Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Vernisajul expoziției „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, la Alba Iulia

Publicat

Joi, 30 noiembrie, de Sărbătoarea Apostolului Românilor, Sfântul Andrei, la Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziției „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”.

Asociația Eleon vă invită, începând cu orele 14.30, la Galeriile de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, la vernisajul expoziției „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”. Organizată cu sprijinul dr. Sorin Costina, Primăriei Alba Iulia, Prefecturii Alba, Consiliului Județean Alba, Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Asociației Culturale „Pictor Octavian Smigelschi”, expoziția va fi deschisă la Galeriile de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina (str. Mihai Viteazul), până pe data de 15 ianuarie 2018.

Expoziția prezintă obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice) și lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă. Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictura de șevalet și sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea: ca jertfă de sine asumată, ca depășire a propriilor limite și a barierelor dintre noi, ca sprijin și nădejde, ca semn al biruinței morții înscris în creație.

În același timp, expoziția înfățișează diverse moduri de abordare a tematicii propuse, de la cel strict dogmatic al icoanei, fereastră spre cer, la cel mai puțin sofisticat dar sincer și profund în credință al artei populare, până la cel elaborat, cercetător în formă și în înțeles al artei culte.

Artiștii au acceptat o expoziție care nu-i promovează pe ei înșiși, așezându-se în umbra temei. Participanții sunt pictori și sculptori contemporani între care se află personalități de primă mărime ale artei contemporane românești: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Alexandru Antonescu, Cristian Dițoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Matei Lăzărescu, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Christian Paraschiv, Horea Paștina, Ovidiu Paștina, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Ana Maria și Mihai Ariciu.

Icoanele pe lemn sunt realizate de Vasile Lefter, artist cu pregătire academică și o lungă experiență în pictura bisericească. Nicolae Muntean, meșter popular ce a primit titlul de tezaur uman viu, expune icoane pe sticlă, Teoși Ioana Bindea, cruci de lemn sculptate, iar Jorj Dimitriu, câteva obiecte casnice tradiționale din lemn.

Ceea ce unește exponatele, atât de diverse în ce privește meșteșugul și uneori rostul lor, este Crucea, obiect și pecete a căutării.

„Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziție itinerantă care debutează așadar în orașul Unirii urmând ca, în 2018, anul Marii Uniri, să fie deschisă pe rând la Iași, Chișinău, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și București.

Programul manifestării:

  • Prezentarea expoziției
  • Critic de artă: Costion Nicolescu
  • Discuții individuale cu artiștii participanti care au confirmat prezența: Alexandru Antonescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Dan Mohanu, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Ovidiu Simionescu, Ana Maria și Mihai Ariciu, Vasile Lefter.
  • Pe parcursul expoziției, într-un spațiu dedicat, vor rula secvențe din interviuri legate de tema Crucii și expoziție, cu Pr. Prof.Dr. Ioan Ică Jr., Pr.Prof. Dr. Constantin Coman, Silvia Radu, Horea Paștina, Ion Grigorescu, Mihai Sârbulescu, Costion Nicolescu

Expoziția va fi deschisă spre vizitare în perioada 30 noiembrie 2017- 15 ianuarie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 12:00-17:00.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax