Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

JOIA MARE: Creștinii rememorează Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus

Publicat

cina cea de taina

Ziua de joi de dinaintea Paștilor sau Joia Mare este ziua în care se rememorează Cina cea de Taină, la care Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor şi le-a dat porunca: “Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii”. De asemenea, tot joi a avut loc rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilorare loc slujba cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii. În unele mânăstiri, la sfârşitul Sfintei Liturghii, există obiceiul ca stareţul să spele picioarele a 12 dintre călugări, în amintirea gestului făcut de Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taină. Din Joia Mare până în ziua de Paşti, nu se mai trag clopotele la biserici, ci doar se bate toaca.

Credincioşii participă joi seara, simbolic, la arestarea, judecarea, condamnarea, batjocorirea şi răstignirea Mântuitorului.

Tradiții și datini în Joia Mare

Tradiţia spune că nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în aceasta zi va rămâne leneş un an întreg. Dacă doarme o femeie, va veni Joimăriţa care o va face incapabilă de lucru tot anul. Se mai spune că morţii vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuinţe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

În Joia Mare, se fac focuri în curtea casei, pentru ca morţii să se poată încălzi. Focul din Joia Mare, se face aprinzând pentru fiecare mort câte o grămăjoara, daca vreţi să fie şi ei luminaţi pe lumea cealaltă în unele locuri se duc la biserică băuturi şi mâncăruri, care se sfinţesc şi se dau de pomană, pentru sufletul morţilor. De asemenea, în alte părţi se împart la biserică colivă şi colaci.

În unele zone, în această zi se înroşesc ouăle, afirmându-se că ouăle roşite şi fierte în aceasta zi nu se strica pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată. O altă tradiţie specifică acestei zile este nunta sau măritarea urzicilor, ceea ce înseamnă înflorirea şi, implicit, încetarea acestora de a mai fi bune de mâncat. (Sursa: petrutapop.ro)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ACTUALITATE

Anunț începere proiect „Diversificarea produselor întreprinderii GINMOB DESIGN SRL prin investiții în active”

Publicat

Titlul proiectului: „Diversificarea produselor întreprinderii GINMOB DESIGN SRL prin investiții în active corporale și necorporale”

Numele beneficiarului: SC GINMOB DESIGN SRL

Numele programului: Programul Operațional Regional 2014-2020

Numele Autorității de Management: MLPDA

Numele Organismului Intermediar: ADR Centru

Valoarea totală a proiectului: 681,941.68 RON

Finanțarea nerambursabilă: 486,489.17 RON

Data începerii și data finalizării: 01/07/2019 – 30/11/2022

Codul MySMIS: 131071

Proiectul „Diversificarea produselor întreprinderii GINMOB DESIGN SRL prin investiții în active corporale și necorporale” cod MySMIS 131071, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, program implementat la nivel național de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Obiectivul (ele) proiectului:

„Obiectivul general al proiectului creșterea competitivității firmei SC GINMOB DESIGN SRL, ca urmare a introducerii de noi tehnologii moderne în procesul de lucru a societății, prin achiziționarea de echipamente și utilaje tehnologice moderne în procesele de lucru ale societății”

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

  • Introducerea de 2 produse noi ca urmare a inovării şi diversificării proceselor în cadrul firmei prin achiziționarea: Circular cu masă mobilă, Centru de prelucrare vertical, Mașină unilaterală de aplicat cant, Software Design PRO
  • Îmbunătățirea calității mediului înconjurător prin asigurarea creșterii gradului de recuperare și reciclare a deșeurilor, realizată printr-o colaborare cu un furnizor de colectare selectivă a deșeurilor în perioada de implementare al proiectului, și în perioada de durabilitate al proiectului.
  • Dezvoltarea resurselor umane din cadrul microîntreprinderii prin angajarea unei persoane din categoria persoanelor defavorizate și păstrarea locurilor de muncă existente, precum și a celor nou create pe toată perioada de durabilitate a proiectului.

Rezultatele proiectului:

  • Inovarea fluxului tehnologic prin două produse noi – achiziționarea de Circular cu masă mobilă, Centru de prelucrare vertical, Mașină unilaterală de aplicat cant, Software Design PRO
  • Masuri implementate pentru respectarea principiilor privind dezvoltarea durabila, egalitatea de șanse, de gen si nediscriminare prin: o persoana angajata din categorii defavorizate, echipamentele achiziționate pot fi operate si de persoane cu dizabilități, contractarea unor servicii de colectare selectivă a deșeurilor
  • Impactul proiectului la nivelul regiunii: proiectul a condus la dezvoltarea activității firmei prin introducerea  de două noi produse și prin păstrarea locurilor de muncă dar și angajarea unei persoane din categoria persoanelor defavorizate

Date de contact beneficiar:

Adresa: Municipiul Blaj, strada Eroilor, Bloc 31, Ap. 23, Județ Alba, România, Tel: 0765338632, E-mail: ginmobdesign@gmail.com

Vezi aici comunicatul (.pdf)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru luna DECEMBRIE 2022. Meteorologii anunță cum va fi vremea de Crăciun

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pe patru săptămâni. Meteorologii anunță cum va fi vremea în luna decembrie 2022 până la Crăciun.

Temperaturile vor fi apropiate de cele specifice de Crăciun, în majoritatea regiunilor. Excepție face nord-estul țării, unde va fi mai frig. Și cantitățile de precipitații estimate vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, spun specialiștii.

Citește și VREMEA în Alba până duminică: mai frig și o zi cu ploaie sau ninsoare. Prognoza meteo de weekend, 25-27 noiembrie

Administrația Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. În primele două săptămâni, temperaturile vor fi sub valorile normale ale perioadei.

Prognoza meteo – vremea săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

Prognoza meteo – vremea săptămâna 5 – 12 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo – vremea săptămâna 12 – 19 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo – vremea săptămâna 19 – 26 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

UPDATE: L-ați văzut? Un minor de 15 ani a fugit din curtea spitalului din Cugir

Publicat

Polițiștii din Alba au căutat în noaptea de joi spre vineri un minor de 15 ani care a plecat din spitalul din Cugir și nu a mai revenit. Acesta a fost găsit, vineri dimineața, pe raza orașului. 

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, minorul a fost găsit, vineri dimineața, pe raza orașului Cugir. Starea lui este bună.

Din primele cercetări, nu rezultă că ar fi fost victima vreunei infracțiuni.

Știrea inițială

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 noiembrie, Poliția Orașului Cugir a fost sesizată, de către personalul medical, cu privire la faptul că, în jurul orei 20:30, minorul Cassian Carmelo Chitu, de 15 ani, a fugit din curtea spitalului din Cugir, în timp ce se încerca urcarea sa în ambulanță, pentru a fi transportat la un alt spital.

Minorul are următoarele semnalmente:

  • 1,66 cm înălțime;
  • păr scurt, șaten deschis;
  • ochi verzi;

Purta bluză albă cu inscripție galbenă, pantaloni sport albaștri, pantofi sport albi.

Minorul se află sub tratament medical psihiatric.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării lui, iar acesta a fost dat în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea minorului, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

MARȚI: Ședință a Consiliului Local Alba Iulia. Salarii majorate la primărie, investiția la clădirea ”Columna” și alte proiecte

Publicat

primaria alba iulia

Consilierii locali se reunesc marți, 29 noiembrie, de la ora 13.00, în ședință ordinară, cu 24 de proiecte pe ordinea de zi. Vor avea de aprobat majorarea salariilor pentru funcționarii publici și personalul contractual, din 1 decembrie, transformarea cinematografului ”Columna”, dezafectat, într-un centru multifuncțional de cartier, documentații de urbanism și rectificare de buget, dar și alte proiecte.

Proiectul ordinii de zi:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Alba Iulia pe anul 2022

2. Proiect de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din Aparatul de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia și din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, începând cu data de 1 decembrie 2022

3. Proiect de hotărâre privind modificarea organigramei și statului de funcții al Aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, în vederea transformării a 6 posturi, funcții contractuale, vacante, la Biroul Digitalizare și 2 posturi, funcții contractuale, vacante, la Compartimentul protecție civilă, securitate și sănătate în muncă din Serviciul resurse umane-administrativ, începând cu luna decembrie 2022

4. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, urmare a promovării în grad profesional imediat superior celui deținut, a unui număr de 6 angajați, personal contractual, începând cu data de 1 decembrie 2022

5. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 106/2021 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia

6. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 372/2022 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia

7. Proiect de hotărâre privind stabilirea numărului de posturi pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav, pentru anul 2023

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei de priorităţi pentru anul 2023, în vederea repartizării locuinţelor sociale din Municipiul Alba Iulia

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei VII pentru repartizarea locuinței sociale disponibilă de închiriat în anul 2022

10. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 354/2022 a Consiliului local (suplimentare 50.000 lei pentru CS Unirea, în vederea achiziționării echipamentului necesar sportivilor la competițiile naționale și internaționale; în total, 150.000 lei la acest capitol, în anul 2022)

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui act adițional la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021, încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia

12. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice – faza Studiu de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții: ”Viabilizare teren și asigurare utilități: apă, canalizare, energie electrică și alimnetare cu gaze naturale – construire Baza sportivă tip 2, Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 11”

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea docuemntației tehnico-economice, faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Schimb de destinație, modernizare, eficientizare energetică, transformare clădire Cinema în Centru Multifuncțional de Cartier”

14. Proiect de hotărâre privind Aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Construire ansamblu de locuințe colective și servicii, amenajări exterioare, împrejmuire incintă, realizare accese” – Municipiul Alba Iulia, Strada Ion Arion, nr. 62, județul Alba

15. Proiect de hotărâre privind Aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Locuință unifamilială și împrejmuire” – Municipiul Alba Iulia, Strada Alexandru Zane, nr. 8, județul Alba

16. Proiect de hotărâre privind Aprobarea Planului Urbanistic Zonal ”Reglementare stradă în vederea lotizării și construirii de locuințe individuale” – Municipiul Alba Iulia, Strada Victor Babeș, F.N., județul Alba

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea schimbării denumirii contribuabilului și a domiciliului fiscal din Certificatul de Înregistrare Fiscală seria B nr. 1988069 pentru CIF 14697901

18. Proiect de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate al municipiului Alba Iulia – domeniul privat asupra unor imobile (terenuri) situate în Alba Iulia, str. București, nr. 16 (Crucea Roșie)

19. Proiect de hotărâre privind documentația tehnică de dezmembrare a unui imobil (teren) înscris în CF nr. 74575 cu nr. cad. 74575, situat în Alba Iulia, str. Lalelelor, nr. 60 (pentru construire Centru de zi persoane vârstnice)

20. Proiect de hotărâre privind înscriere dreptului de proprietate al municipiului Alba Iulia – domeniul privat si insusirea documentației tehnice de primă înscriere a unor imobile situate in Alba Iulia, str. Republicii nr. 99, bl.K3, ap.3

21. Proiect de hotărâre privind acceptarea donaţiei către Municipiul Alba Iulia, a unor imobile înscrise în CF nr. 116939 în suprafaţă de 10 mp și CF nr. 116998 în suprafață de 31 mp, aferente străzii Milenium.

22. Proiect de hotărâre privind acceptarea donaţiei către Municipiul Alba Iulia, a unui imobil înscris în CF nr. 116123 în suprafaţă de 42 mp, aferent străzii Nazareth Illit.

23. Proiect de hotărâre privind acceptarea donaţiei către Municipiul Alba Iulia, a unor imobile-(arabil) înscrise în CF nr. 89178 în suprafaţă de 141 mp, CF nr. 89180 în suprafață de 198 mp, CF nr. 89181 în suprafață de 6 mp, CF nr. 89182 în suprafață de 65 mp, CF nr. 89183 în suprafață de 680 mp, CF nr. 80970 în suprafață de 2.142 mp și CF nr. 89149 în suprafață de 4 mp, aferente străzii Seliște aflate în proprietatea Elis Pavaje SRL.

24. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 474/2022 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia

25. Diverse:

1. Avizul de Oportunitate nr. 25 din 2022 emis pentru Plan Urbanistic Zonal privind: „Introducere în intravilan și reglementare zonă industrială în baza avizului de oportunitate elaborare PUZ în baza unui aviz de oportunitate pentru construire hală producție tâmplarie, scoatere de sub inundabilitate, introducere în intravilan și construire împrejmuire”, extravilan Municipiul Alba Iulia, Strada Drâmbarului, F.N., județul Alba

2. Adresa Instituției Prefectului – Județul Alba nr. 12355/1/G/SJ/II.C.2/2022 înregistrată cu numărul 126586/28.10.2022 la Primăria municipiului Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax