Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI și VINERI: Workshop cu tema „Abordarea pacientului imobilizat la pat”, organizat de DSP Alba. 48 de asistenți comunitari, așteptați să participe


Publicat

dsp alba 2Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba în parteneriat cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Alba, organizează joi, de la ora 12.00 și vineri, de la ora 8.00, la sediul OAMGMAMR Alba, workshopul Hartmann cu tema „Abordarea pacientului imobilizat la pat”.

Cursul va ține șase ore în fiecare zi.

Agenda cursului va cuprinde:

  1. Îngrijirea  pacientului incontinent
  2. Terapia hidroactivă a  plăgilor cronice (escare, ulcerul de gambă, piciorul diabetic)
  3. Îngrijirea pacientului stomizat (Alegerea corecta a pungii de stoma; Îngrijirea stomei și a leziunilor din jurul stomei; Consiliera pacientului stomizat).

La curs sunt așteptați 48 de asistenți medicali comunitari, iar scopul acestuia este diversificarea informațiilor referitoare la abordarea îngrijirii pacientului imobilizat la pat.

Un număr de 33 de localități din județul Alba au beneficiat în acest an, de asistență medicală comunitară, coordonată de Direcția de Sănătate Publică.

Pe lângă activitățile zilnice, asistenții medicali comunitari au derulat campanii de promovare a sănătății cuprinse în calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, precum și campanii locale, coordonate de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Dintre campaniile cuprinse în calendarul OMS destinate celebrării zilelor mondiale/europene și a celor cu teme stabilite pe baza unor priorităţi de sănătate specifice naţionale putem aminti: Săptămâna Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Luna naţională de prevenire a cancerului (februarie), Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei (24 martie), Ziua Mondiala a Sănătăţii (7 aprilie), Săptămâna Europeana a Vaccinarii (20-25 aprilie), Ziua Naţionala a Inimii (4 mai), Salvați vieți: Spălați mâinile (5 mai), Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (20 mai), Ziua Mondială fără Tutun (31 mai), Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri ( 26 iunie), Luna naţională a informării despre efectele consumui de alcool (iulie), Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei (28 iulie), Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (1–7 august), Săptămâna Europeana a Mobilității (16-22 septembrie), Ziua Mondială a Contracepției (26 sept.).

Campaniile enumerate mai sus au fost finanțate de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniilor a fost asigurat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Campaniile derulate la nivel local, la recomandarea conducerii DSP Alba: Campania de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, Campania ”Căpușele pot transmite boli grave!”, Campania de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare: ”Cinci mesaje cheie pentru siguranța alimentației”, Campania de promovare a comportamentelor preventive în caz de caniculă, Alimentație sănătoasă și activitate fizică în școli și grădinițe, Campanii școlare de prevenire a consumului de tutun și alcool, Campanie de educație pentru sănătate în spitale: “Cod de bune practici pentru vizitatori”.

Dintre activitățile zilnice pe care asistenții medicali comunitari le desfășoară în colaborare cu medicii de familie amintim doar câteva: măsuri de prevenire şi combatere a eventualelor focare de infecţii; identificarea persoanele neînscrise pe listele medicilor de familie, cu precădere copii şi gravide, şi facilitează accesul la medicul de familie în scopul obţinerii calităţii de asigurat de sănătate şi al asigurării accesului acestora la servicii medicale; supraveghează în mod activ starea de sănătate a sugarului şi a copilului mic şi promovează alăptarea şi practicile corecte de nutriţie; efectuează vizite la domiciliul sugarilor cu risc medico-social şi urmăreşte aplicarea măsurilor terapeutice recomandate de medic; identifică şi informează femeile de vârstă fertilă vulnerabile din punct de vedere medical, economic sau social despre serviciile de planificare familială şi contracepţie şi le facilitează accesul la aceste servicii; monitorizează şi supraveghează în mod activ bolnavii afalți în evidență specială, respectiv tuberculoză, prematuritate, anemie, alte categorii de persoane supuse riscului sau cu afecţiuni medicale înscrise în registre şi/sau evidenţe speciale; efectuarea vizitelor la domiciliul bolnavilor cronici.

Asistenții comunitari activează în localitățile în care primarii au cerut DSP-urilor înființarea acestor posturi, iar Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea, considerând că sunt necesare astfel de servicii de sănătate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Norica

    miercuri, 27.09.2017 at 11:16

    Voi povestiti, sarbatoriti si oamenii mor pe capete. Ca sa-ti faci niste analize sau investigatii gasesti loc peste 6 luni si cica esti asigurat. Halal sa va fie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Incidența COVID în localitățile din județ. 13 cazuri noi în 24 de ore. Alba Iulia a scăzut sub pragul de 2, Blaj – sub 3

Publicat

Au fost înregistrate 13 cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba duminică, 16 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.090 de persoane au fost confirmate pozitiv.

În același intervatl, au fost 19.971 persoane vindecate și 663 decese.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 201 probe, la Spitalul Județean de Urgență (SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ este de 210.475.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (7 cazuri noi)

Alba Iulia – 4

Blaj – 1

Câmpeni – 1

Sebeș – 1

Rural (6 cazuri noi)

Bucerdea Grânoasă – 1

Mihalț – 1

Roșia de Secaș – 1

Sântimbru – 1

Șpring – 1

Unirea – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,2 (anterior 1,25):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 62 cazuri – 2,99 (anterior 3,13)

Alba Iulia – 146 cazuri – 1,91 (anterior 2,00)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,29)

Sebeș – 30 cazuri – 0,91 (anterior 0,91)

Aiud – 19 cazuri – 0,75 (anterior 0,75)

Câmpeni – 5 cazuri – 0,68 (anterior 0,82)

Cugir – 16 cazuri – 0,62 (anterior 0,86)

Abrud – 3 cazuri – 0,57 (anterior 0,38)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Teiuș – 2 cazuri – 0,28 (anterior 0,28)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 1,05)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Cergău – 13 cazuri – 7,96 (anterior 9,18)

Râmeț – 4 cazuri – 7,42 (anterior 7,42)

Roșia de Secaș – 6 cazuri – 3,71 (anterior 3,09)

Valea Lungă – 10 cazuri – 3,17 (anterior 2,86)

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Peste 300 de persoane vaccinate în trei ore la Blaj. Oamenii așteaptă în ploaie. A fost necesară suplimentarea dozelor

Publicat

Sute de persoane s-au vaccinat la primele ore ale zilei de duminică, în cadrul maratonului de vaccinare de la Blaj. Unele dintre acestea așteptau în ploaie să se vaccineze.

”La Blaj lumea așteaptă în ploaie vaccinarea. Prezența este mult peste așteptări, cinste lor.

Cele 200 de doze estimate a fi folosite azi s-au epuizat până la ora 11.00, iar la solicitarea primarului Gheorghe Valentin Rotar și a echipei de vaccinare, DSP Alba a trimis în regim de urgență încă 300 de doze.

La acest moment (0ra 11.30 – n.r.) sunt peste 300 de persoane vaccinate la maratonul de la Blaj.

Felicitări autorităților locale și echipei de vaccinare!”, a anunțat șeful DSP Alba, Alexandru Sinea.

BLAJ

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal.

Comparativ, la Alba Iulia, se pare că a mai scăzut interesul pentru vaccinarea la centrul drive-thru.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Pugiliștii CS Unirea Alba Iulia au câștigat medalii de aur, argint și bronz la Cupa României de Cadeți

Publicat

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia a obținut trei medalii, de aur, argint și bronz, la Cupa României de Cadeți, desfășurată la Arad.

Pugiliștii secției clubului albaiulian sunt pregătiți de către antrenorul emerit Nicolae Paștiu.

Competiția s-a desfășurat în perioada 10-15 mai, în sala de sport a Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia:

Drăgoi Viorel Raul (14 ani), categoria 32 de kilograme – medalie de aur;

Stoica Patrick Julian (14 ani), categoria 34 de kilograme – medalie de argint;

Dăian Denis Raul (13 ani), categoria 80 de kilograme – medalie de bronz.

Cupa României de Cadeți s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în actualul context epidemiologic.

”Băieții medaliați sunt sportivi de perspectivă care au confirmat și anii trecuți. Pregătirea lor a dat roade și îl felicit și pe antrenorul Nicolae Paștiu pentru pregătirea temeinică a tuturor celor care își doresc să facă performanță în acest sport. Mă bucur că seria rezultatelor bune, din această primăvară, este continuată de secția de box, după atletism, judo și haltere. Pregătirea sportivă și competițiile continuă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, având ca obiect principal de activitate obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.

CS Unirea Alba Iulia are, în prezent, 9 ramuri sportive active: atletism, powerlifting, haltere, orientare, box, judo, culturism, tenis de masă și taekwondo.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Maratonul de vaccinare din Alba: Peste 600 de persoane au primit prima doză, sâmbătă. Unde continuă acțiunile duminică

Publicat

Alte peste 600 de persoane s-au vaccinat sâmbătă în cadrul acțiunilor-maraton de vaccinare din județul Alba. Duminică, și Blajul se alătură acestei campanii.

În a doua zi a maratonului de vaccinare anti-COVID din județ, sâmbătă 15 mai, au primit prima doză 628 de persoane, precizează DSP Alba. Comparativ, vineri, numărul acestora era de 583.

Sâmbătă s-au imunizat 228 de persoane la punctul drive-thru din Alba Iulia (parcarea Stadionului Cetate), 222 la Sebeș și 178 la Cugir.

Cei care doresc să se vaccineze fără o programare prealabilă sunt așteptați și duminică la Alba Iulia, Sebeș, Cugir și Blaj.

ALBA IULIA

Locație: Centru tip Drive-Thru – vaccinare în mașină – în parcarea Stadionului Cetate (în spatele benzinăriei OMV)

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate, completare formular triaj AICI sau poate fi completat la locația vaccinării/centrul Drive-Thru

Alte detalii: primăria a anunțat că se va organiza tombolă cu premii pentru cei care se vaccinează; estimează circa 1500 de persoane vaccinate în cele trei zile

BLAJ

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal; pentru persoanele vârstnice și fără posibilitate de deplasare la vaccinare, domiciliate în Blaj, Tiur, Mănărade, Spătac și Petrisat, Primăria Municipiului Blaj va asigura transportul la maratonul de vaccinare de duminică – acestea se pot înscrie la Serviciul de Asistență Comunitară Blaj, la numărul de telefon 0756.089.215.

SEBEȘ

Locație: Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Sebeș, bulevardul Lucian Blaga, numărul 45

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii : nu este necesară o programare prealabilă în platforma națională de vaccinare ; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot vaccina în cadrul maratonului organizat, condiția fiind aceea de fi însoțiți de un părinte sau un  reprezentant legal.

CUGIR

Locație: centre mobile de vaccinare în corturi amenajate în aer liber

– în fața Catedralei din Cugir, sâmbătă, 15 mai, între orele 8.00-13.00

– în parcarea de lângă Piața 1 Mai din Cugir, duminică, 16 mai, orele 8.00-13.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii: persoanele cu vârsta peste 16 ani se vor putea vaccina fără programare; cetăţenii cu afecţiuni cronice sunt sfătuiţi să aibă asupra lor documentele medicale care atestă bolile de care suferă şi tratamentul pe care-l urmează.

După ora 13.00, activitatea Centrului de vaccinare din Cugir va trece la modalitatea extinsă, cu prezenţa direct fără programare, până la finalul programului de funcționare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate