Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

La 20 de kilometri de Roșia Montană, în Munții Apuseni, va începe o mega exploatare a aurului din subteran

Publicat

galerii rosia montana ivan rous (13)

În satul Rovina, la aproximativ 20 de kilometri distanță de Roșia Montană, peste un an ar putea fi turnat primul lingou de aur provenit din Munții Apuseni. 

Potrivit Radio Europa Liberă, încă de anul trecut, firma Samax România SRL a început demersurile pentru a obține autorizațiile de construcție a minelor pe raza comunei Rovina (județul Hunedoara). 

Din anul 2018, guvernul a aprobat concesiunea de exploatare a resurselor din subteran.

După calculele firmei, prima mină din cele trei existente în proiect ar trebui să fie gata până în 2022. Dintre cele trei mine, două vor fi de suprafață, iar una de subteran; în total, zăcământul estimat este la 180 de tone.

Pentru prelucrarea minereului aurifer nu se vor folosi cianuri.

Aurul va fi topit și transformat în lingouri tot la Rovina, în uzina specială care va fi construită în acest sens. Statul român ar urma să încaseze redevențe de circa 300 de milioane de dolari, mai scriu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă.

Zece gospodării vor fi dislocate

Zece gospodării vor fi dislocate pentru începerea lucrărilor de extragere, așa cum reiese din proiectul de exploatare aprobat de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).

În schimb, mai multe culmi muntoase din Apuseni vor fi înlocuite de două cratere și de un „munte” de minereu și praf.

Exploatarea minieră se va întinde în trei comune (Bucureşci, Buceş şi Crişcior) și va cuprinde peste 27 de hectare de teren.

Vor exista așadar două cratere: unul cu diametru de peste 900 de metri (cariera Colnic) și un al doilea, cu un diametru de 700 de metri (cariera Rovina). Minele de suprafață vor ajunge până la aproape 400 de metri adâncime. Din aceste cratere se va scoate minereul din care apoi se vor desprinde aurul și cuprul. Activitatea de exploatare a zăcămintelor se va desfășura și în subteran, în mina Valea Gârzii – Cireşata. Aceasta e proiectată să fie deschisă peste un deceniu.

Exploatarea minieră de la Rovina este una dintre cele trei din Apuseni considerate valoroase din punct de vedere al minereului aurifer. Celelalte sunt Roșia Montană și Certej.

Citește întreaga știre pe romania.europalibera.org.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax