Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tot lotul de învinuiţi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri” rămâne în arest


Publicat

După 4 ore de proces şi aproape 6 ore necesare pentru deliberare, luni, in jurul orei 18.00, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia s-au pronunţat în privinţa celor 12 învinuiţi din dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”: aceştia vor fi cercetaţi în continuare, în stare de arest preventiv. Hotărârea instanţei judecătoreşti este definitivă şi irevocabilă.

Capii grupării au pledat „nevinovat”

Recursul în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri” a fost judecat, luni, la Curtea de Apel Alba Iulia. Toţi suspecţii au pledat „nevinovat” în faţa magistraţilor. Cele 13 persoane din Alba acuzate de proxenetism, trafic de persoane, şantaj şi trafic de minori au fost aduse în faţa magistraţilor, unde au cerut judecarea în stare de libertate. Capul grupării infracţionale, inculpatul Teodor Şchiop s-a declarat nevinovat pentru toate capetele de acuzare: „Am o situaţie familiară grea, de 5-6 luni nu am mai fost implicat în infracţiuni şi nu sunt de acord cu încadrarea juridică. Vreau să stau afară, să îmi văd familia”, a declarat, în faţa magistraţilor, Teodor Şchiop, zis Puşcărie.

Fostul ofiţer de informaţii Claudiu Vulpe, poreclit „Fox” a pledat şi el nevinovat în faţa judecătorilor: „Lucrez în societatea tatălui meu şi am un salariu de 2000 de lei. Am o familie şi nu consider că aveam nevoie să îmi suplimentez veniturile din acţiuni infracţionale. Nu mă consider vinovat de nimic şi doresc să fiu cercetat în stare de libertate”. Avocatul acestuia a subliniat, în faţa instanţei de judecată, că acuzaţiile de şantaj ce i se aduc inculpatului sunt construite pe baza unor înregistrări audio neconcludente şi din care nu reiese vinovăţia acestuia.

Percheziţii şi arestări în 17 locuinţe

Tribunalul Alba a emis, miercuri, 20 octombrie, mandate de arestare pentru 13 membri ai grupării infracţionale anihilate, marţi, de D.I.I.C.O.T. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei Alba Iulia şi luptători din cadrul S.P.I.R. Alba, Hunedoara şi Sibiu, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. au efectuat 17 percheziţii la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale specializate în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări (şantaje la comandă pentru recuperarea unor datorii prin violenţă şi ameninţare). În urma acestor actiuni, poliţiştii au ridicat săbii, cuţite, pumnale, bâte de baseball şi alte obiecte contondente, un pistol cu glonţ calibrul 9 mm deţinut legal, hard-disk-uri, CD, DVD şi înscrisuri. De asemenea, au fost conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. Alba Iulia 14 membri ai grupării infracţionale.

Fost ofiţer de informaţii – „frate” cu interlopii

Potrivit oamenilor legii, gruparea, condusă de Teodor Şchiop a fost sprijinită în activităţile infracţionale de Claudiu Vulpe, care intermedia activităţile de şantaj, mai precis asigura legătura între cei care comandau şantajul şi grupare, transporta fetele la diferiţi clienţi şi se interesa de situaţia membrilor grupării. În ceea ce priveşte activităţile de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism ale grupării infracţionale, din investigaţii a rezultat că fetele erau plasate pentru a întreţine relaţii sexuale fie la localuri din Alba Iulia şi din apropierea municipiului, fie direct acasă la clienţi.

Conform sursei citate, clienţii se întâlneau cu fetele doar după ce, în prealabil, discutau cu membrii grupării şi conveneau cât trebuie să plătească, cea mai mare parte a banilor ajungând la suspecţi fie direct de la client, fie erau predaţi de fete. Au fost identificate peste 20 de fete care practicau prostituţia în folosul membrilor grupării. De asemenea, membrii grupării sunt suspectaţi că au desfăşurat activităţi specifice infracţiunii de trafic de minori, mai precis recrutare (le-au găsit clienţi, au negociat preţul cu aceştia) cu privire la 10 minore, care au fost exploatate sexual.

Şantaje la comandă şi „cocteiluri Molotov”

În ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă (recuperări la comandă, santaje, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie), din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că gruparea infracţională coordonată de către Teodor Şchiop a şantajat, la comandă, mai multe persoane, în vederea recuperării unor datorii. În scopul intimidării, membrii grupării au aruncat cu „cocteiluri Molotov” asupra locuinţelor a două victime. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi şi de tâlhărie şi lipsire de libertate în mod ilegal, fapte comise asupra unor clienţi ai prostituatelor care lucrau în folosul grupului infracţional.

„Pricu” a scăpat şi are numele schimbat

Cei 13 inculpati au fost asteptati, în faţa sălii de judecată, de familii şi iubite. În ceea ce-l priveşte pe Raul Hancheş, cunoscut opiniei publice sub pseudonimul „Pricu”, se pare că se află în continuare în Germania, iar în locul acestuia a fost prezent avocatul Mihai Ivănescu. El a solicitat respingerea arestării preventive, pe motiv că, din datele prezentate la dosar, nu rezultă săvârşirea infracţiunilor de proxenetism, trafic de persoane şi santaj: „Indiciile prezentate nu conving că inculpatul a săvârşit aceste infracţiuni. Există două declaraţii, de la două fete, una dintre acestea minoră, iar cealaltă – internată 8 luni de zile într-un spital de neuropsihiatrie. Pericolul social al clientului meu nu este susţinut de dovezi clare, iar faptul că acesta mai are antecedente penale nu poate reprezenta o probă solidă împotriva lui”. Toţi cei acuzaţi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri” au pledat nevinovaţi sau parţial nevinovaţi pentru toate capetele de acuzare. Aceştia au negat că ar fi format o grupare infracţională.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Ciugud: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”, acțiuni pilot pentru susținerea vaccinării în zona rurală

Publicat

Comuna Ciugud lansează, vineri, 14 mai 2021, o amplă campanie de vaccinare a populației prin care testează, în premieră națională, două acțiuni inedite pentru stimularea vaccinării în mediul rural: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”.

Derulate în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Alba, acțiunile au ca scop aducerea vaccinării cât mai aproape de cetățeni, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la centrele fixe de vaccinare din municipiul Alba Iulia.

„Vaccinare la poarta ta” va însemna organizarea unor echipe mobile de vaccinare, care se vor deplasa la poarta cetățenilor care s-au programat anterior pentru vaccinare. Astfel, orice persoană, cu vârsta peste 18 ani, s-a putut programa on-line, telefonic sau prin sms, în perioada 4 – 12 mai 2021, pentru a primi prima doză de vaccin BioNTech/ Pfizer.

„Șezătoare pentru vaccinare” este cea de-a doua formă de vaccinare testată pilot în comuna Ciugud și presupune organizarea unor puncte temporare de vaccinare în curtea unor localnici. Aici, în condiții de distanțare și cu respectarea normelor impuse de pandemie, se vor aduna mai mulți vecini de pe o stradă și vor fi vaccinați de echipele mobile, astfel încât să se reducă timpul necesar vaccinării și monitorizării persoanelor vaccinate.

Ambele acțiuni pilot vor fi testate la Ciugud, iar dacă eficiența lor va fi dovedită vor fi recomandate pentru a fi organizate și în alte comunități rurale.

„Cu toții ne dorim ca viața socială să revină la normalitate, iar pentru acest lucru este nevoie să ne implicăm cu toții.

Cred că este o responsabilitate și pentru administrația locală să susțină campania națională de vaccinare și să ofere cetățenilor posibilitatea de a opta dacă vor să se vaccineze. Ne bucură faptul că la Ciugud avem foarte mulți cetățeni care vor să se vaccineze și s-au înscris în campania organizată de noi.

Vom face vaccinare din poartă în poartă sau în cadrul unor „șezători”, așa cum le-am numit noi, unde mai mulți vecini se strâng într-o gospodărie și sunt vaccinați.

Așa cum am mai spus, vaccinarea este un act voluntar, însă cetățenii au dreptul să li se ofere cât mai multe posibilități pentru a putea beneficia de vaccinul care îi poate proteja pe ei și pe cei dragi”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Comuna Ciugud a lansat, marți, 4 mai 2021, campania „Vaccinare la poarta ta!”, inițiativă ce are ca scop stimularea vaccinării în zona rurală și sprijinirea persoanelor care doresc să se vaccineze.

Ulterior, în perioada 14 – 16 mai 2021, echipe medicale mobile vor veni în fiecare sat al comunei pentru acțiunea de vaccinare.

Mici centre mobile de vaccinare vor fi organizate în puncte cât mai apropiate de locuințele doritorilor, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să se deplaseze.

În paralel, Ciugudul continuă și campania de informare „#VACCIN cu informații oficiale” prin care oferă informații utile despre vaccinarea națională împotriva COVID – 19.

Pe site-ul administrației locale sunt oferite prospectele oficiale ale vaccinurilor, detalii privind programarea națională, răspunsuri la întrebări, raportări, dar și alte informații provenite din surse oficiale, respectiv instituțiile care gestionează domeniul sănătății și vaccinarea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Arafat: ”Îmi pare rău că sunt lucruri care poate că unii spun că mergem la relaxare, că a trecut pandemia. Pandemia nu a trecut”

Publicat

Când românii se vor vaccina în proporție de 60 – 70 la sută e posibil să ne putem întoarce la normalitatea de dinainte de pandemie, a declarat, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat.

Întrebat, joi, la Antena 3, când ne întoarcem la normalitatea de dinainte de pandemie, șeful DSU, dr. Raed Arafat a spus că putem atinge acest deziderat când vaccinarea va fi de 60 – 70 la sută.

Citește și Klaus Iohannis anunță PRIMA ETAPĂ de RELAXARE, din 15 mai: Se elimină restricţiile de circulaţie noaptea și masca în exterior

„Când ne vom vaccina 60 – 70% e posibil să atingem acest deziderat. Și aici insist că nimeni să nu se gândească că pandemia a trecut. Îmi pare rău că sunt lucruri care poate că unii spun că mergem la relaxare, că a trecut pandemia. Pandemia nu a trecut. Suntem într-o situație bună. Oricând poate să se schimbe. La toamnă (putem – n.r.) să vedem că începe să crească”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

Arafat: Vaccinarea este obligatorie și necesară pentru a scăpa de pandemie

El a spus că vaccinarea este „obligatorie și extrem de necesară” pentru a scăpa de pandemie.

„Obligatorie pentru cine dorește, nu înseamnă că luăm oamenii și îi obligăm. Obligatorie pentru a ieși către situația de normalitate”, a precizat Arafat, punctând că vaccinarea anti-COVID este voluntară.

Arafat a mai spus că vaccinându-ne în număr mare, se poate ajunge la a nu se mai purta mască nici în spațiile închise.

„Cu cât acceptăm, ne vaccinăm și avem un procent mai mare de persoane vaccinate, cu atât rămânem mai aproape de normalitate și ne putem întoarce la normalitatea în care să nu purtăm mască nici în spațiile închise și să nu ne mai uităm la aspectele cu distanțele și cu toate aceste aspecte.

Dar trebuie să mergem mai departe pe campania de vaccinare, care este, la acest moment, poate cel mai important act care se întâmplă în combaterea pandemiei”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat: Încă nu aș merge la o petrecere în spațiu închis

Șeful DSU, Raed Arafat, spună că încă nu ar participa la o petrecere în spațiu închis, însă ar accepta o invitație la o masă într-un restaurant. În club sau în discotecă contactul este mai apropiat

„La o petrecere mâine în spațiul închis nu cred că eu aș merge, chiar dacă sunt vaccinat. Încă! Mai aștept. Eu, personal, nu aș merge. Eu personal, care nu sunt om de petreceri, nu merg de regulă la petreceri, însă dacă mă invită cineva în spațiu închis, aș spune că încă mai aștept.

Dacă mă invită la o masă în spațiu închis, să stăm să mâncăm la o masă, să discutăm… Diferența că este cu totul altfel. Este contactul”, spune, joi, la Antena 3, Raed Arafat.

El spune că la club sau în discotecă contactul este mai apropiat.

„Petrecerea sau discoteca sau în club… este altfel de contact, mult mai apropiat, de regulă e mai aglomerat, lumea se mișcă foarte mult. Pe când la masă stai mănânci și discuți cu oamenii care sunt în jurul tău”, a mai spus Arafat.

El spune că și până acum tinerii au făcut petreceri.

„De ce să ne ascundem acum? O făceau și până acum. Trebuie respectate aceste reguli. Nu cred că tinerii vor da petreceri și se vor testa cu teste rapide. Eu sper că în viitor să avem tineri vaccinați”, a mai spus șeful DSU.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cristian Ghinea: Rovinieta va fi înlocuită cu un alt sistem de taxare, iar înmatricularea mașinilor second-hand, descurajată

Publicat

Guvernul are în vedere o strategie o reformă a modului de taxare transportului, a anunțat joi ministrul Cristian Ghinea.

Potrivit acestuia, se va renunța la o rovinietă fixă la un sistem de taxare în care ”fiecare plătește în funcție de volumul de marfă și de distanța pe care mută marfă”.

„Pe partea de Transport: România își asumă o strategie clară de reducere a emisiilor din transport cu 9% până în 2026.

Vom avea un sistem de a descuraja înregistrarea mașinilor vechi și de încurajare a mașinilor electrice. Ne-am asumat o țintă clară de pondere a energiilor regenerabile până în 2030. Această țintă este de 34%.

Gândim o reformă a modului de taxare a transportului. De a încurja transportul pe căi ferate, de a taxa în mod real gradul de utilizare a drumurilor publice.

Se va trece de la o rovinietă fixă la un sistem de taxare în care fiecare plătește în funcție de volumul de marfă și de distanța pe care mută marfă.

Primul pas va fi instalarea unor sisteme digitalizate de urmărire a mărfii în România, urmând ca apoi să facem pasul tehnic de taxare”, a precizat ministrul Investițiilor Europene.

Cristian Ghinea a făcut aceste declarații în contextul în care a anunțat reformele discutate cu Comisia Europeană, precum și o parte dintre investițiile pe care România le va face prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum să faci bani din ședințe: Membrii unei autorități din Alba primesc peste 10.000 de lei anual pentru discuții consultative

Publicat

ATOP sau Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, un nume pompos pentru un organism independent, cu rol pur consultativ, care funcționează pe lângă fiecare consiliu județean și care ”reprezintă și promovează interesele comunității în scopul asigurării unui climat de siguranță și securitate publică”. 

În realitate, ”o masă rotundă” formată din consilieri județeni, subprefecți, șefi de poliție, jandarmerie, poliție locală, ISU și reprezentanți ai cetățenilor, care din când în când se întrunesc și vorbesc despre siguranța și ordinea publică din județ, fac recomandări, deoarece aceștia nu pot lua decizii.

Însă fiecare membru are o indemnizație lunară pentru a participa la ședințe și a face recomandări. ATOP funcționează ca organism pe lângă fiecare consiliu județean de aproape 20 de ani.

În Alba, ATOP are 14 membri (potrivit celui mai recent document în acest sens) care au o indemnizație lunară în cuantum de 10% din indemnizația președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

În 2020, Albani Rocchetti Simone, actual președinte al ATOP, a obținut, potrivit declarației de avere, 13.140 de lei sub forma indemnizației ATOP.

Ce a făcut ATOP în 2020

În 2020, ATOP au avut întâlniri lunare: spre exemplu, în primele trei luni au prezentat, au analizat și s-au informat cu privire la rezultatele Inspectoratului Județean de Poliție Alba din anul 2019. Au mai analizat și prezentat câteva proiecte, iar apoi s-au întrunit numai în sistem de videoconferință.

Raportul pe primul semestru al anului 2020 poate fi consultat AICI

Până în luna noiembrie a anului 2020, la fel, organismul a avut întruniri în sistem de videoconferință cu privire la pandemia de COVID, măsuri de relaxare și cum au acționat autoritățile în acest context.

În noiembrie a fost votată noua componență a Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Raportul pe semestrul al II-lea al anului 2020 poate fi vizualizat AICI

Membrii ATOP Alba

Potrivit unei hotărâri din 27 noiembrie 2020, noul consiliu ATOP are următoarea componență:

Albani Rocchetti Simone – președinte (PNL)

Marius Nicoale Ceteraș  – consilier județean (PNL)

Virgil Tătar – consilier județean (PNL)

Silvia Alina Hărăguș – consilier județean (PNL)

Laurențiu Crișan – consilier județean (PSD)

Gheorghe Claudiu Nemeș – consilier județean (USR-PLUS)

Ioana-Diane Rof (la vremea respectivă subprefect de Alba din partea PMP)

Florin Dogaru – șeful IPJ Alba

Ovidiu Costea – împuternicit la șefia ISU Alba

Claudiu Giurea – șeful IJJ Alba

Daniel Ilcu – (la vremea respectivă șeful Poliției Locale Alba Iulia)

Mihai Horea Bărdaș – reprezentant al comunității

Ioan Iviniș – reprezentant al comunității

Lucian Buta – reprezentant al comunității

Mandatul membrilor este de patru ani, valabil până la următoarele alegeri pentru Consiliul Județean Alba.

ATOP Alba are următorele atribuţii principale:

a) Contribuie la elaborarea planului de activităţi a obiectivelor şi indicatorilor de performanţă minimali, protejarea intereselor comunităţii şi asigurarea climatului de siguranţă publică;

b) Sesizează şi propune măsuri de înlăturare a deficienţelor din activitatea de poliţie;

c) Face propuneri pentru soluţionarea de către organele de poliţie asesizărilor care îi sunt adresate, referitoare la încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului;

d) Organizează consultări cu membrii comunităţilor locale şi cu organizaţiile neguvernamentale cu privire la priorităţile siguranţei persoanei şi a ordinii publice.

În 2021, au recomandat Consiliului Județean Alba ca în bugetul pe anul 2021 să cuprindă și suma de 751.005,00 lei – inclusiv TVA, pentru dotarea acestei instituţii cu bunuri şi tehnică IT, în scopul creşterii capacităţii operaţionale la nivelul structurilor sale şi al creşterii nivelului de siguranţă al cetăţenilor din judeţul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate