Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Ziua Eroilor la Alba Iulia. Programul activităților de cinstire și comemorare a soldaților căzuti la datorie

avatar

Publicat

Joi, cu prilejul Zilei Eroilor, la Alba Iulia vor fi organizate activități de cinstire și comemorare a soldaților căzuți la datorie pentru patrie.

Începând cu ora 12:00, la Cimitirul Eroilor din municipiu vor fi organizate activități de cinstire și comemorare a soldaților români căzuți la datorie.

Sunt așteptați să ia parte la activități reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, unitățile militare din garnizoana Alba Iulia, asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

Programul activităților:

11.40 – 11.55 Primirea invitaților

11.55 – 12.00 Ocuparea locului în dispozitiv

12.00 – 12.05 Tragerea clopotelor în lăcașele de cult

12.05 – 12.10 Intonarea Imnului Național al României

12.10 – 12.20 Oficierea serviciului religios

12.20 – 12.25 Alocuțiune privind semnificația Zilei Eroilor

12.25 – 12.40 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.40 – Păstrarea unui moment de reculegere

12.40 – 12.45 Constituirea dispozitivului pentru defilare

12.45 – 12.50 Defilarea Gărzii de onoare

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: ACCIDENT la Alba Iulia. Persoană rănită după ce două maşini s-au lovit, într-o intersecţie

avatar

Publicat

O persoană a fost rănită, vineri, într-un accident petrecut în apropierea zonei centrale a oraşului Alba Iulia. Două maşini s-au lovit în intersecţie.

Evenimentul rutier s-a petrecut la intersecţia străzilor Bucureşti şi Florilor. În urma impactului, una dintre maşini a fost proiectată într-o casă.

La faţa locului s-au deplasat echipaje de poliţie şi Ambulanţă.

Cauza accidentului ar fi neacordarea de prioritate.

Din primele date, autoturismul Peugeot înmatriculat în Alba ar fi circulat dinspre strada Florilor, iar, la intrarea pe strada Bucureşti nu ar fi acordat prioritate şi a lovit autoturismul Skoda înmatriculat în Elveţia.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Minivacanţa de Rusalii: Programul de circulație al autobuzelor STP SA în Zona Metropolitană Alba Iulia

avatar

Publicat

autobuze

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru sărbătoarea de Rusalii.

Pentru ziua de luni, 28 mai 2018, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia, în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior.

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sute de elevi din Alba au aflat de la poliţişti cum pot proteja patrimoniul cultural naţional

avatar

Publicat

Aproximativ 600 de elevi din judeţul Alba au aflat de la poliţişti ce înseamnă şi cum pot să protejeze patrimoniul cultural naţional. Activităţile au avut loc în cadrul Proiectului Educaţional „Cunoaşte şi protejează Patrimoniul Cultural Naţional”, desfăşurat de Poliţia Română, în parteneriat cu Fundația Collegium XXI.  

În perioada martie – mai 2018, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Județean Alba au derulat, în parteneriat cu Fundaţia COLLEGIUM XXI activităţi de informare a elevilor de gimnaziu şi liceu, în cadrul proiectului educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”.

Proiectul este organizat,  la nivel naţional, în cadrul programului Școala altfel „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi are ca scop creşterea gradului de sensibilizare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la prejudiciile grave pe care le produce traficul ilicit de bunuri culturale mobile, acesta fiind la cea de-a cincea ediţie.

Principalul obiectiv al acestei activităţi a fost promovarea patrimoniului cultural în rândul tinerilor, a necesităţii protejării bunurilor culturale indiferent că vorbim despre monumente istorice sau obiecte de patrimoniu.

Dacă în ediţiile precedente proiectul a vizat toate judeţele ţării, în anul 2018 a fost restrâns la zece judeţe, selecţia fiind realizată în baza bogăţiei şi varietăţii patrimoniului cultural din fiecare unitate administrativă, dar şi a activităţii inspectoratelor de poliţie în acest domeniu şi a implicării lor în ediţiile precedente ale proiectului, IPJ Alba fiind una dintre unităţile cele mai performante în acest sens.

De la debutul proiectului, în anul 2014, acesta s-a extins, iar numărul elevilor participanţi a crescut foarte mult, în această ediţie fiind implicaţi în jur de 600 de elevi.

În cadrul prezentărilor făcute la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, ofiţerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale, comisar şef de poliţie dr. Marius-Mihai Ciută, a purtat un dialog deschis cu elevii despre problemele privind modalităţile de realizare a protejării patrimoniului cultural naţional, persoanele şi instituţiile implicate, legislaţia din domeniu şi activitatea Poliţiei Române în acest domeniu. Au fost prezentate unele din cazurile reprezentative din ultimii ani, ale lucrătorilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Alba, cum ar fi recuperarea statuii antice din marmură care îl prezintă pe Hercule, sau recuperarea colierului din aur cu pandantivi și perechea de cercei, din cetatea dacică de la Căpâlna.

Prezentările au fost însoţite de imagini semnificative ale bunurilor aparţinând patrimoniului cultural românesc, expuse în muzee, atât din ţară cât şi din străinătate.

La finalul întâlnirilor, toţi elevii şi cadrele didactice participante la proiect au primit diplome şi materiale promoţionale puse la dispoziție de Fundația Collegium XXI.

Fundaţia COLLEGIUM XXI, iniţiatoarea proiectului, este unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, organizând până în prezent, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, numeroase şi însemnate proiecte culturale.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

BACALAUREAT 2018: Ultima zi de şcoală pentru elevii de clasa a XII-a. CALENDARUL examenului şi modele de subiecte

avatar

Publicat

Elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a se află la final de an şcolar. Vineri, 25 mai, este ultima zi de cursuri, iar din iunie încep probele scrise la Bacalaureat 2018.

În acest an, examenul de Bacalaureat a fost împărţit în două etape. Probele orale au fost susţinute în februarie, iar cele scrise urmează în vară.

În Alba, peste 2.600 de candidaţi s-au înscris la examenul de Bacalaureat din acest an, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ).

Prima probă la Bacalaureat 2018 este pe 25 iunie, de limba și literatura română – proba Ea), pe 26 iunie cea de limba și literatura maternă – proba Eb), în 27 iunie – proba obligatorie a profilului – proba Ec), iar în 28 iunie – proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed).

Rezultatele vor fi afişate în 4 iulie, până la ora 12.00, apoi se pot depune contestaţii, până la ora 16.00. Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 9 iulie.

La unele probe, disciplinele sunt comune pentru toţi absolvenţii de liceu, iar la altele diferă în funcţie de profil şi specializare.

Astfel, toţi candidaţii vor susţine proba scrisă la limba şi literatura română (proba Ea). În cazul celor care au urmat liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale, aceştia vor susţine şi proba scrisă de limbă maternă (proba Eb).

În ceea ce priveşte proba Ec), adică proba obligatorie a profilului, sunt deja primele diferenţieri.

Testare la Matematică vor da absolvenţii următoarelor profiluri şi specializări:

– Filiera Teoretică, profil Real, specializările: Matematică-informatică, Ştiinţele Naturii

– Filiera Vocaţională – Profilul Militar, specializarea Matematică-informatică; Profilul Pedagogic, specializarea Învăţător-educatoare

Filiera Tehnologică:

– Profil Servicii, specializările: Tehnician în turism, Tehnician în administraţie, Tehnician în activităţi de poştă, Tehnician în achiziţii şi contractări, Tehnician în hotelărie, Tehnician în activităţi de comerţ, Tehnician în gastronomie, Organizator banqueting, Coafor stilist

– Profil Resurse naturale şi protecţia mediului, specializările: Tehnician ecology şi protecţia calităţii mediului, Tehnician hidro-meteorolog, Tehnician chemist de laborator, Tehnician analize produse alimentare, Tehnician veterinar pentru animale de companie, Tehnician în prelucrarea lemnului, Tehnician în agricultură, Tehnician agro-montan, Tehnician veterinary, Tehnician în silvicultură şi exploatări forestiere, Tehnician în industria alimentară, Tehnician în agroturism, Tehnician agronom, Tehnician horticultor, Tehnician zootehnist, Tehnician în agricultură ecologică, Tehnician în prelucrarea produselor de origine animală, Tehnician în morărit, panificaţie şi produse făinoase, Tehnician în industria alimentară fermentativă şi în prelucrarea legumelor şi fructelor, Tehnician în industria alimentară extractivă, Tehnician pentru animale de companie, Tehnician proiectant produse finite din lemn, Tehnician designer mobilă şi amenajări interioare.

– Profil Tehnic, specializările: Tehnician în telecomunicaţii, Tehnician electronist, Tehnician electrotehnist, Tehnician operator tehnică de calcul, Tehnician în automatizări, Tehnician în instalaţii electrice, Tehnician electromecanic, Tehnician operator telematică, Tehnician operatori roboţi industriali, Tehnician mecatronist, Tehnician proiectant CAD, Tehnician mechanic pentru întreţinere şi reparaţii, Tehnician prelucrări mecanice, Tehnician transporturi, Tehnician prelucrări la cald, Tehnician metrolog, Tehnician aviaţie, Tehnician instalaţii de bord (avion), Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii, Tehnician în industria materialelor de construcţii, Tehnician în industria sticlei şi ceramicii, Tehnician instalator pentru construcţii, Tehnician în construcţii şi lucrări publice, Tehnician producţie film şi televiziune, Tehnician audio-video, Tehnician operator procesare text imagine, Tehnician poligraf, Tehnician producţie poligrafică, Tehnician în chimie industrial, Tehnician designer vestimentar, Tehnician în industria textilă, Tehnician în industria pielăriei, Tehnician electrician electronist audio, Tehnician energetician, Tehnician prelucrări de maşini cu comandă numeric, Tehnician construcţii navale.

Testare la Istorie vor da absolvenţii următoarelor profiluri şi specializări:

– Filiera Teoretică, Profil Umanist, specializările: Filologie, Ştiinţe Sociale

– Filiera vocaţională:

Profil Artistic, specializările: Arhitectură, arte ambientale şi design, Arte plastice şi decorative, Coregrafie, Muzică, Arta actorului

Profil Pedagogic, specializările: Bibliotecar-documentarist, Instructor-animator, Instructor pentru activităţi extraşcolare

Profil Educaţie fizică şi sport, specializările: liceu program sportiv

Profil Teologic, specializările: Teologie ortodoxă, Patrimoniu cultural, Teologie Romano-Catolică, Teologie Greco-catolică, Teologie Baptistă, Teologie penticostală, Teologie Adventistă, Teologie unitariană, Teologie reformată, Teologie musulmană.

Vezi integral: BACALAUREAT 2018: LISTA materiilor la examen, în funcţie de profil şi specializare

CALENDAR prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

PSD Alba: „Condamnăm public decizia celor care au părăsit partidul pentru a se alătura adversarilor”

avatar

Publicat

sediu psd

Reprezentanţii PSD Alba transmit un mesaj din partea organizaţiei, în care condamnă public decizia celor care „au părăsit partidul pentru a se alătura adversarilor” politici. Se referă la parlamentari de la centru care au demisionat din partid şi s-au alăturat ProRomânia, formaţiunea politică iniţiată de Victor Ponta.

“PSD Alba condamnă public decizia celor care au părăsit PSD pentru a se alătura celor care ne sunt adversari și care au atacat în permanență partidul nostru. Este un gest lipsit de onoare față de colegii de partid, dar și față de cei care au votat PSD.

PSD a fost, este și va fi cel mai puternic partid din România. Este partidul care a realizat și realizează cele mai importante lucruri pentru România și pentru bunăstarea concetățenilor noștri.

Rămânem uniți pentru a duce la îndeplinire cel mai ambițios program de guvernare pe care l-a avut România în ultimele decenii.

Suntem uniți în lupta cu Statul Paralel! Nu vom ceda și vom duce până la capăt reforma justiției pe care am început-o pentru a pune capăt abuzurilor și nedreptăților care au măcinat societatea românească și prin care s-a încercat subminarea și uzurparea puterii politice aleasă prin votul democratic a milioane de români.

Suntem conștienți că sunt presiuni enorme și se alocă resurse uriașe pentru dezbinarea, prin orice mijloace, a partidului nostru cu scopul de a ne împiedica să ducem la capăt aceste reforme vitale pentru societate și democrație.

Cei care au trădat PSD sunt doar un angrenaj din acest plan subversiv de a împiedica cu orice preț adoptarea Legilor justiției și îndeplinirea programului de guvernare prin care PSD poate reconfirma că este partidul cel mai capabil să conducă România.

Răspunsul nostru este clar și simplu: Suntem uniți! Nu cedăm! Mergem până la capăt!”, se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al PSD Alba.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate