Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

„Județul Alba, istorie, cultură și civilizație”, 400 de pagini de istorie a meleagurilor noastre. Volumul se găsește doar în biblioteci

Publicat

YouTube video

Cei 45 de ani de la înființarea județului Alba au fost marcați în acest an prin lansarea unui volum de colecție intitulat „Județul Alba, istorie, cultură și civilizație”. Cele 400 de pagini care compun albumul prezintă evenimentele petrecute pe meleagurile noastre din preistorie și până în prezent, etnografia, manifestările culturale și monumentele istorice și ecleziastice din Alba.

Lansarea volumului a avut loc vineri, începând cu ora 13.00, în Aula Magna a Universității din Alba Iulia, în prezența liderilor partidelor politice din Alba, a președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, a rectorului Daniel Breaz, a arheologului Vasile Moga, a directorului Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu precum și a câtorva zeci de reprezentanți ai instituțiilor publice din județ.

Documentul realizat prin munca comună a 14 specialiști în istorie cuprinde pagini din trecutul dacilor, romanilor, daco-romanilor, românilor și a altor etnii care s-au manifestat și au lăsat urme materiale sau spirituale ce pot fi văzute acum în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, dar și în alte muzee din țară și străinătate.

„Acest volum ce prezintă istoria județului Alba este o sinteză a locului și rolului pe care aceste meleaguri l-au jucat în devenirea istorică a României.

În urmă cu 45 de ani, la 17 februarie 1968, județul Alba își relua locul binemeritat pe noua hartă a României, iar Alba Iulia, oraș aflat la răscrucea marilor drumuri, dar și la răscrucea istoriei românilor, își relua statutul de capitală.

Acest volum este o mărturie ce vine să le aducă aminte tuturor că Alba Iulia a fost capitală a acestei zone din inima României începând din antichitate și până în zorii epocii moderne, iar, atunci când nu a deținut rolul de capitală, din cauza politicilor de deznaționalizare inaugurate de Dictatul de la Viena și continuate apoi de regimul de sorginte sovietică instalat în România de după al doilea război mondial, Alba Iulia a fost în miezul unor momente cruciale din istoria neamului românesc” a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Volumul tipărit deocamdată doar în 1000 de exemplare va fi donat tuturor bibliotecilor din județ unde va putea fi consultat de toți cei interesați să își cunoască trecutul pentru a întâmpina viitorul.

„Județul Alba, istorie, cultură și civilizație” a fost editat de Gabriel Rustoiu și Vasile Moga, dar la redactarea acestuia au contribuit Gheorghe Anghel și Dan Anghel, Dorin Giurgiu, Tudor Roșu, Ioan Bâscă, Gabriela Mircea, Carmen Stânea, Adriana Țuțuianu și Constantin Inel.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. bobo

    duminică, 17.02.2013 at 11:36

    ^^^^^ de Fulea Ion e un exemplu de submediocritate civilizationala si culturala…ce taraba de fosile..asta e trecutul,asa ar trebui sa fie..daca astia sunt si viitorul..jalnic..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax