Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: „Marșul persoanelor cu handicap – Cursa inimii Cetății Alba”, ediția a VIII-a, la Alba Iulia, în Piaţa Cetăţii. PROGRAM

Publicat

IMG_0493 „Marșul persoanelor cu handicap – Cursa inimii Cetății Alba”, ediția a VIII-a, va avea loc joi, în Piața Cetății din Alba Iulia. Prin eveniment se dorește promovarea drepturilor și a participării persoanelor cu dizabilități la viața comunității, la marș fiind așteptate să participe peste 400 de persoane.

Marșul persoanelor cu handicap Cursa inimii Cetății Alba” este o manifestare prin care se dorește promovarea drepturilor și a participării persoanelor cu dizabilități la viața comunității. Această acțiune este susținută și încurajată de îndrăgita solistă de muzică populară, Leontina Fărcaș.

În județul Alba există aproximativ 16.500 de adulți și 1.800 de copii cu handicap.

Handicapul nu este altceva decât o stare consecutivă deficienței cu care persoana s-a născut sau pe care a dobândit-o. Societatea stabilește prin norme legătura dintre dizabilitate și statutul juridic generat prin încadrarea într-un grad de handicap. Este esențial ca persoanelor cu dizbilități să nu li se nege anumite drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la o educație adaptată în funcție de „diferite abilități”, accesul la o îngrijire medicală adecvată, posibilitatea de a învăța o meserie în concordanță cu abilitățile individuale și posibilitatea de a-și câștiga propria existență, dreptul de a își exprima sexualitatea etc., chiar dacă normele care stabilesc încadrarea într-un grad de handicap nu-i asigură persoanei cu dizabilități statutul juridic de persoană încadrată într-un grad de handicap, transmit iniţiatorii.

„Ignoranța, discriminarea, preconcepțiile duc la izolarea, la ridicarea unor bariere între persoanele cu dizabilități și comunitate. De aceea, este important pentru ca noi, toți, să înțelegem că persoanele cu dizabilități sunt ca noi, dar că ele fac lucrurile, pe care noi le considerăm obișnuite, mai diferit și că au nevoie de condiții adaptate abilităților și experienței lor”, au precizat organizatorii.

În acest an, marșul va înconjura Piața Cetății din Alba Iulia și va fi parcurs de toți cei care vor fi prezenți: persoane cu handicap instituționalizate și neinstituționalizate, însoțitori, organizatori, oficialități, invitați, în dorința de a le fi aproape și de a-i susține într-o cursă a cărei premiu să fie două mâini unite, ele reprezentând suportul de care au nevoie persoanele cu handicap din partea societății, a noastră, a tuturor.

„Și noi persoanele cu handicap existăm. Și noi suntem oameni care vrem să trăim în societatea asta și nu trebuie să tragem perdeaua după noi. Și noi putem să lucrăm, și noi putem să producem plus valoare societății, și acesta este mesajul marșului: Să mergem împreună!”, a transmis președintele Asociației SM Speromax, Dragoș Zaharia.

Simbolul acestei acțiuni, la care organizatorii se așteaptă să participe peste 400 de persoane, va fi inima roșie purtată în piept, care va deschide propriile inimi spre înțelegerea acestor oameni și a curajului cu care trăiesc în fiecare zi. De asemenea, fiecare participant la marș va purta o șapcă roșie inscripționată cu mesajul ”Să mergem împreună – Cursa inimii Cetății Alba!”

Programul acțiunii de joi, 22 octombrie, va fi următorul:

15.30 – 16.00 primirea și pregătirea participanților la marș în Piața Cetății

16.00 – 16.45 „Marșul persoanelor cu handicap – Cursa inimii Cetății Alba” pe muzică de promenadă interpretată de Fanfara de copii din Petrești

16.45 – 17.30 acțiuni de socializare și un spectacol artistic susținut de Leontina Fărcaș și artiștii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

Cei care doresc să sprijine această acțiune o pot face donând orice sumă de bani în contul dedicat „Marșului persoanelor cu handicap – ediția 2015”, IBAN RO03BTRLONCRT00A1554004, beneficiar Asociația SM Speromax Alba, deschis la Banca Transilvania.

Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Alba prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba împreună cu Asociația SM Speromax Alba, alături de organizațiile neguvernamentale din județul Alba ce fac parte din Comitetul județean de analiză a problemelor persoanelor cu handicap.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax