Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

La Albac, sâmbătă, parcă ar fi fost Ignatul. Localnicii și-au tăiat porcii de frica pestei porcine semnalată în comuna Vidra


Publicat

porc

Deși mai sunt aproape două luni până la Crăciun, în mai multe localități din Apuseni oamenii au început să își taie porcii.  Nu ninge, nici nu este Ignatul ci s-au tăiat porcii de frica pestei porcine. Joi, în comuna Vidra au fost confirmate două cazuri de pestă porcină în gospodăria unui localnic. De atunci oamenii din comunele și localitățile vecine nu au primit nicio veste de la autorități. Speriați au început să își taie porcii.

La Albac, sâmbătă, parcă ar fi fost Ignatul. Oamenii s-au grăbit să își taie porcii pentru a nu fi nevoiți să îi arunce sau să le fie confiscați de inspectorii sanitar veterinari. Unii dintre ei au imortalizat momentul sacrificării lui “Ghiţă” şi au postat fotografiile pe paginile de Facebook.

Prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată, joi, la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Aceștia au fost sacrificați de către proprietari, cadavrele au fost ecarisate, carcasele de carne distruse, autoritățile sanitare veterinare acționând pentru limitarea răspândirii acestei boli.oli.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a luat, miercuri, primele măsuri, după ce au existat suspiciuni cu privire la prezența virusului PPA, la doi porci, care prezentau semne clinice de boală, iar o echipă formată din mai mulți medici veterinari, majoritatea din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală s-a deplasat la fața locului pentru a începe ancheta epidemiologică.

Porcii fuseseră sacrificați de către proprietari, s-a realizat ecarisarea cadavrelor, iar testele de identificare a genomului virusului PPA au confirmat prezența acestuia, analizele fiind efectuate în cadrul Laboratorului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor Alba, respectiv la Laboratorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.

Potrivit DSVSA Alba, înainte de a fi confirmată existența virusului s-a acționat prin efectuarea dezinfecției exploatației afectate, a spațiilor de adăpost, aleilor și perimetrelor din împrejurimi, a ustensilelor și materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, iar hrana pentru respectivele animale a fost neutralizată, în vreme ce carcasele cu carne au fost distruse.

În gospodăria respectivă se aflau doar cei doi porci, care prezentau semne clinice de boală. De la primele suspiciuni exploatația este ținută sub observație sanitară veterinară, s-a interzis introducerea altor porci, s-a restricționat accesul persoanelor străine, pentru a reduce riscul propagării virusului.

De asemenea, la ieșirile din localitate au fost instalate filtre de dezinfecție, iar pe o rază de 13 kilometri, în jurul focarului, s-a dispus intensificarea vânătorii porcilor mistreți. Porcii din respectiva gospodărie nu erau crotaliați. Exploatațiile din împrejurimi vor fi atent supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar.

De asemenea, Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit, astăzi, în regim de urgență, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Pesta Porcină Africană nu a evoluat, până în prezent, pe teritoriul județului Alba. În urmă cu o săptămână a fost descoperit un focar la Sibiu, într-o localitate aflată la granița cu județul Alba.

Recomandările DSVSA

„Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Nu intrați în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă;

Nu cumpărați furaje din zone în care evoluează boala;

Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;

Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;

Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA Alba despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Subliniem că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are, însă, impact la nivel economic și social”, au transmis reprezentanții DSVSA Alba. 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

”Cupru Min” SA Abrud și-a redus activitatea la jumătate. Angajaților li se ia temperatura la intrarea în schimb

Publicat

”Cupru Min” S.A. Abrud și-a redus la jumătate activitatea, în această perioadă. Din cele două linii, mai funcționează una, iar angajaților li s-a făcut un plan de concedii, au declarat pentru Alba24, surse din cadrul firmei. 

Reprezentanții companiei au elaborat un plan de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coroanvirus și unul de continuitate a activității.

Potrivit unui document al societății, angajaților li se cere să își limiteze deplasările și contactele directe cu colegii și să își anunțe conducătorul ierarhic dacă are cunoștință că a intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19.

În acest context, angajaților li se ia temperatura la intrarea în schimb.

De asemenea, în carieră și uzină nu mai are acces nici o persoană care nu este angajată.

În ceea ce privește asigurarea continuității, a fost eliberat un plan care prevede asigurarea unui număr minim de personal medical.

Personalul excedentar este trimis acasă prin rotație, câte 14 zile calendaristice.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU la Ighiu. Acoperișul unei case a luat foc. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit luni, în jurul orei 11:50, la o casă din localitatea Ighiu. 

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu la o casa de locuit în localitatea Ighiu. Din primele informații, incendiul se manifestă la acoperiș. Nu au fost înregistrate victime.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Revenim cu detalii.

Foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

APM Alba: Panourile de informare privind calitatea aerului amplasate în Alba Iulia și Sebeș sunt funcționale

Publicat

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba informează că panourile de afișare a indicilor de calitatea aerului, amplasate în Alba Iulia și Sebeș, sunt funcționale. Pe panouri sunt afișați indicii generali pentru fiecare din stațiile  automate de monitorizare a calității aerului din județul Alba (Alba Iulia, Sebeș și Zlatna), potrivit sursei citate.

Un panou se află în Alba Iulia – Piata Iuliu Maniu, nr. 14 (vis-a-vis de Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor) și celălalt în Sebeș – Bulevardul Lucian Blaga, nr. 45 (în fața Centrului Cultural “Lucian Blaga”).

Potrivit APM Alba, indicele general se stabilește automat pentru fiecare stație, ca fiind cel mai mare dintre indicii specifici corespunzători poluanților monitorizați.

Indicele specific de calitatea aerului reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre următorii poluanți monitorizați: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), particule în suspensie (PM10 determinate prin metoda automată).

Valoarea indicelui general se actualizează la interval de o oră.

De asemenea, pe panouri este afișată concentrația de formaldehidă (CH2O) prelevată din aerul ambiental, din două puncte distincte, aflate în imediata vecinătate a platformei industriale a municipiului Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Florin Roman, liderul deputaților PNL: Am atacat la CCR legile populiste scrise de Dăncilă și Andrușcă

Publicat

„Pe principiul “Fă-te că muncești”, PSD a depus două inițiative legislative scrise pe “genunche”, parcă de Viorica Vasilica Dăncilă și Dănuț Andrușcă. Deși Constituția prezumă o corectă loialitate între Guvern și Parlament, PSD încearcă practic, să împiedice măsurile luate deja de guvern, prin înregistrarea inițiativelor în aceeași zi în care au fost adoptate de guvern. Și fără avizul Consiliului Economic și Social! În graba de a sabota măsurile luate deja de guvern, majoritatea toxică a PSD a trecut aceste proiecte cu tăvălugul, fără dezbatere parlamentară și fără avize de la comisii importante, precum cea juridică sau economică. Celor două inițiative le lipsesc punctul de vedere al guvernului și impactul socio-economic, juridic și bugetar, deși PSD, partidul populismului, deschide calea unor “facilități”, care în final, vor fi suportate tot de cetățeni, fie în plata lunară a ratei majorate la bancă, fie în factura mai costisitoare la utilități.

În cazul suspendării ratelor la bănci, măsura propusă nu face diferența între rău platnici și buni platnici, propunerea PSD tratând la fel pe cei cu plata la zi a ratelor și pe cei care nu au plătit de 3 luni. În cazul facilităților fiscale, în care PSD propune amânarea plăților la utilități, în comunicarea publică, populiștii au “uitat” să amintească de măsura acoperirii golului la operatorii de distribuție, din credite, ceea ce înseamnă ca după 3 luni, PSD le face cadou românilor facturi greu împovărătoare. La fel și în cazul CAS și CASS.

În forma propusă, cele doua proiecte nu sunt doar neserioase, ci și amatoriste și populiste.

Propunerile domnilor Ciolacu, Ponta și ale aliaților de strânsură, întorc România în vremurile epocii de aur a tovarășului Nicolae Ceaușescu, cu efecte devastatoare pentru economia națională și cetățenii români. Populismul și iresponsabilitatea acestor politicieni declanșează o nouă criză, cea economică, care va genera aruncarea economiei în prăpastie și va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă.

Deputații liberali au explicat în cadrul așa ziselor dezbateri parlamentare, neconstituționalitatea adoptării acestor legi populiste și iresponsabile. Cu toate acestea, PSD, Pro România și acum, “oamenii noi” în politică, au votat cot la cot, din perspectivă pur electorală, în contradicție totală cu funcționarea unei economii funcționale, oricum șubrezită de criza pandemică.

Asigurăm cetățenii onesti ai României și mediul financiar că aceste legi toxice nu vor intra în vigoare, că vom răspunde cu responsabilitate la pericolul populismului PSD”, a transmis, într-un comunicat, Florin Roman, liderul deputaților PNL.

Vezi – Sesizare privind legea pentru suspendarea rambursării creditelor, stare de urgență (.docx)

Vezi – Sesizare de neconstituționalitate lege facilitati fiscale în starea de urgență (.docx)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate