Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI | Ziua Naţională fără Tutun, la Alba Iulia: „Un baton de ciocolată în schimbul unei ţigări”, în licee

Publicat

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia zi de joi din luna noiembrie, subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi promovând politicile sociale de reducere a consumului. Cu această ocazie, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba organizează o acţiune de combatere a fumatului prin licee, sub sloganul „Un baton de ciocolată în schimbul unei ţigări”.

Având ca temă „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, în acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit, următoarele obiective:

îndemnarea statelor membre să implementeze art. 13 din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, care se referă la interzicerea publicităţii, sponsorizarii şi promovării tutunului astfel încât cât mai puţine persoane să fie tentate să fumeze;

încurajarea mobilizării locale, naţionale şi internaţionale în vederea contracarării eforturilor industriei tutunului de a submina controlul aplicat de instituţiile statului, în special a eforturilor de a interzice publicitatea, sponsorizarea şi promovarea tutunului.

Convenţia Cadru de Control a Tutunului reprezintă instrumentul cel mai puternic de control al consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat şi adoptat sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest fapt reprezentând un pas important în politicile de sănătate publică.

La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.

Scopul cel mai important pentru marcarea acestei zile este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice cauzate de consumul de tutun, dar şi fumatului pasiv.

De asemnea, la nivel global, consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate (după hipertensiune), acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din 10.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog marchează Ziua Naţională fără Tutun, prin organizarea unei acţiuni de sensibilizare a tinerilor în vederea renunţării la fumat prin oferirea unor alternative la consum – oferirea unui baton de ciocolată în schimbul unei ţigări. Această acţiune se va desfăşura în data de 21.11.2013 de la ora 11.00 la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”Alba Iulia şi Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia în parteneriat cu Centrul Judeţean de Voluntariat Alba şi a fost posibilă numai datorită doamnei Ancău Anica directorul unei firme de profil din Alba Iulia – S.C. „Ancău Company” S.R.L., care a sponsorizat evenimentul, dovedindu-se a fi un părinte care nu a rămas indiferent în faţa pericolului pe care îl reprezintă consumul de tutun, manifestându-şi astfel solidaritatea şi devenind un partener constant în lupta antidrog.

Totodată specialiştii CPECA Alba vor desfăşura în perioada 18-26.11.2013 proiectul interjudeţean „Stop fumat”, având ca scop prevenirea consumului de tutun în rândul elevilor din cadrul următoarelor unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia şi Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia; de asemenea Centrul implementează, în calitate de partener, proiectele locale „Adolescenţii renunţă la Fumat!” şi „Renunţă la Fumat” iniţiate pentru marcarea acestei zile de către Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia.

Activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc, subscrise temei propuse de OMS, cu logo-ul „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!” se vor desfăşura în cadrul Colegiului Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, precum şi în cadrul Penitenciarului Aiud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax