Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

La 20 de kilometri de Roșia Montană, în Munții Apuseni, va începe o mega exploatare a aurului din subteran


Publicat

galerii rosia montana ivan rous (13)

În satul Rovina, la aproximativ 20 de kilometri distanță de Roșia Montană, peste un an ar putea fi turnat primul lingou de aur provenit din Munții Apuseni. 

Potrivit Radio Europa Liberă, încă de anul trecut, firma Samax România SRL a început demersurile pentru a obține autorizațiile de construcție a minelor pe raza comunei Rovina (județul Hunedoara). 

Din anul 2018, guvernul a aprobat concesiunea de exploatare a resurselor din subteran.

După calculele firmei, prima mină din cele trei existente în proiect ar trebui să fie gata până în 2022. Dintre cele trei mine, două vor fi de suprafață, iar una de subteran; în total, zăcământul estimat este la 180 de tone.

Pentru prelucrarea minereului aurifer nu se vor folosi cianuri.

Aurul va fi topit și transformat în lingouri tot la Rovina, în uzina specială care va fi construită în acest sens. Statul român ar urma să încaseze redevențe de circa 300 de milioane de dolari, mai scriu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă.

Zece gospodării vor fi dislocate

Zece gospodării vor fi dislocate pentru începerea lucrărilor de extragere, așa cum reiese din proiectul de exploatare aprobat de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).

În schimb, mai multe culmi muntoase din Apuseni vor fi înlocuite de două cratere și de un „munte” de minereu și praf.

Exploatarea minieră se va întinde în trei comune (Bucureşci, Buceş şi Crişcior) și va cuprinde peste 27 de hectare de teren.

Vor exista așadar două cratere: unul cu diametru de peste 900 de metri (cariera Colnic) și un al doilea, cu un diametru de 700 de metri (cariera Rovina). Minele de suprafață vor ajunge până la aproape 400 de metri adâncime. Din aceste cratere se va scoate minereul din care apoi se vor desprinde aurul și cuprul. Activitatea de exploatare a zăcămintelor se va desfășura și în subteran, în mina Valea Gârzii – Cireşata. Aceasta e proiectată să fie deschisă peste un deceniu.

Exploatarea minieră de la Rovina este una dintre cele trei din Apuseni considerate valoroase din punct de vedere al minereului aurifer. Celelalte sunt Roșia Montană și Certej.

Citește întreaga știre pe romania.europalibera.org.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

AJFP Alba: Înregistrarea în SPV, obligatorie de la 1 martie pentru firme și PFA. Documentele pe hârtie nu vor fi acceptate

Publicat

sediul ANAF Alba

ANAF anunță că înregistrarea în SPV devine obligatorie începând cu 1 martie 2022, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror documente către autoritățile fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba aduce la cunoştinţa celor interesaţi că, începând cu data de 1 martie 2022, transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale de către persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, PFA-urile, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, profesiile liberale se va face exclusiv prin intermediul Spaţiului Privat Virtual.

În situaţia în care contribuabilii/plătitorii nu îşi îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul mijloacelor electronice, iar documentele sunt depuse la organul fiscal în format letric, nu vor fi luate în considerare. Autoritatea fiscală va notifica contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.

AJFP Alba recomandă contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual până la data de 1 martie, pentru a nu risca eventuale consecinţe negative care pot apărea dacă un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează în format letric şi nu prin SPV (prescrierea unui drept, pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală, apariţia unor amenzi etc).

Spaţiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile din 7, prin intermediul căruia contribuabilii depun declaraţii, cereri, solicită documente, verifică situaţia fiscală proprie, etc. Înregistrarea în SPV se face accesând pagina principal ANAF (www.anaf.ro) apoi secţiunea “Servicii Online” – “înregistrare/înrolare personae fizice şi juridice în SPV”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de vânt în zona joasă a județului Alba. Rafale de 60-70 de kilometri la oră

Publicat

vant

Meteorologii au emis un cod galben de vânt, pentru zona joasă a județului Alba. Codul este valabil joi, Valabil de la ora 15:50 până la ora 19:00

Se vor semnala : intensificări locale ale vântului cu viteze la rafală care pot atinge 60-70 de kilometri la oră.

Temperatura se va menține la valori pozitive în acest intervel, dar senzația de frig va fi accentuată de vânt.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: ACCIDENT pe Calea Moților din Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, în zona intersecției cu strada Albac

Publicat

Un accident rutier s-a produs joi, în jurul orei 14:50, pe strada Calea Moților din Alba Iulia, spre cartierul Micești.  

Evenimentul s-a produs în zona intersecției cu strada Albac.

Din primele informații, în accidentul rutier au fost implicate două mașini.

Traficul în zonă a fost îngreunat temporar.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Testare COVID-19 cu bilet de trimitere de la medicul de familie, inclusiv în zilele de weekend, la Spitalul din Alba Iulia

Publicat

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a prelungit programul de testare pentru depistarea COVID-19, iar pacienţii care au bilet de trimitere de la medicul de familie se pot prezenta la punctul de testare din curtea unităţii medicale inclusiv în zilele de weekend, sâmbătă şi duminică, între orele 8:00 – 12:00. 

SJU Alba Iulia a decis prelungirea programului de testare, având în vedere creşterea numărului de cazuri şi pentru a veni în sprijinul pacienţilor, suspecţi de COVID-19, dar care nu reprezintă urgenţe medicale.

Reprezentanții spitalului au transmis că în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) se efectuează, în continuare şi în aceleaşi condiţii, testarea pentru depistarea COVID-19 fără bilet de trimitere de la medicul de familie (pacienţii care se prezintă aici reprezintă urgenţe medicale).

Testarea la punctul din curtea SJU Alba Iulia (Bulevardul Revoluţiei, nr. 23) este organizată separat faţă de testarea în UPU.

Astfel, pacienţii suspecţi, care au bilet de trimitere de la medicul de familie, se pot prezenta la punctul de triaj 2 (cabinet medical modular din curtea unitatii medicale) pentru recoltarea de probe.

Pacienţilor li se vor prelua date de contact, iar rezultatele le vor primi în aceeaşi zi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate