Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Klaus Iohannis a anunțat că nu o revocă din funcție pe șefa DNA. Reacția ministrului justiției Tudorel Toader

Publicat

klaus Iohanis presedinte

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ce decizie a luat la propunerea de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Iohannis a anunțat, de la Palatul Cotroceni, că nu o revocă pe Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

”Ministrul Justiției mi-a trimis o propunere, propunerea de revocare a procurorului șef al DNA. Această propunere e doar un prim pas dintr-o procedură în care, ultimul cuvânt, îl are, conform legii, președintele. La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al ministrului. Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, chiar dacă el nu obligă, el nu poate fi ignorat. Constat că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului ajung la concluzii diametral opuse.

Am solicitat departamentelor din Administrația Prezidențială o analiză și câteva propuneri. Am constatat că ministrul Justiției consideră că raportul este ”o luare de poziție”, față de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce induce percepția că poate fi subiectivă această percepție. Unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date și informații care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada care e luată în calcul. Acestea au fost interpretate și valorificate într-un sens diferit de conținutul lor.

Motivele de revocare prezentate de ministerul Justiției nu au fost de natură să mă convingă, ele nu corespund prevederilor legale aplicabile. Nu voi da curs propunerii ministrului de revocare a doamnei Kovesi.”, a spus Klaus Iohannis.

Pe 22 februarie, Tudorel Toader a cerut revocarea șefei DNA, dar CSM a dat un aviz negativ.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anunțat ca va sesiza Curtea Constitutionala, pentru ca presedintele Klaus Iohannis a decis sa respinga solicitarea de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA.
Tudorel Toader a ales sa faca acest anunt, pe contul de Facebook, imediat după ce presedintele Iohannis a comunicat decizia de a o mentine pe Kovesi la conducerea DNA.

Ministrul Justitiei a precizat ca presedintele nu are nicio competenta in evaluarea activitatii profesionale a procurorului-sef al DNA.

„In conditiile in care Presedintele Romaniei nu are abilitarea legala si nici competentele functionale de evaluare a activitatii profesionale si manageriale desfasurate procurorul sef al DNA;

In conditiile in care argumentele care au stat la baza declansarii procedurii de revocare au devenit mai actuale si mai consistente;

Vazand legislatia aplicabila in acest domeniu;

Valorificand jurisprudenta instantei de contencios constitutional,

Vom sesiza Curtea Constitutionala cu privire la refuzul Presedintelui de revocare din functie a procurorului sef al DNA! „, a scris Toader pe contul de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax