Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţarea primului Departament de Ape din România

Publicat

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea primului Departament de Ape din România, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba va organiza un eveniment, joi, 14 noiembrie, de la ora 11.00 în sala „Mihai Viteazul” de la Prefectura judeţului Alba. Va fi prezentat un scurt istoric al evoluţiei activităţii SGA Alba, se vor înmâna diplome şi medalii aniversare unor instituţii sau persoane fizice – personalităţi din domeniul apelor, foşti angajaţi, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, adminisitraţii publice, judeţene şi locale, alte instituţii partenere şi colaboratoare.

Reprezentanţii SGA Alba reamintesc principalele date din istoricul instituţiei:

În 1913 s-a înfiinţat Departamentul Apelor în cadrul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor. În anul 1956 a fost organizat Comitetul de Stat al Apelor (CSA), care a preluat sarcinile Direcţiei Generale Hidrometeorologice din cadrul Ministerului Transportului Nava şi Aeriene. Era pentru prima oară când se crea în România un organ central care să coordoneze toate problemele legate de ape.

Crearea unui regim juridic capabil să răspundă necesităţilor de protejare şi ocrotire a apelor, de asigurare a utilizării lor complexe şi raţionale, în scopul prezervării resurselor naturale a condus, în anul 1975, la înfiinţarea Consiliului Naţional al Apelor Mureş-Banat, cu sediul în Târgul-Mureş. De asemenea, se înfiinţează unităţi judeţene de gospodărire a apelor, numite Oficii de Gospodărie a Apelor.

Între anii 1974-1990, se elaborează programe naţionale de gospodărire a apelor, pe termen mediu şi lung şi se trasează schemele de amenajare a bazinelor hidrografice. Aceste activităţi s-au făcut în baza Legii Apelor nr.8 din 29 martie 1974, a Legii nr. 1 din 15 aprilie 1976, care adoptă „Programul Naţional de perspectivă pentru amenajarea bazinelor hidografice din Republica Socialistă România” şi a Legii nr. 5 din 29 iunie, 1989 privind gospodărirea raţională, protecţia şi asigurarea calităţii apelor.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României 107 din 20 septembrie 2002 (modificată şi completată de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr.73 din 2005, aprobată prin Legea nr.400 din 27 decembrie 2005), aprobată prin Legea nr .404/ 2003, prevede înfiinţarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” Bucureşti, instituşie publică de interes naţional, personalitate juridică, care funcţionază pe bază de gestiune şi autonomie economică. Direcţia Apelor Mureş se menţine ca unitate bazinală, dar se înfiinţează subunităţile, Sistemele de Gospodărire a Apelor Mureş, Alba, Hunedoara şi Arad.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr.3, din 5 februarie 2010, pentru modificarea şi completarea Legii apelor, nr.107/ 1996, prevede că direcţia Apelor Mureş, devine Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax