Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba în perioada interbelică: Cum a fost prins un primar al Sebeșului că folosea mașina instituției în interes propriu

Publicat

Metehnele primarilor erau detaliate în ziarele perioadei interbelice, din Alba, cu o amplă descriere. Spre exemplu în ziarul Alba-Iulia din 21 septembrie 1928, repoterii vremii scriau că primarul de atunci al Sebeșului, Ilie Stricatu, folosea o mașina a primăriei în interes propriu. 

Mai mult de atât, la un moment dat, mașina a fost folosită pentru a lumina cu farurile lucrările unor romi care tencuiau un cuptor de cărămidă, din gospodăria primarului. 

Detaliile despre cum folosea primarul din Sebeș de la 1928 mașina primăriei în interes propriu se regăsesc în paginile ziarului Alba-Iulia.

”Primarul, soția, nepotul și camioneta din Sebeș.

În Ianuarie a.c. primăria orașului Sebeș a cumpărat o camionetă pentru trebuințele uzinei electrice, lundu-se în bugetul comunei, suma de 60.000 de lei la cheltuieli pentru întreținerea acesteia.

Camioneta până în prezent a parcurs un drum de circa 26.000 kilometeri, din cari aproape 1000 kilometri în interesul comunei, iar restul pentru…familie, în interesul comunei.

Fondul de 60.000 de lei s-a epuizat repede, iar creditorii zilnic colindă cu facturile de aproape 70.000 de lei pe la casa stricaților – aici înțelegem persoane nu autoritate – fără a putea ajunge la parale.

Nici nu-i mirare că fondul destinat întreținerei camionetei s-a epuizat atât de repede și nici că se ruinează și se folosește pentru scopuri afară de cele pentru cari a fost cumpărată, căci este încredințată nu inginerului uzinei, cum era logic, ci unui nepot al primarului Stricatu.

Ca nu cumva să aibă orașul ceva și soția primarului să nu se amestece, în ziua de 14 septembrie a.c., pe când niște țigani tencuiau un cuptor de cărămidă a dus camioneta și a aprins farurile, pentruca D-nii țigani la lumina farurilor să tencuiască primarescul cupor.

Este o adevărată bătaie de joc ca la farurile unei camionete care aparține averii publice să se lucreze pentru particulari.

Consiliul orașului este dator a întreprinde o anchetă și a dispune să înceteze abuzurile ce se săvârșesc cu auto-camioneta orașului, iar primărița să-și cate de treabă”, stă scris în ziarul din 21 septembrie 1928 aflat în depozitele arhivei Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. gogu

    duminică, 16.10.2022 at 08:25

    Dar acum cu este?

  2. pilu

    duminică, 16.10.2022 at 13:57

    Păi dacă scri aşa ceva în ziua de astăzi,nu surprinzi pe nimeni. Totul se pare atât de firesc, încât nu se mai sesizează nimeni. Ar râde toţi de tine, cum, ai maşină de serviciu şi o foloseşti pe cea particulară ?

  3. Nerusinarea

    duminică, 16.10.2022 at 16:26

    De parcă alesii ar folosi doar masina institutiei !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax