Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Judecătorii CCR nu vor putea fi reținuți sau arestați decât cu acordul lor. Decizie la Senat

Publicat

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marți, raport favorabil cu amendamente pentru propunerea legislativă de modificare și completare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, stabilind că judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR.

„Judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, au decis senatorii Comisiei juridice, potrivit Agerpres.

Senatorii juriști au mai stabilit că judecătorii CCR cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani beneficiază la limita de vârstă de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară.

„Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o depăși”, mai prevede legea.

Senatorii juriști au eliminat posibilitatea cumulării pensiei de serviciu cu alte venituri de către judecătorii CCR.

„La încetarea mandatului, ca urmare a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă a șase luni de activitate”, a stabilit Comisia juridică a Senatului.

Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege inițiat de deputatul minorităților naționale Adnagi Slavoliub. Camera Deputaților a adoptat în aprilie acest proiect de lege.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax