Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

O juristă a învins în instanță spitalul din Blaj, după ce a fost trimisă să lucreze la 9 grade, într-o arhivă insalubră

Publicat

Spitalul din Blaj este bun de plată, după ce o angajată care a dat în judecată unitatea medicală și-a câștigat dreptul în instanță, după aproape doi ani de procese.

Deși magistrații Tribunalului Alba au considerat că femeii nu i-au fost încălcate drepturile când a fost mutată pentru 60 de zile să lucreze într-o arhivă insalubră, unde temperatura era de 9 grade, judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au fost de altă părere.

Mai exact, magistrații instanței superioare au considerat că jurista a fost mutată în mod nelegal, prin delegarea într-o funcție inferioară. Prin această acțiune, magistrații au concluzionat că reprezentații spitalului i-au lezat demnitatea și stima de sine. Drept urmare, aceștia trebuie să îi plătească juristei 2.000 de lei daune morale și 1.000 de lei cheltuieli de judecată. 

Carmen Spătăcean este jurist al spitalului din Blaj, la Biroul de Achiziții. Este unul dintre angajații unității medicale care, de-a lungul timpului, a semnalat public mai multe probleme din interiorul spitalului.

În luna mai a anului 2020, în plină pandemie de COVID, aceasta a făcut o postare pe Facebook în care semnala mai multe nereguli referitoare la spațiul în care lucrează mai mulți angajați ai spitalului.

Spațiul ar fi fost în garderoba Palatului Cultural din Blaj, iar femeia a refuzat să lucreze acolo, din cauza faptului că erau 15 grade și și-a mutat biroul pe un balcon.

Postarea i-a fost adresată primarului din Blaj, postare la care Gheorghe Valentin Rotar a și reacționat în mai multe comentarii. Interacțiunea dintre cei doi poate fi vizualizată mai jos.

Trimisă să lucreze în arhiva spitalului la o temperatură de 9 grade

Câteva luni mai târziu, managerul spitalului, Iacob Suciu, a dispus ca jurista să lucreze pentru 60 de zile, în vechea arhivă a spitalului. Potrivit motivării instanței, jurista trebuia să supravegheze procesul de arhivare a documentelor, proces realizat de o firmă privată.

Locul, după cum se poate observa din pozele postate de juristă pe Facebook, era insalubru, slab luminat și în locația respectivă erau 9 grade Celsius.

După cum se poate vedea în fotografii, arhiva este mai mult o baracă, pe alocuri fiind depozitate, unele peste altele, cutii pline cu sute de dosare și acte medicale.

Într-o fotografie realizată de juristă, în data de 25 noiembrie 2020, se vede cum în încăpere erau sub 10 grade Celsius. Femeia a fost obligată să lucreze pentru 60 de zile în locația respectivă, din data de 1 octombrie.

A dat în judecată spitalul din Blaj – Tribunalul a considerat că angajatei nu i-au fost încălcate drepturile

La patru zile de la data mutării în arhivă, pe rolul Tribunalului Alba a fost înregistrat dosarul în care femeia a cerut anularea deciziei spitalului și daune morale în valoare de 20.000 de lei.

Pe scurt, angajata a precizat că mutarea la arhivă și procesul de supraveghere nu se află în atribuțiile sale de serviciu și nici nu sunt conforme pregătirii sale de jurist.

Magistrații Tribunalului Alba au considerat că femeii nu i-au fost încălcate drepturile.

”Nu se poate spune că în cazul reclamantei s-ar fi schimbat felul muncii, în condițiile în care aceasta și-a păstrat funcția de jurist și toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă, pe perioada delegării, potrivit art. 2 din decizia nr. 178/30.09.2020.

De asemenea, salariatul nu poate invoca modificarea unilaterală a contractului individual de muncă, atât timp cât, pentru o durată de cel mult 60 de zile calendaristice, delegarea este atributul exclusiv al angajatorului, iar reclamanta a rămas pe funcția deținută, nu i s-au modificat natura sau felul muncii și cuantumul salariului, doar că i s-au încredințat temporar unele sarcini suplimentare în vederea unei mai bune administrări a unei situații date, respectiv aceea de prelucrarea arhivistică a fondurilor arhivistice create (…)”, au concluzionat magistrații Tribunalului Alba, în motivarea instanței din 9 martie 2021.

Drept urmare, au respins cererea femeii.

Proces la Curtea de Apel Alba Iulia – magistrații au considerat că femeia a fost mutată ilegal de pe un loc de muncă pe altul

Carmen nu a renunțat, după decizia nefavorabilă dată de Tribunalul Alba și a mers mai departe, la Curtea de Apel Alba Iulia. La aproape doi ani de la mutarea în arhivă și în condiții de lucru la 9 grade, magistrații instanței superioare au dat o decizie favorabilă.

Contrar deciziei Tribunalului, magistrații Curții au considerat că angajatei i-au fost încălcate mai multe drepturi. Potivit motivării instanței superioare: ”din analiza comparativă a atribuțiilor pe care reclamanta le avea înainte de delegare și a celor stabilite pe durata delegării, rezultă ca atribuțiile incluse prin decizia atacată sunt specifice unei cu totul altei funcții, cea de arhivar, funcție pentru care nu sunt necesare studii de specializare juridică”, au precizat magistrații.

”Reclamanta (n.r. Carmen Spătăcean) a dovedit fapta ilicită a pârâtului, constând în schimbarea în mod nelegal a felului muncii, prin delegarea pe o funcție inferioară celei ocupate, pentru carenu este necesară o pregătire de specialitate juridică, cu atât mai puțin în domeniul achizițiilor publice în care își desfășoară activitatea reclamanta.

O asemenea încălcare a dispozițiilor privind modificarea contractului de muncă înbracă forma unei retrogradări, care produce, în mod evident, un prejudiciu moral, prin atingerea demintății reclamantei și a stimei de sine”, au mai concluzionat magistrații Curții de Apel Alba Iulia, în motivarea instanței din 26 ianuarie 2022.

Drept urmare, magistrații au decis obligarea Spitalului Blaj la plata a 2000 de lei cu titlul de daune morale și 1000 de lei, cheltuieli de judecată. Decizia este definitivă.

În continuare, jurista Carmen Spătăcean este angajat al Spitalului Blaj și a revenit la biroul ei, la compartimentul Achiziții Publice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petru

    miercuri, 02.02.2022 at 20:56

    Felicitări !

    • unu

      vineri, 04.02.2022 at 09:09

      de ce cenzurati comentariile? Ieri am postat un comentariu si nu l-ati postat. pe cine protejati?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax