Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO- AUDIO: KRONOSPAN vrea să deschidă în APRILIE noua fabrică de formaldehidă: ”Nu este un pericol pentru Sebeș și vecinătăți”


Publicat

kronospan Noi nu poluăm și nu vrem să poluăm cu noua fabrică. Recunoaștem că am greșit în trecut, că am deversat accidental niște deșeuri în 2008 și că am început construcția fără forme legale a unei noi fabrici de formaldehidă, dar vrem să respectam legalitatea. Recunoaștem că am cumpărat o instalație second hand din Franța pe care vrem să o punem în funcțiune la Sebeș. Au fost câteva mici incidente cu ea, dar nu majore. Noi vrem sa facem profit și de aceea am investit într-o fabrică de formaldehidă care să producă dublu față de cât producem acum.

Aceasta este concluzia pe care au tras-o ziariștii prezenți la conferința de presă organizată de reprezentanții Kronospan Sebeș (Adrian Băcilă- director tehnic, Oana Bodea- Director de comunicare și Bestian Konzelmann- director logistică ) pentru a răspunde acuzațiilor mai multor organizații care se opun punerii în funcțiune a unei noi fabrici de producere a formaldehidei pe platforma companiei de la Sebeș.

Compania Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvara acestui an noua fabrică de producerea a formaldehidei, investiţia, care a stârnit nemulţumirea unora dintre localnici, fiind de 18 milioane de euro, iar instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa.
Investiţia companiei austriece Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa, se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu şi se confruntă cu proteste din partea unor organizaţii de mediu şi a unei părţi a localnicilor, un miting având loc duminica trecută, iar un alt protest fiind programat duminica aceasta.
Directorul de producţie al Kronospan Sebeş, Alexandru Băcilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că societatea doreşte să pună în funcţiune o nouă instalaţie de producerea formaldehidei, investiţie care se ridică în total la 18 milioane de euro şi care este realizată de SC Kronochem SRL, o societate nou înfiinţată şi care va preluat tot ce înseamnă divizia chimică a companiei.
„Sunt 13 milioane de euro investiţi. Normal vorbim de o instalaţie la rece, este construită clădirea şi instalaţia, fără utilităţile necesare funcţionării. Utilităţile sunt conectate dar nu funcţionează. Pentru punerea în funcţiune alte 5 milioane de euro vor fi necesare” a spus Băcilă.
Potrivit acestuia, Kronospan a are autorizaţia de construcţie şi acordul de mediu pentru noua instalaţie ce ar urma să aibă o capacitate de 60.000 de tone de formaldehidă pe an şi în prezent se află în procedura de revizuire a autorităţii integrate de mediu, procedură impusă de noua investiţie realizată pe platforma industrială a companiei.
„Noi aşteptăm ca dacă nu există nicio altă piedică în luna aprilie să începem producţia dar pot să intervină foarte multe necunoscute” a spus Băcilă.
El a explicat că instalaţia pe care Kronospan vrea să o pună în funcţiune la Sebeş este second-hand fiind achiziţionată din Franţa.
„Este o instalaţie second-hand, a fost achiziţionată din Franţa, instalaţia a fost montată în 2003, a funcţionat trei ani de zile. Noi am achiziţionat această instalaţie pentru că din punctul de vedere al conceptului pe baza căruia s-a construit instalaţia este mult mai eficient decât alte instalaţii(…)De ce second-hand. De multe ori când pui în folosinţă instalaţii unicat durează un an sau doi după punerea în funcţiune până faci toate optimizările, scapi de toate problemele şi aduci instalaţia la un randament ridicat. Instalaţia de care vorbim a funcţionat trei ani deci a depăşit perioada de doi ani în care a fost optimizată. Nu este adevărat că a fost o instalaţie care a produs incidente majore cu victime omeneşti” a mai spus Băcilă.
Întrebat dacă formaldehida este o substanţă cancerigenă aşa cum susţin opozanţii construirii noii fabrici, Băcilă a spus că această substanţă poate fi cancerigenă însă depinde foarte mult de concentraţia acesteia inhalată de om.
„Într-o doză zilnică, orară, doze care sunt clar foarte bine detaliate şi impuse de legile europene şi legile naţionale, chiar şi în afara Uniunii Europene, există şi în SUA o astfel de lege, deci în anumite concentraţii poate să fie cancerigenă sau este cancerigenă dar numai dacă se depăşesc anumite concentraţii” a explicat Băcilă.
Directorul de producţie al Kronospan a făcut o paralelă între formaldehidă şi E-urile din produsele alimentare, substanţe chimice care dacă anumite concentraţii devine cancerigen sau potenţial cancerigen.
El a mai spus că practic cantitatea de formaldehidă produsă de noua fabrică va asigura necesarul folosit de Kronospan în procesul de producţie pentru scăderea costurilor.
La rândul său directorul de comunicare al Kronospan, Oana Bodea, a spus că în România Kronospan a investit numai în tehnologii de protecţia mediului 80 de milioane de euro.
„Luaţi în considerare faptul că (…) am investit în România 80 de milioane de euro în tehnologii de protecţia mediului, nu sunt cuvinte în van sunt cuvinte pe care le putem demonstra” a spus Bodea.
Ea a mai spus că Kronspan lansează o invitaţie tuturor celor care doresc să se informeze despre noua investiţie a companiei să vină şi să ceară aceste informaţii.
„Mesajul nostru este unul foarte clar. Am invitat pe toată lumea la dialog în aşa fel încât populaţia din Sebeş şi nu numai să fie convinsă că ne desfăşurăm activitatea legal, că respectăm legislaţia, că activitatea noastră nu este un pericol pentru Sebeş şi vecinătăţi. Oricine doreşte să se informeze în mod corect poate să vină la Kronospan şi să solicite aceste informaţii şi să discute cu noi şi sperăm că o vor face” a mai spus Oana Bolea.

Peste 1.500 de persoane au protestat, duminică, la Sebeş, faţă de construirea în oraş a unei noi fabrici de formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă, investiţia urmând să fie realizată de compania austriacă Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.
Acţiunea de protest de la Sebeş a fost organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.
Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş au solicitat autorităţilor să ia „măsuri urgente pentru stoparea poluării oraşului şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator, SC Kronospan SA, atât timp cât acesta nu respectă cu stricteţe normele europene de protecţia mediului”.
„Ţinând cont de faptul că autorităţile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeşului solicită atât oprirea imediată a acestei instalaţii noi, cât şi a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public şi prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeş şi din localităţile învecinate consideră că poluarea masivă resimţită în toate zonele oraşului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional la sănătate şi la un mediu curat”, se arată în comunicatul de presă citat.
Protestatarii consideră că noua fabrică de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, este „un pericol evident” pentru sănătatea şi viaţa celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeş – Alba Iulia şi susţin că procedura de autorizare şi revizuire a acordului de mediu este ilegală.
Ministerul Mediului a anunţat, miercuri, că analizează două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, în cazul construcţiei unei noi fabrici de formaldehidă în oraş.
În perioada analizării contestaţiei, precum şi a documentaţiei de la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, a precizat sursa citată.
Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov şi un centru logistic la Constanţa.
Kronospan a început investiţiile în ţara noastră în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an.
În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.
Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces în instanţă, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.
De asemenea în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.

AUDIO CONFERINȚA DE PRESĂ:

SINTEZA DECLARAȚIILOR

Întrebat când estimează deschiderea noii fabrici de formaldehidă de la Sebeș, directorul de producție Adrian Băcilă a spus că „în luna aprilie vrem să începem producția”. Investiția totală pentru punerea în funcțiune a noii fabrici se ridică la 18 milioane de euro cu tot cu instalația achiziționată și dotările care vor fi făcute.

Instalația din noua fabrică de formaldehidă a fost achiziționată la „mâna a doua”.

adrian bacila, director productie kronospan„Instalația este second hand, a fost achiziționată din Franța. Instalația a fost montată în 2003, a funcționat trei ani de zile. Noi am achiziționat această instalație fiindcă din punct de vedere al conceptului pe baza căruia s-a construit instalația este mult mai eficientă decât alte instalații. Ca să vă formați o părere, se pot așa cum a gândit Frati ( nr. compania care a pus în funcțiune fabrica de la Sebeș) la începutul activității se pot construi două instalații de 30.000 de tone în paralel, care necesită un consum dublu, număr de personal dublu.

O instalație care are două reactoare de producție gemene, dar care sunt concepute ca un tot unitar. Aceasta a fost scopul pentru care Grupul Frati a considerat că acest tip de instalație sub această formă este mult mai eficientă decât ceea ce ar oute fi două de 30.000 de tone în paralel. Acesta a fost motivul pentru care s-a achiziționat instalația.

De ce scond hand? De multe ori atunci când pui în funcțiune instalații unicat, cum sunt și acestea, ele se construiesc pe baza unor proiecte. Când construiești o astfel de instalație durează un an sau doi după punerea în funcțiune până când faci toate optimizările, scapi de toate problemele tehnice și aduci instalația la un randament ridicat.

Instalația despre care discutăm a funcționat trei ani, deci a depășit perioada de doi ani în care a fost optimizată, era o instalație numai bună de producție în care toate defectele care provin din tehnologie, programare au fost modificate astfel încât instalația a fost sigură. Dar nu este adevărat că este o instalație care a produs incidente majore, cu victime omenești”, a explicat directorul de producție Adrian Băcilă.

La noua instalație, Băcilă a precizat că „noi sperăm să nu mărim numărul de angajați cu mai mult de 10 persoane, asta ar însemna 40% din actualul personal”.

Conducerea KRONOSPAN recunoaște că nu a respectat legea la construcția celei de-a doua fabrici de formaldehidă

În ceea ce privește demontarea unității de formaldehidă în 2010, Adrian Băcilă a specificat că „nu a survenit în urma punctului în care a fost montată, din cauza asta ea este remontată pentru a treia oară, a survenit din cauza faptului că nu am respectat întru totul legislația țării, iar autorizația de construire nu a fost corespunzătoare în acel moment. Din cauza aceasta s-a luat decizia de demolare”.

„Sunt 13 milioane de euro investiţi. Normal vorbim de o instalaţie la rece, este construită clădirea şi instalaţia, fără utilităţile necesare funcţionării. Utilităţile sunt conectate dar nu funcţionează. Pentru punerea în funcţiune alte 5 milioane de euro vor fi necesare”, a spus Băcilă.
Noi aşteptăm ca dacă nu există nicio altă piedică în luna aprilie să începem producţia dar pot să intervină foarte multe necunoscute” a declarat directorul de producție.

Riscurile pentru populație și pentru mediu. Despre cancer și efectul poluărilor accidentale

Adrian Băcilă a explicat că substanța de formaldehidă „într-o doză zilnică orară, doze care sunt clar foate bine detaliate și impuse de legile europene și legea națională, chiar și în afara Europei, deci în anumite concentrații poate să fie cancerigenă sau este cancerigenă, dar numai dacă se depășesc anumite concentrații”.

El a mai spus că practic cantitatea de formaldehidă produsă de noua fabrică va asigura necesarul folosit de Kronospan în procesul de producţie pentru scăderea costurilor.

Întrebați cât de sigură este  instalația care vor să o monteze sau dacă există riscul unor poluări accidentale, reprezentantul Kronospan a declarat că „am demonstrat în ultimii 14 ani că riscurile la nivelul tehnologic pe care noi le avem sunt minime. Nu am avut incidente majore, accidentați, nu am avut cazuri în care poluarea să aibă un impact asupra mediului sau incidente cu impact asupra mediului. Cred că cei 14 ani de muncă poate să garanteze pentru noi cei care conducem o instalație, știm să o gestionăm și mai ales cum să o menținem în siguranță”.

Cu toate acestea în 2008, Garda de Mediu a amendat compania Kronospan cu 80.000 de lei pentru neanunțarea către autorități a unei deversării accidentale.

Directorul de comunicare al Kronospan, Oana Bodea, a spus că în România Kronospan a investit numai în tehnologii de protecţia mediului 80 de milioane de euro.
„Luaţi în considerare faptul că (…) am investit în România 80 de milioane de euro în tehnologii de protecţia mediului, nu sunt cuvinte în van sunt cuvinte pe care le putem demonstra” a spus Bodea.

În final a mai precizat că Kronspan lansează o invitaţie tuturor celor care doresc să se informeze despre noua investiţie a companiei să vină şi să ceară aceste informaţii.
„Mesajul nostru este unul foarte clar. Am invitat pe toată lumea la dialog în aşa fel încât populaţia din Sebeş şi nu numai să fie convinsă că ne desfăşurăm activitatea legal, că respectăm legislaţia, că activitatea noastră nu este un pericol pentru Sebeş şi vecinătăţi. Oricine doreşte să se informeze în mod corect poate să vină la Kronospan şi să solicite aceste informaţii şi să discute cu noi şi sperăm că o vor face”, a transmis Oana Bodea.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. marcel

  joi, 15.01.2015 at 22:04

  dupa ce formaldehida a fost reclasificata de catre uniunea europeana in 2014 la grad de toxicitate sporit va urma revizuirea tuturor regulamentelor,reducerea nivelului atat la emisia la cos dar si reducerea nivelului de preiculozitate a concentratie in aerul inconjurator,reducerea nivelului concentratiei pentru expunerea la locul de munca,nivelul de emisie de formaldehida din produsele care o contin..si multe altele dar pana atunci ramane in vigoare standardul 12574/87 de pe vremea lu nea Nicu si o sa respiram formaldehida dupa legea veche,dar legea nu te apara de posibile imbolnaviri.

 2. george

  vineri, 16.01.2015 at 22:17

  Deversari accidentale sunt tot timpul la kronospan!

 3. ioana

  sâmbătă, 17.01.2015 at 08:48

  Am urmarit conferinta de presa a kronospan si am avut senzatia ca vizionez un episod din serialul „Lie to me”. imdb.com/title/tt1235099/?ref_=nv_sr_1).

 4. matahari

  duminică, 18.01.2015 at 19:02

  „Bestian” Konzelman, bravo, sunteti bestiali! :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiţii se poate modifica un contract de telefonie, internet sau televiziune. Precizări făcute de ANCOM

Publicat

ANCOM readuce în atenţia celor interesaţi faptul că modificarea contractului pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune se poate face atât la cererea utilizatorului, cât şi la iniţiativa operatorului.

Potrivit ANCOM, utilizatorul poate solicita schimbarea planului tarifar sau a altor clauze conform prevederilor exprese din contract prin negocierea directă cu furnizorul.

Dacă operatorul intenționează să modifice unilateral clauze din contract (servicii oferite, tarife, mod de tarifare etc.), el are obligaţia să își informeze abonații despre modificări prin intermediul unei notificări, cu cel puţin 30 de zile înainte de producerea acestora.

În acest interval, dacă nu sunt de acord cu modificările, abonații pot renunţa la contract fără a plăti despăgubiri.

Transmiterea notificărilor de către furnizori

Notificarea privind intenția de a modifica unilateral contractul trebuie să fie transmisă de operator printr-unul din următoarele mijloace:

 • e-mail
 • SMS
 • contul de client al utilizatorului de pe site-ul operatorului, caz în care va fi însoțită de un SMS și/sau e-mail de avertizare cu privire la transmiterea notificării
 • fax
 • scrisoare

Mijlocul ales de furnizor pentru transmiterea notificării trebuie să asigure transmiterea integrală a textului acesteia, fără a face trimitere la alte surse de informare.

Ce, cum şi unde reclami

Dacă un furnizor a modificat contractul fără să notifice sau nu a informat utilizatorul despre posibilitatea de a denunţa contractul fără penalităţi, ANCOM poate lua măsuri.

Sesizările pot fi trimise prin mijloacele menționate în secţiunea Sesizează ANCOM.

sursa: ancom.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Record de vaccinări anti-COVID, în România, în ultimele 24 de ore. Câte persoane s-au vaccinat cu prima doză

Publicat

Peste 150.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Dintre acestea,110.033 au fost imunizate cu prima doză, potrivit românia24.ro

150.639 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În total 6.621.326 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 6.041.920 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 759.661 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, marți, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 12.129.295.

Au fost utilizate 9.184.514 de doze Pfizer BioNTech, 799.298 de doze Moderna, 851.868 de doze AstraZeneca și 1.293.615 de doze Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore au fost 78 de reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 18.211 de reacții comune și minore.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a ajuns un elev din Alba în ”închisoarea îngerilor” și la Valea Neagră după ce a fost condamnat de comuniști. Proces în 1949

Publicat

În 1949, un tânăr din Sâncel era condamnat la trei ani de închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale și deținere de ”publicațiuni interzise”, de către autoritățile comuniste. 

Acesta avea să ajungă încarcerat în ”închisoarea îngerilor” – singurul penitenciar de copii din lume și, mai apoi, la Peninsula – Valea Neagră, unul dintre cele mai mari lagăre ale Canalului Dunăre-Marea Neagră. 

Este vorba despre Ilie Rațiu, născut în anul 1927 la Sâncel și decedat în 1985. Faptele pentru care a fost condamnat la închisoare de către regimul comunist sunt detaliate într-o motivare recentă a Tribunalului Alba. 

Fiica acestuia cere în instanță să primească indemnizația de urmaș a unei persoane persecutate politic de către regimul comunist. În 21 septembrie 2021, magistrații Tribunalului Alba au dat o decizie în acest sens.

Mai mult de atât, pe site-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) se poate găsi și o fișă a tânărului și motivul pentru care a fost încarcerat la Peninsula – Valea Neagră.

Faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut când Ilie era elev. Potrivit motivării instanței, tânărul a fost judecat de Tribunalul Sibiu.

Magistrații de atunci au notat că acesta, elev fiind, la îndemnul unei alte persoane, a aderat la mișcarea legionară, mai exact la un grup din Blaj, Grupul 72 Horea, în anul 1947.

Tânărul a participat la 8 ședințe, a cotizat de trei ori cu bani și a ajutat la cooptarea de noi membri. De asemenea, în locuința lui M.A., unde se țineau ședințele, în secret, a primit și publicațiile interzise. Apoi, le-a dat spre citire și unei alte persoane.

”În aceeași sentință penală este descris modul de desfășurare a ședințelor grupului la locuința lui M.A., în cuprinsul considerentelor fila 4, ultimul paragraf, după ritmul specific legionar și în spiritul fascist, sentința descriind întocmai modul de salut, ritualurile și obiceiuri ale grupului”, se mai arată în motivarea citată.

A fost condamnat „fără acordare de circumstanțe atenuante la trei ani închisoare corecțională pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale, aplicând art. 209 pct. II C.P. și trei ani de interdicție corecțională, constând în pierderea drepturilor prev. de art. 58 C.P. și îl obligă și la plata sumei de 1.000 (una mie) lei cheltuieli de judecată aplicând art. 304 CJM”. Apoi „cu acordare de circumstanțe atenuante îl mai condamnă la doi ani închisoare corecțională pentru deținere de publicațiuni interzise, aplicând art. 325 litera c C.P. Conform art. 101 C.P. și 463 C.J.M. execută pedeapsa cea mai grea și se compută detențiunea preventivă de la data 1 iulie 1948”, se mai arată în motivare.

Cum arată o fișă a unui deținut politic: de la ”închisoarea îngerilor” la Valea Neagră

În 1950 a fost întocmită o fișă pe numele tânărului, încarcerat atunci la Valea Neagră. Pe spatele fișei mai apare un detaliu: Ilie a fost prima dată încarcerat la Penitenciarul Târgșor, supranumit ”închisoarea îngerilor”.

Pe fișă, pe lângă datele de identificare apare ocupația părinților, cea de plugari și averea acestora: 6 iugăre, 2 vaci, 10 oi și o casă cu trei camere.

De asemenea, mai apare că în trecut nu activase în plan politic, dar că, la momentul întocmirii fișei, era membru al organizației Legionare FDC Blaj.

De asemenea, se mai precizau starea de sănătate și semnalmentele acestuia.

În perioada 1948-1952, la Târgşor, Prahova, a funcţionat singura puşcărie pentru copii din lume. Sute de minori care se împotriveau făţiş regimului sau făceau parte din mişcările legionare au fost obligaţi să-i studieze în „închisoarea îngerilor“ pe Marx şi Engels, au fost supuşi experimentelor psihice şi bătuţi, cu intenţia de a fi „reeducaţi“ în spiritul „omului nou“ comunist.

Pe fișă mai apare anul în care a început executarea pedepsei și data la care avea să se termine: 7 iulie 1951.

Ce a decis Tribunalul Alba

În linii mari, magistrații au specificat că bărbatul, tatăl reclamantei, ”a fost condamnat pentru infracțiuni pentru s-a dovedit că a desfășurat o activitate fascistă și legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel”.

Potrivit art. 14 din Decretul lege nr. 118 din 30 martie 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat în conformitate cu art. III din Legea nr. 232/2020 pentru modificarea și completarea 118 4318C1 0 28>Decretului lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1036 din 5 noiembrie 2020, dându-se textelor o nouă numerotare:

Prevederile prezentului decret lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora.

Așadar, legea a exclus de la aplicarea sa persoanele sau moștenitorii acestor persoane condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau cei în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora.

Deși mama reclamantei a primit indemnizație, de când noua lege a intrat în vigoare, cei ale căror rude au fost condamnate pentru fapte similare nu au mai primit indemnizații.

Sentința poate fi atacată în termen de 15 zile de la pronunțare, însă momentan pe portalul instanțelor de judecată nu apare a fi formulat un recurs.

sursă foto: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER)

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Atmosferă de basm pregătită pentru perioada sărbătorilor de iarnă, la Blaj. Decorațiuni luminoase gigant și mii de luminițe

Publicat

Blajul se pregătește pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Administrația locală închiriază cu peste 320.000 de lei decorațiuni luminoase care vor îmbrăca municipiul în haine de sărbătoare.

Printre ornamentele amplasate în municipiu se vor afla figurine luminoase tridimensionale sub formă de Moș Crăciun, înalte de 4 metri, un brad luminos înalt de 9 metri, figurine luminoase 3D sub formă de sanie, reni, spiriduși, îngeri, oameni de zăpadă și cadouri gigant. Tabloul feeric de Crăciun va fi completat de șiruri, baghete și perdele luminoase, care vor împodobi orașul și vor aduce veselie celor mici și celor mari. 

Primăria Blaj a lansat luni, 25 octombrie, o licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru închirierea unor decorațiuni iluminat festiv pentru a fi montate în municipiul Blaj pentru perioada Sărbătorilor de Crăciun.

Valoarea totală estimată este de 325.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, în momentul de față, municipiul Blaj deține instalații de iluminat festiv, însă sunt învechite și insuficiente pentru decorarea orașului pentru sărbătorile de Crăciun, fiind necesar suplimentarea acestora.

Lista decorațiunilor

Produs – descriere – nr. bucăți

– urare tridimensională 2022 luminoasă – realizat pe structură de aluminiu, cu lungimea totală de minim 6 m, înălțimea fiecărei cifre de minim 1,5 m , lățimea de minim 0,3 m, decorat cu LED uri cu flash alb/galben, furtun de culoare alba/galbenă – 1 buc.

– baghete luminoase – cu efect dinamic, înălțimea de minim 0,75 m, având formă conică cu iluminare la 360 de grade, interconectabile cu celelalte produse, diametrul în partea de sus de minim 10 cm iar în partea de jos de minim 2 cm – 170 buc.

– figurină bidimensională luminoasă – sub forma de stea cu minim 4 colțuri, realizată pe structură de aluminiu, decorată cu furtun dublu luminos cu LED alb/galben, șir cu LED-uri albe și flash alb/galben, diametrul de minim 1,1 m – 14 buc.

– șiruri luminoase – cu lungimea de minim 20 m , formate din minim 2 segmente de 10 m, decorate cu minim 120 de Led-uri albe și/sau galbene, interconectabile minim 10 buc, pentru decorarea unui număr de minim 45 de arbori – 330 buc.

– șiruri luminoase cu flash – cu lungimea de minim 12 m, decorate cu minim 120 de LED-uri albe, interconectabile minim 10 buc, pentru realizarea unei arcade luminoase cu lungimea de 50 m și lățimea de 3 m – 352 buc.

– figurină luminoasă tridimensională – sub formă de jumătăți de sfere, decorate cu carpetă luminoasă de diferite culori și stele realizate din furtun luminos de culoare albă, șir luminos LED de culoare alb/galben, înălțimea de minim 2 m – 2 buc.

– figurină tridimensională personaj – sub formă de Moș Crăciun, realizată pe structură de aluminiu cu înălțimea de minim 4 m, decorată cu LED-uri albe și carpetă luminoasă de culoare roșie, albă și neagră – 2 buc.

– figurină luminoasă tridimensională – sub formă de sanie, realizată pe structură de aluminiu, decorată cu carpetă roșie/albă , având lungimea de minim 4 m, lățime de minim 1,5 m – 1 buc.

– figurină tridimensională personaj – sub formă de înger luminos, realizată pe structură de aluminiu cu înălțimea de minim 3 m, decorată cu LED-uri albe și flash alb/galben – 2 buc.

– figurină tridimensională personaj – sub forma de soldat, confecționat din poliuree cu stuctură metalică interioară, protejat în strat poliuretanic anti vandalism, pictat în culoare roșie/neagră și albă, înălțime de minim 4 m – 2 buc.

– figurină tridimensională personaj – sub formă de spiriduș cu cadou, confecționat din poliuree cu structură metalică interioară, protejat în strat poliuretanic anti vandalism, pictat în culoare roșie, albă și verde, cu înălțime de minim 1,5 m – 3 buc.

– figurină luminoasă tridimensională – sub formă de cadouri, realizate pe structură de aluminiu, decorate cu carpetă luminoasă de diferite culori, fundă luminoasă, având latura de minim 1 m – 18 buc.

– figurină luminoasă tridimensională – sub formă de cristale de gheață, cu înălțimea de minim 1,5 m, decorate cu LED-uri albe și flash alb/glaben, carpetă luminoasă de culoare albă – 24 buc.

– țurțuri luminoși – cu lungimea de minim 3 m, înălțimea de minim 0,9 m, decorați cu LED-uri albe și flashalb/galben, interconectabili minim 10 produse – 230 buc.

– figurină luminoasă personaj tridimensional – sub formă de om de zăpadă, realizată pe structura de aluminiu, cu înălțimea de minim 2,2 m, decorată cu LED-uri albe, carpetă luminoasă de culoare albă și roșie – 2 buc.

– figurină luminoasă personaj tridimensional – sub formă de om de zăpadă, realizată pe structură de aluminiu, cu înălțimea de minim 2,4 m, decorată cu LED-uri albe, carpetă luminoasă de culoare verde, roșie, albă – 2 buc.

– figurină luminoasă personaj tridimensional – sub formă de om de zăpadă, realizată pe structură de aluminiu, cu înălțimea de minim 1,7 m, decorată cu LED-uri albe, carpetă luminoasă de culoare verde, albastră și albă – 2 buc.

– glob luminos tridimensional – realizat pe structură de aluminiu cu diametrul de minim 2,5 m, decorat cu LED-uri și flash-uri de culoare galbenă/albă – 1 buc.

– figurină tridimensională personaj – sub formă de ren cu înălțimea de minim 3 m, realizată pe structură de aluminiu – 2 buc.

– sfere luminoase tridimensionale – cu diametrul de minim 1,1 m, realizate pe structură de aluminiu, decorate cu LED-uri albe și flash alb/galben și stele luminoase, carpetă de culoare galbenă și/sau albastră – 3 buc.

– brad tridimensional luminos – realizat pe structură de aluminiu cu înălțime de minim 9 m, lățimea la bază de minim 4 m, decorat cu carpetă luminoasă galbenă și roșie sub formă de panglici, având LED-uri și flash-uri albe/galben – 1 buc.

– perdele luminoase – cu lățimea de minim 2 m, înălțimea de minim 3 m, decorate cu LED-uri și flash alb/galben, interconectabile cu celalalte produse – 24 buc.

– figurină tridimensională – sub forma scaunului lui Mos Crăciun, realizată pe structură de aluminiu, decorată cu LED-uri albe și flash-uri, carpetă luminoasă de culoare de culoare roșie, înălțime de minim 2 m, lățime de minim 1 m – 2 buc.

– figurină tridimensională luminoasă – sub forma de tren cu minim 2 vagoane, realizată pe structură de aluminiu, decorat cu LED-uri albe/galbene flash alb/galben, furtun luminos de culoare albă, lungime de minim 6 m, lățime de minim 1 m – 1 buc.

– figurină tridimensională luminoasă – sub formă de cadou gigant, realizată pe structură de aluminiu, cu înălțimea de minim 4 m, decorat cu LED-uri albe și falsh alb/galben, lățimea de minim 2 m – 1 buc.

– copac tridimensional luminos – realizat pe structură de aluminiu, înălțimea de minim 5 m, lățimea de minim 2 m, decorat cu șiruri luminoase, LED-uri albe și flash alb/galben – 1 buc.

– figurină tridimensională – sub formă de cizma lui Moș Crăciun, confecționată din poliuree cu structură metalică interioară, protejată în strat poliuretanic anti vandalism, pictată în culoare roșie și albă, cu înălțime de minim 4 m și decorată cu LED-uri albe – 1 buc.

Durata de închiriere a produselor este de aproximativ 2 luni sau până în 25 ianuarie 2022.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate