Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Judecătoria Alba Iulia își LIMITEAZĂ activitatea. Ce dosare vor fi soluționate și ce recomandă magistrații


Publicat

Judecătoria Alba Iulia își limitează de luni, 16 martie activitatea în sălile de judecată și va soluționa exclusiv cauzele cu caracter urgent. 

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă, iar limitarea activității vine ca o măsură preventivă în combatarea noului virus, coronavirus.

Începând cu data de 16.03.2020 şi până la data de 31.03.2020, Judecătoria Alba Iulia va soluţiona exclusiv cauzele cu caracter urgent, respectiv:

În materie civilă:

  • ordonanţă preşedinţială;
  • ordine de protecţie;
  • încuviinţare executare silită;
  • suspendare provizorie a executării silite;
  • delegare drepturi părinteşti;
  • măsuri asigurătorii;

În materie penală:

  • cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi;
  • cauze în care există posibilitatea împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, aspect asupra căruia va aprecia fiecare preşedinte de complet;
  • cauze în care există măsuri preventive;

În zilele de 12 şi 13.03.2020 toate completurile de judecată vor lua măsurile corespunzătoare pentru preschimbarea termenului de soluţionare a cauzelor din intervalul 16-31.03.2020.

Termenul de soluţionare a cauzelor va fi preschimbat pentru o dată ulterioară zilei de 01.05.2020.

Grefierii de şedinţă vor întreprinde toate măsurile necesare în vederea încunoştinţării părţilor şi participanţilor la proces cu privire la preschimbarea termenului de judecată.

Începând cu data de 16.03.2020 şi până la data de 31.03.2020, la sediul Judecătoriei Alba Iulia îşi vor desfăşura activitatea exclusiv persoanele din grupul de continuitate constituit prin Decizia nr. 10/11.03.2020 emisă de Preşedintele  Judecătoriei Alba Iulia.

Persoanele din grupul de continuitate au obligaţia de a purta mască şi mănuşi, în măsura posibilităţii de asigurare a acestora de către angajator, şi de a evita deplasarea inutilă prin instanţă.

Prezenţa oricărui alt angajat la locul de muncă va fi comunicată obligatoriu grefierului şef al instanţei.

În cauzele care se vor judeca în perioada 16-31.03.2020 fiecare complet de judecată este dator să adopte orice măsură consideră necesar pentru evitarea aglomerării sălii de judecată.

Completurile de judecată în materie penală vor examina posibilitatea utilizării mijloacelor tehnice necesare audierii persoanelor private de libertate prin videoconferinţă.

Fiecare complet de judecată va evalua posibilitatea declarării nepublice a şedinţei de judecată.

În perioada 16-31.03.2020 corespondenţa administrativă între Judecătoria Alba Iulia şi celelalte instanţe din circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia, precum şi în interiorul instanţei se va realiza exclusiv în format electronic, cu excepţia situaţiilor în care o dispoziţie legală imperativă prevede transmiterea înscrisurilor în original.

Programul cu publicul:

Începând cu data de 16.03.2020 se suspendă programul nemijlocit cu publicul în cadrul compartimentelor Judecătoriei Alba Iulia;

Se recomandă ca toate înscrisurile să fie transmise prin email, fax, poştă;

Se recomandă consultarea dosarelor prin utilizarea aplicaţiei „Dosar electronic” (site-ul www.tribunalulalba.ro ) şi analizarea posibilităţii de a se solicita, în scris, amânarea judecării cauzei sau judecarea cauzei în lipsă.

Accesul in instanţă:

Se limitează accesul publicului în instanţă, urmând a fi permis doar persoanelor care au cauze pe rol în ziua respectivă, având obiectele indicate la art. 1. Dovada acestui fapt se face cu citaţia primită pentru termenul respectiv sau printr-o declaraţie pe proprie răspundere disponibilă la intrarea în instituţie;

Se limitează accesul celorlalţi participanţi la judecată (avocaţi, experţi, executori), fiind permis doar celor care au cauze pe rol în ziua respectivă, conform Art. 1;

În cazul în care există fixate ore de strigare a cauzelor, accesul în instanţă se va face cu cel mult 15 minute înainte de ora fixată;

Se interzice accesul în sediul Judecătoriei Alba Iulia a persoanelor cu privire la care autorităţile române competente au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea acestora. Persoanele care ase află în această situaţie, care sunt citate în dosarele aflate pe rolul instanţei, au obligaţia de a înştiinţa completul de judecată despre Această situaţie, în scris sau prin poştă electronică.

În data de 30.03.2020 se va proceda la reevaluarea situaţiei în funcţie de evoluţia răspândirii virusului la nivel naţional.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru: Nu suntem în prag de colaps medical. Relaxarea trebuia să aducă doar un număr mic de cazuri suplimentare

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni, la Galați, că numărul de noi infectări din ultimele 24 de ore este în scădere, dar că cel mai probabil marți se va înregistra o creștere pentru că în weekend nu s-au făcut testele la capacitate maximă.

„Mâine vom avea un rezultat mai real (…) Nu suntem în prag de colaps medical. E încă acceptabil”, a spus acesta.

Tătaru a adăugat că numărul pacienților din ATI nu a depășit 250.

De asemenea, a spus acesta, măsurile de relaxare au fost niște măsuri asumate cu creșterea numărului de cazuri, dar cu respectarea unor măsuri din partea populației. ”Trebuiau să aducă un număr mic de cazuri suplimentare” a spus Tătaru.

Acesta a mai adăugat că legea carantinei va trece pentru că nu își permite nimeni să se joace cu așa ceva.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind carantinarea și izolarea, în dezbateri la Senat. S-a cerut fundamentare din practica europeană

Publicat

Senat

Comisia juridică a Senatului urmează să reia, luni, dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea.

Sâmbătă, forul a decis, la solicitarea reprezentanţilor PSD, amânarea până luni a dezbaterilor asupra acestui proiect de lege.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat în Comisia juridică amânarea până luni a dezbaterilor, pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu, menţionând că actul normativ venit de la Guvern nu este coerent şi „cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze”.

Senatorul PNL Iulia Scântei a spus că această propunere înseamnă nerespectarea deciziei de convocare a plenului Senatului pentru sâmbătă şi a avertizat că va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.

Duminică, Robert Cazanciuc a criticat din nou proiectul de lege elaborat de Guvern privind carantinarea şi izolarea, susţinând că este un „dezastru” şi, ca urmare, actul normativ va fi votat când va corespunde „nevoii românilor”, după dezbateri cu toţi cei implicaţi în aplicarea lui.

El a amintit că au fost solicitate puncte de vedere din partea Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii, iar Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană în privinţa internării obligatorii şi detaşării obligatorii a medicilor.

„Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi”, a adăugat social-democratul.

El a arătat că, până luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.

„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deşi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător”, a explicat senatorul PSD.

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma unei discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat vineri prezenţa în Senat a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la dezbaterea proiectului.

sursă: Agerpres

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

LIVE VIDEO: Protest la Spitalul de Boli Cronice din Câmpeni. Se cere deschiderea unității medicale

Publicat

Un protest la Spitalul de Boli Cronice din oraşul Cîmpeni, judeţul Alba, are loc, luni 13 iulie, față de conducerea instituției. 

Manifestarea este organizată de mai mulți medici, dar și de câțiva pacienți. 

Medicii şi pacienţii solicită demisia managerului Constantin Bar şi a directorului medical, Dumitru Corpodean, potrivit adevărul.ro.

Un repreznetant al medicilor susţine că unitatea medcială se poate redeschide pentru bolanvi, însă, conducerea refuză acest lucru.

”Mi s-a luat dreptul la muncă, lucrez în mod ilegal, în forţă, fiind mereu băgat şi socs în concediu de odihnă. Toţi cei pe care i-am consultat am făcut-o ilegal. Inclusiv pe mama domnului primar. Am făcut demersuri la primărie şi nu mi s-a răspuns în niciun fel. Toate plângerile care s-au făcut în legătură cu comprtamentul execrabil al domnului Bar, l-au lăsat rece pe domnul primar”, a spus unul dintre medicii care a organizat şi participă la protest.

Video-ul live este transmis pe o pagina de Facebook – ”Evoluție în instituție”.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Adrian Năstase, declarații suprinzătoare despre creșterea pensiilor cu 40%: ”Totul este mai curând o jucărie electorală”

Publicat

Fostul premier Adrian Năstase a făcut declarații surprinzătoare cu privire la majorarea pensiilor. Acesta consideră că orice discuție pe acest subiect trebuie legată de mersul economiei.

Declarațiile sale sunt contrazic curentul din PSD, partid care intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, exact pe acest subiect. 

„Nu poți să oferi o creștere de 40% pentru un an, pentru că pensionarii vor trăi totuși mai mulți ani, chiar dacă sunt oameni în vârstă și vor trebui să aibă o pensie sustenabilă și pentru doi, pentru trei, pentru patru ani.

Or, în măsura în care nu reușești să realizezi resursele economice necesare să produci banii necesari asigurării acestor pensii, totul este mai curând o jucărie electorală si eu n-am fost niciodată de acord cu așa ceva.

Unii au spus că am avut o abordare mai curând social-liberală. Eu cred că economia este cea care trebuie să-mi dea măsura tuturor lucrurilor. Merge economia, vom avea bani li pentru pensii”, a declarat Adrian Năstase.

El a mai spus că este conștient că nu-și va atrage simpatie pentru aceste declarații, dar a subliniat că pensiile ar trebui să crească la începutul anului cu 15-20%, după care orice altă majorare să se facă doar dacă o permite situația economică.

Reamintim că social-democrații au anunțat că vor depune moțiune de cenzură dacă guvernul liberal nu crește cu 40% punctul de pensie de la 1 septembrie, așa cum prevede legea.

Premierul Ludovic Orban a spus că Guvernul va crește pensiile, dar nu cu 40% pentru că bugetul țării nu permite acestă majorare.

Sursă: Evz.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate