Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Klaus Iohannis: „Este cert! Voi convoca un referendum pentru Justiție pe 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate”

Publicat

k

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat că referendumul pentru Justiție va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. Iohannis nu a precizat care va fi întrebarea de pe buletinul de vot de la referendum, însă a adăugat că este dreptul suveran al cetățenilor să decidă dacă „corupția va deveni politică de stat” în România.

„Este cert! Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa Justiției, declanșat de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediștii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale. Golăneala PSD a depășit orice limită. Nu trec nici măcar 3 zile fără să dea ordonanțe. Nu este nici în spiritul Constituției, nu servește echilibrului democratic ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanțe de urgență.

OUG, practic, și-au pierdut menirea și au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democrației care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței. Trebuie să punem punct practicilor de a da OUG-uri și trebuie să o facem acum. Când aceste trăsături se împletesc cu intenția de a legifera în interesul infractorilor, fie ei și lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru România.

Este complet nejustificată urgența pe care Guvernul o acordă acestor OUG-uri. Adoptarea acestor ordonanțe ar intra în conflict cu prerogativa constituțională a Parlamentului de a legifera, câtă vreme Codul penal încă se discută în Parlament. Pesediștii trebuie să înceteze atacurile la adresa Justiției.

Pesediștii trebuie să înțeleagă că Justiția nu este la bunul lor plac. Sunt principii extrem de simple în orice stat de drept și în orice democrație, sunt valori pentru care oamenii au ieșit în stradă și în decembrie ’89, și în ultimii doi ani. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Le dau o veste: nu o mai pot face. Justiția este o temă de interes național, iar cetățenii au dreptul suveran să decidă dacă vor sau nu să lase corupția să devină politică de stat”, a spus Iohannis.

„Este atributul meu, ca președinte, să cer poporului să își exprime prin referendum, pe 26 mai, voința cu privire la probleme de interes național. Trebuie să lăsăm cetățenii să decidă, pentru că acești pesediști diletanți au pervertit semnificația votului pe care l-au primit și încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes.

n aceste condiții, este ilegitimă emiterea unei OUG în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum. Votul este fundamentul democrației și sursa legitimității acțiunii oricărui om politic. De ce vă este frică de Referendum, domnilor pesediști? De ce amenințați că faceți secții separate de vot pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum? Încetați să guvernați doar în propriul vostru interes și întoarceți-vă către români!”, a adăugat președintele Klaus Iohannis. 

În ultimele zile, Klaus Iohannis a avut mai multe întâlniri pe tema oportunității organizării referendumului: cu ONG-uri și societatea civilă, cu reprezentanții autorității judecătorești și ai asociațiilor profesionale ale magistraților, dar și cu liderul PNL Ludovic Orban.

Reprezentanții ONG-urilor au declarat, după discuții, că președintele s-a hotărât să organizeze referendumul pentru Justiție și le-a comunicat că a luat o decizie în acest sens. 

Iohannis a declarat sâmbătă, la Gala TNL, unde a primit premiul „Garantul Democraţiei”, că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum. El a afirmat că din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine.

„Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, îşi bate joc de ţară, îşi bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulţi români interesaţi, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credinţă şi împreună cu românii şi cu voi!, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax