Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Justiția Pro Cetățean” propune Curții de Apel Alba Iulia accesul online la toate documentele din dosare

Publicat

Asociația ”Justiția Pro Cetățean” propune Curții de Apel Alba Iulia implementarea unui sistem care să asigure tuturor celor implicați în procese acces online la documentele din dosare. Din 2013, sistemul funcționează cu succes la Curtea de Apel Cluj Napoca, unde numărul celor care solicită acces la arhivă a scăzut cu 95%. Succesul înregistrat la Cluj, i-a determinat pe membri asociației să propună ”importarea” lui și la Alba Iulia și au lansat pe siteul propriu un sondaj.

”Curtea de Apel Cluj, la care sunt arondate instanțele din Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Sălaj, are un sistem de instanță on-line denumit Info Centrul Curții de Apel Cluj. Cel care l-a creat este informaticianul șef de la Curte – Nicolae Guzu. Ideea a venit ca alternativă la portalul instanțelor, care mergea foarte rău în acel moment. Site-ul conține două aplicații mari: Info Dosar și Fișă dosar, fiind foarte util tuturor părților. Prin Fișa dosar se poate vedea parcursul dosarului și toate instanțele prin care a trecut, iar accesul la documente se realizează la partea de Info Dosar. Toate documentele se scanează și se atașează la dosar… încheieri de ședință, adrese, rezoluții și ceea ce se depune la dosar prin registratură” a declarat președintele Asociației, Cristian Panu.

Mai mult, în cazul Curții de Apel din Cluj-Napoca,  s-a creat și o aplicație de înregistrare a acțiuniilor on-line unde se pot depune documente la dosarele deja existente (deschizi de la birou sau de acasă dosarul, creezi documentul, îl semnezi electronic, îl încarci la dosar și primești pe mail numărul de dosar).

Cristian Panu spune că va propune Curții de Apel Alba Iulia să ia în calcul acest model de succes și a lansat pe siteul asociației un sondaj prin care dorește să ceară părerea justițiabililor cu privire la această inițiativă.

Orice persoană interesată își poate exprima votul pe siteul Asociației ”Justiția Pro Cetățean”.

Cristian Panu spune că cheltuielile legate de implementarea unui asemenea portal ar fi minime și s-ar putea realiza cu resursele interne ale instituției. Justițiabili ar urma să primescă o parolă de acces la dosarul pe care are dreptul să îl acceseze.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax