Connect with us
Publicitate

AIUD

La Aiud a început recensământul câinilor. Ce obligații au deținătorii animalelor de companie

Publicat

Reprezentanții Primăriei Aiud au anunțat vineri că au început recensământul câinilor din municipiu. Potrivit acestora, recensământul este esențial pentru a identifica numărul de animale de companie din oraș.

„De foarte multe ori, câinii care se află pe domeniul public sunt fie cu stăpân, fie au fost abandonați, fie se înmulțesc în mod necontrolat din cauza faptului că nu au fost sterilizați. Aceste informații ne ajută să înțelegem mai bine situația și să luăm măsurile necesare pentru a asigura binele comunității și acestor animale, precum și pentru a preveni problemele legate de înmulțirea necontrolată sau abandonul câinilor”, au transmis reprezentanții administrației locale.

În două zile, echipele s-au deplasat pe următoarele străzi, iar rezultatele sunt:

  • Străzile Păltiniș, Fântânele și Livezii – 19 gospodării verificate – 33 câini identificați, dintre care 2 sunt microcipați și un câine sterilizat.
  • Strada Ostașilor – 24 de gospodării verificate – 31 de câini identificați, dintre care, 13 sunt microcipați și 11 sterilizați.

Conform OUG 155/2001 și HG 1059/2013 și Ordinului 1/2014 al ANSVSA, toți deținătorii de câini au obligația legală să îi identifice prin microcip și să-i înregistreze în RECS, aceste prevederi legale prevenind abandonul.

Totodată, deținătorii de câini de rasă comună au obligația legală să îi sterilizeze, sterilizarea previne înmulțirea necontrolată a animalelor și ulterior abandonul puilor rezultați din monte nedorite.

În acest caz, nerespectarea legii constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 5.000 – 10.000 lei.

Cu toate acestea, în această primă etapă de recenzare din municipiul Aiud nu vor fi aplicate sancțiuni contravenționale, deoarece campania de recenzare are și menirea de a conștientiza deținătorii de animale cu privire la obligațiile legale pe care le au, dându-le oportunitatea de a intra în legalitate.

„Vă rugăm să vă înscrieți câinii și să contribuiți la crearea unei comunități mai responsabile și mai bine informate. Împreună putem construi un oraș mai sigur și mai prietenos pentru toată lumea, inclusiv pentru patrupezii noștri dragi”, au mai transmis reprezentanții Primăriei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax