Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Judecător CCR: Multe plângeri la CEDO sunt de la deţinuţi care au dreptul la protecţia vieţii. Cum se pot îmbunătăți condițiile din penitenciare

Publicat

inchisoare E o tragedie ce se întâmplă în penitenciarele din România, susține Petre Lăzăroiu, unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale. Potrivit acestuia, CCR nu se poate sesiza din oficiu pentru ca numărul cazurilor în care deţinuţii sunt supuşi relelor tratamente să scadă. O pot face însă alte instanţe din ţara noastră precum avocatul poporului, a mai precizat judecătorul, la Realitatea TV.

Petre Lăzăroiu, unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale, a explicat la Realitatea TV ce se poate face pentru îmbunătățiea condițiilor din penitenciare.

„Foarte multe țări, în sistemul lor constituțional au prevăzut accesul direct la Curtea Constituțională. Numitorul comun la toate, și la Germania, Austria, Polonia, Cehia, până și Albania, Turcia, după ce epuizezi toate căile de atac, te duci la Curte. România în momentul de față nu are așa ceva, e vorba de decizie politică”, a spus Lăzăroiu.

„De pildă, Avocatul Poporului, are o lege de funcționare și organizare. E specializat pe apărarea drepturilor cetățeanului. Spune clar în Constitutie, pe drepturile cetățeanului, nu pe drepturile instituțiilor, ale firmelor”, a spus magistratul.

Judecătorul a explicat cum pot fi rezolvate aceste probleme.

„Ai primit o sesizare, o încălcare flagrantă, a 2-a, a 3-a, a 4-a pe acest tipic. Sesizează Curtea. El nu e obligat pe chestia asta”, a spus Lăzăroiu.

În acest context, din cauza condiţiilor din penitenciare, multe persoane au reclamat România la CEDO. În urma acestor procese, statul plăteşte despăgubiri uriaşe deţinuţilor din cauză că le sunt încălcate drepturile, a precizat Lăzăroiu.

„Nu-mi spuneți că este o tragedie. S-a adresat cineva, Avocatul Poporului, Curții Constituționale? Nu, deocamdată. Multe plângeri la CEDO sunt de la detinuți. Chiar și cei condamnați au dreptul la protecția vieții, sănătății și demnității”, a spus judecătorul.

Judecătorul a salutat însă reacţia ministrului Justiţiei care a luat atitudine cu privire la problemele din penitenciare.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax