Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere legislativă: Judecătorii și procurorii care comit erori judiciare ar putea fi excluși din magistratură și rămâne fără pensia specială

Publicat

tribunal

tribunal 1 Parlamentarii propun măsuri mai ferme împotriva procurorilor și judecătorilor pentru care se constată că au comis o eroare judiciară. În prezent, excluderea din magistratură este o măsură luată destul de rar, dar propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede ca pe lângă excludere, magistraților care au greșit să li suspende și pensia specială.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii susțin că încălcările legii comise de magistrați înseamnă, de fapt, o lipsire de libertate a unui cetățean, ori Constituția României prevede că toți cetățenii sunt egali în fața legii.

În prezent, pentru abateri deosebit de grave, magistratul poate fi sancționat disciplinar într-un interval maxim de un an de la data săvârșirii faptei, chiar dacă, încălcând cu buna știință legea, aduce prejudicii importante unei persoane sau chiar o lipsește de libertate.

„În decursul timpului au fost făcute publice nenumărate erori judiciare, decizii judecătorești care după un timp s-au dovedit a fi greșite, în urma cărora oameni nevinovați au suferit pierderi materiale sau au făcut ani de închisoare din vina unor judecători sau procurori care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul de lege obligă statul să se îndrepte cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a produs un prejudiciu. Și dacă până acum, greșeala se putea prescrie într-un an calendaristic, inițiatorii propun ca această perioadă să se mărească la 8 ani.

„Nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a prevederilor legale explicite (care nu ridică probleme de interpretare) ori exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență se sancționează cu excluderea din magistratură și pierderea tuturor drepturilor salariale după data săvârșirii abaterii. Magistrații care au fost excluși din magistratură în baza acestui alineat nu mai au dreptul la pensia specială acordată magistraților”, mai prevede propunerea legislativă depusă la Camera Deputaților.

Proiectul de lege este în dezbatere la Camera Deputaților. Totodată, inițiatorii au cerut puncte de vedere și avize de la Guvern, de la CSM și de la Consiliul Legislativ, care au ca termen de depunere a rapoartelor data de 9 septembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax