada 27 martie-30 aprilie, intrarea fiind liberă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax