Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: ADR Centru lansează finanțările pentru modernizarea infrastructurii sociale destinate vârstnicilor. Condiţiile de accesare a fondurilor


Publicat

pensionari 1Joi, 26 ianuarie 2017, Sala de Conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia va găzdui, începând cu ora 10.00, seminarul regional de lansare a finanțărilor pentru modernizarea infrastructurii sociale destinate vârstnicilor. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitatea sa de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, va informa potenţialii beneficiari ai apelului de proiecte destinat grupului vulnerabil persoane vârstnice, despre noile posibilități de investiții în domeniu.

Acest apel de proiecte din cadrul Priorității de Investiții 8.1, Obiectivul Specific 8.3 „Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale-persoane vârstnice”, a fost lansat în data de 27.12.2016, depunerea de proiecte urmând să înceapă din data de 28.02.2017, ora 12:00. Se va închide în 29.08.2017, ora 12,00. Cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS, disponibilă la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis.

pensionari 2Prin aceste proiecte se pot finanța centrele sociale fără componentă rezidenţială destinate persoanelor vârstnice (respectiv acele persoane care au peste 65 ani), dar și centrele de zi, unităţile de îngrijire la domiciliu și cantinele sociale. În acest sens, se finanțează atât reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii centrelor sociale fără componentă rezidenţială existente cât și a clădirilor în care se înfiinţează noi centre sociale fără componentă rezidenţială.

Prin această reuniune de lucru, ADR Centru va pregăti potenţialii beneficiari ai acestei Priorități de Investiții de la nivelul Regiunii Centru, în vederea accesării cu succes a fondurilor disponibile, în valoare de 3,7 milioane euro. În cadrul întâlnirii, ADR Centru va aduce la cunoștința publicului interesat condițiile specifice de eligibilitate și a aspectele concrete privind depunerea proiectelor și identitatea vizuală a acestora. Seminarul de informare cuprinde o prezentare generală a Programului Operațional Regional 2014-2020, o prezentare a Ghidului specific pentru Prioritatea de Investiții 8.1/8.3, o prezentare a aplicației MySMIS, precum și prezentarea Manualului de Identitate Vizuală Regio 2014-2020, referitoare la implementarea activităţilor de informare şi comunicare, pentru proiecte.

pensionari 3Acest apel de proiecte este unul competitiv, cu depunere la termen. Perioada de depunere a proiectelor poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme. Solicitanții de finanțare pot fi: Unităţi administrativ-teritoriale, dar și alte entităţi de drept public; Entități de drept privat, respectiv asociaţii şi fundaţii, unităţi de cult/ structuri ale cultelor aparţinând cultelor religioase recunoscute în România; Parteneriate între oricare dintre entitățile menționate mai sus. Este important ca solicitantul de finanţare, sau unul dintre parteneri, să fie furnizor de servicii sociale acreditat în condiţiile legislaţiei naţionale aplicabile în vigoare şi să aibă o vechime de cel puţin un an de la înfiinţare, la data depunerii cererii de finanţare.

Rata de cofinanțare pentru un proiect este de minim 2% din totalul valorii eligibile a proiectului. Valorile minime și maxime ale proiectelor diferă, în funcție de tipul investiției, astfel:

– pentru unități de îngrijire la domiciliu,valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 50.000 euro și 150.000 euro cu TVA

– pentru centre de zi, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100.000 euro și 500.000 euro cu TVA

– pentru cantine sociale, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100.000 euro și 500.000 euro cu TVA

– pentru centre de zi și unități de îngrijire la domiciliu în același proiect, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100.000 euro și 700.000 euro cu TVA

– pentru cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu în același proiect, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100.000 euro și 700.000 euro cu TVA

– pentru centru de zi și cantină socială în același proiect, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100.000 euro și 900.000 euro cu TVA

– pentru centru de zi, cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu în același proiect, valoarea eligibilă va fi cuprinsă între 100 000 euro și 950 000 euro cu TVA.

Apelul POR 8/8.1/8.3/A/1 este complementar apelului ”Bunicii Comunității – Servicii sociale și socio-medicale pentru vârstnici”, lansat spre consultare în 9 decembrie 2016, în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, la Axa Prioritară 4/ Prioritatea de investiții 9.II/ Obiectiv specific 4.4. Solicitantul de finanţare prin POR 2014-2020 poate prezenta în cererea de finanțare, secțiunea Justificare, precum și printr-o fișă de proiect, intenția de a depune un proiect pe Programul Operațional Capital Uman, în vederea asigurării resursei umane ce va acorda serviciile sociale în infrastructura care răspunde obiectului proiectului.

Bugetul acestui apel de proiecte este alocat din POR 2014-2020, Prioritatea de Investiții 8.1 „Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale”, prin Obiectivul Specific 8.3 „Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale-persoane vârstnice”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, extinse. Legea a fost promulgată

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea articolului 65, alineatul 5 din Legea nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Este vorba de localităţi afectate din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Localităţile prevăzute de lege sunt Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele; precum şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara; Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba; Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău; Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov; Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin; Câmpia Turzii, Dej şi Turda din judeţul Cluj; Galaţi din judeţul Galaţi; Brăneşti, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj; Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa; Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea; Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Subvenția pentru căminele și cantinele studențești, majorată cu 10%, pentru a putea fi respectate măsurile de distanțare fizică

Publicat

Subvenția pentru căminele și cantinele studențești va fi majorată cu 10%, potrivit unei decizii a ministrului Educației și Cercetării (MEC), Monica Anisie, anunță instituția.

”Această măsură vine în sprijinul studenților, în contextul actual al situației epidemiologice, pentru a se putea implementa și asigura măsurile de distanțare fizică în spațiile de cazare existente și în spațiile de servire a mesei”, precizează MEC, într-un comunicat.

Sumele atribuite fiecărei universități în anul universitar 2020-2021 pentru subvenționarea cheltuielilor pentru cămine – cantine se alocă proporțional cu numărul de unități de subvenție (studenți echivalenți unitari), în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, potrivit sursei citate.

De această subvenție beneficiază și studenții care încheie, conform legislației în vigoare, contracte de închiriere.

Guvernul României a decis alocarea din fonduri europene a sumei de 10 milioane de euro pentru universități, în vederea achiziției de dezinfectanți, echipamente sanitare de protecție, inclusiv pentru zona de cămine-cantine, mai transmite ministerul.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Veste bună pentru studenți: Subvenția pentru cămine – cantine, majorată cu 10 % de Ministerul Educației

Publicat

mancare cantina

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a decis creșterea subvenției pentru cămine – cantine cu 10 %.

Această măsură vine în sprijinul studenților, în contextul actual al situației epidemiologice, pentru a se putea implementa și asigura măsurile de distanțare fizică în spațiile de cazare existente și în spațiile de servire a mesei.

Sumele atribuite fiecărei universități în anul universitar 2020-2021 pentru subvenționarea cheltuielilor pentru cămine-cantine se alocă proporțional cu numărul de unități de subvenție (studenți echivalenți unitari), în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).

Potrivit Ministerului Educației, de această subvenție beneficiază și studenții care încheie, conform legislației în vigoare, contracte de închiriere.

„Menționăm că Guvernul României a decis alocarea din fonduri europene a sumei de 10 milioane de euro pentru universități, în vederea achiziției de dezinfectanți, echipamente sanitare de protecție, inclusiv pentru zona de cămine-cantine”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Educației, într-un comunicat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate