Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI și VINERI: Workshop cu tema „Abordarea pacientului imobilizat la pat”, organizat de DSP Alba. 48 de asistenți comunitari, așteptați să participe

Publicat

dsp alba 2Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba în parteneriat cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Alba, organizează joi, de la ora 12.00 și vineri, de la ora 8.00, la sediul OAMGMAMR Alba, workshopul Hartmann cu tema „Abordarea pacientului imobilizat la pat”.

Cursul va ține șase ore în fiecare zi.

Agenda cursului va cuprinde:

  1. Îngrijirea  pacientului incontinent
  2. Terapia hidroactivă a  plăgilor cronice (escare, ulcerul de gambă, piciorul diabetic)
  3. Îngrijirea pacientului stomizat (Alegerea corecta a pungii de stoma; Îngrijirea stomei și a leziunilor din jurul stomei; Consiliera pacientului stomizat).

La curs sunt așteptați 48 de asistenți medicali comunitari, iar scopul acestuia este diversificarea informațiilor referitoare la abordarea îngrijirii pacientului imobilizat la pat.

Un număr de 33 de localități din județul Alba au beneficiat în acest an, de asistență medicală comunitară, coordonată de Direcția de Sănătate Publică.

Pe lângă activitățile zilnice, asistenții medicali comunitari au derulat campanii de promovare a sănătății cuprinse în calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, precum și campanii locale, coordonate de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Dintre campaniile cuprinse în calendarul OMS destinate celebrării zilelor mondiale/europene și a celor cu teme stabilite pe baza unor priorităţi de sănătate specifice naţionale putem aminti: Săptămâna Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Luna naţională de prevenire a cancerului (februarie), Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei (24 martie), Ziua Mondiala a Sănătăţii (7 aprilie), Săptămâna Europeana a Vaccinarii (20-25 aprilie), Ziua Naţionala a Inimii (4 mai), Salvați vieți: Spălați mâinile (5 mai), Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (20 mai), Ziua Mondială fără Tutun (31 mai), Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri ( 26 iunie), Luna naţională a informării despre efectele consumui de alcool (iulie), Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei (28 iulie), Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (1–7 august), Săptămâna Europeana a Mobilității (16-22 septembrie), Ziua Mondială a Contracepției (26 sept.).

Campaniile enumerate mai sus au fost finanțate de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniilor a fost asigurat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Campaniile derulate la nivel local, la recomandarea conducerii DSP Alba: Campania de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, Campania ”Căpușele pot transmite boli grave!”, Campania de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare: ”Cinci mesaje cheie pentru siguranța alimentației”, Campania de promovare a comportamentelor preventive în caz de caniculă, Alimentație sănătoasă și activitate fizică în școli și grădinițe, Campanii școlare de prevenire a consumului de tutun și alcool, Campanie de educație pentru sănătate în spitale: “Cod de bune practici pentru vizitatori”.

Dintre activitățile zilnice pe care asistenții medicali comunitari le desfășoară în colaborare cu medicii de familie amintim doar câteva: măsuri de prevenire şi combatere a eventualelor focare de infecţii; identificarea persoanele neînscrise pe listele medicilor de familie, cu precădere copii şi gravide, şi facilitează accesul la medicul de familie în scopul obţinerii calităţii de asigurat de sănătate şi al asigurării accesului acestora la servicii medicale; supraveghează în mod activ starea de sănătate a sugarului şi a copilului mic şi promovează alăptarea şi practicile corecte de nutriţie; efectuează vizite la domiciliul sugarilor cu risc medico-social şi urmăreşte aplicarea măsurilor terapeutice recomandate de medic; identifică şi informează femeile de vârstă fertilă vulnerabile din punct de vedere medical, economic sau social despre serviciile de planificare familială şi contracepţie şi le facilitează accesul la aceste servicii; monitorizează şi supraveghează în mod activ bolnavii afalți în evidență specială, respectiv tuberculoză, prematuritate, anemie, alte categorii de persoane supuse riscului sau cu afecţiuni medicale înscrise în registre şi/sau evidenţe speciale; efectuarea vizitelor la domiciliul bolnavilor cronici.

Asistenții comunitari activează în localitățile în care primarii au cerut DSP-urilor înființarea acestor posturi, iar Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea, considerând că sunt necesare astfel de servicii de sănătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Norica

    miercuri, 27.09.2017 at 11:16

    Voi povestiti, sarbatoriti si oamenii mor pe capete. Ca sa-ti faci niste analize sau investigatii gasesti loc peste 6 luni si cica esti asigurat. Halal sa va fie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax