Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis a promulgat legea „fără penali pe buletinul de vot”. Cine a făcut pușcărie nu mai poate candida la alegeri

Publicat

klaus iohannis

Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida și nu vor mai putea fi alese în administrația locală, prin proiectul inițiat de USR, adoptat de Parlament și promulgat vineri de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art.6 alin.(2) din Legea nr.115/2015, precum şi a art.2 alin.(6) din Legea nr.208/2015.

Demersul legislativ urmăreşte extinderea interdicţiei de a fi ales consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat şi pentru persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertății, integrității sexuale și de rele tratamente aplicate minorului, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

Proiectul modifică Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale (115/2015) în sensul introducerii interdicției de a depune candidaturi și de a fi alese persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.

Inițial, legea interzicerea participării în alegeri a tuturor persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor

Inițial, proiectul depus de USR și semnat de parlamentari PNL, PSD și AUR prevedea interzicerea participării în alegeri a tuturor persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor (viol, pornografie, trafic, vătămări corporale grave etc.), până la reabilitare.

Iohannis a promulgat și legea inițiată în 2017 de PNL, pe vremea când la guvernare se afla Coaliția PSD-ALDE-UDMR, pentru modificarea și completarea Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Prin acest proiect se modifică art. 52 alin. (14) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, în sensul stabilirii interdicției de a candida la alegerile parlamentare pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

Astfel, nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese și persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

Politicienii condamnați care nu vor mai putea candida

Printre condamnații cei care nu vor mai putea candida se află Liviu Dragnea (PSD), Elena Udrea (PMP), Adrian Năstase ( PDSR), Radu Mazăre ( PSD), Sorin Oprescu (PSD), Bogdan Olteanu (PNL), Valeriu Zgonea ( PSD) , Miron Mitrea ( PDSR), Sebastian Ghiță (PSD), Darius Vâlcov (PSD), Monica Iacob Ridzi (PD), Dan Șova (PSD), Cristian Rizea (PSD),  Constantin Niță (PSD), Relu Fenechiu (PNL), Stelian Fuia (PDL), Ion Stan (PSD). La aceștia se adaugă și alti parlamentari,  primari, consilieri locali și județeni condamnați definitiv la pedepse cu executare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 04.11.2022 at 19:43

    Frecţie cu spirt la picior de lemn. Ce, sunt proşti să nu ceară reabilitarea ? Dacă asta cu reabilitarea nu era băgată, era altceva. Dar în România tot timpul se face altcumva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax