Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Județul Alba a primit înapoi 92,1 lei pentru fiecare 100 de lei viraţi la bugetul central. Vezi harta banilor din România

Publicat

Sursa foto: gandul.info

Anul trecut, în Alba, din taxele şi impozitele plătite de contribuabilii din județ, companii și salariați, au fost viraţi la stat 103.642.857 euro. Din aceşti bani, 92,1%, adică 95.547.619 euro au revenit în bugetul judeţului. Practic, la 100 de lei virați la bugetul central, s-au întors în județ 92,1 lei.

În județul Alba, cele mai importante contribuții la bugetul central le aduc companiile „Transavia”, „Jidvei”, „Elit”, „Supremia Grup”, „Alpin 57Lux”. Județul nostru are o situație destul de echilibrată în raport cu contribuția la bugetul central, față de alte județe care ori dau foarte mult și primesc înapoi puțin, ori dau puțin și primesc foarte mult. De exemplu, judeţul Cluj a primit înapoi doar 44% din banii viraţi la bugetul central, judeţul Sibiu 57,6%, judeţul Mureş 70,7 %.

De-a lungul anilor, Clujul pare cel mai frustrat dintre județe. În capitala Transilvaniei, nemulțumirea a generat chiar și mișcări care militau împotriva transferării la bugetul central a banilor proveniți din taxele și impozitele contribuabililor din județ. Una dintre acestea este cea a lui Sabin Gherman.

La nivel naţional, din fiecare 100 de lei încasaţi la bugetul central, în judeţ s-au întors în medie 25 de lei.

În 15 dintre judeţele ţării, sumele virate către bugetele locale au fost mai mari decât taxele şi impozitele plătite statului. Este vorba despre judeţele Vaslui, Botoşani, Teleorman, Călăraşi, Vrancea, Caraş-Severin, Suceava, Neamţ, Mehedinţi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Tulcea, Gorj, Maramureş şi Olt, unde sumele care s-au întors de la bugetul de stat la bugelete locale au depăşit valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean.

În alte şase judeţe şi în Municipiul Bucureşti, sumele primite înapoi de la stat au reprezentat mai puţin de 50% din valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean şi virate la bugetul central. Valoarea taxelor şi impozitelor încasate la bugetul central din fiecare judeţ în parte este direct proporţională cu populaţia, cu numărul de angajaţi şi cu mărimea mediului de afaceri.

Citiţi pe gandul.info mai multe despre banii viraţi şi primiţi înapoi de toate judeţele din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax