Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

La Blaj se aplică formula bugetului echilibrat. Rezultatele sunt pozitive

Publicat

Autorităţile locale din Blaj au făcut recent un calcul şi au ajuns la concluzia că nu vor majora taxele şi impozitele în anul 2012. De altfel, acestea au rămas aproape la nivelul din 2003. Cu toate acestea, valoarea investiţiilor efectuate de Primărie în modernizarea oraşului, anul trecut, s-a ridicat la suma de 7 milioane de euro. Este prima dată în istoria post-decembristă a oraşului când Primăria a încheiat anul 2010 pe plus, având un excedent de 400.000 de lei în fondul de rezervă.

Contrar altor administraţii de localităţi din judeţ, primarul din Blaj se laudă că bugetul municipiului a crescut semnificativ în ultimii ani, acest lucru datorându-se în principal creşterii bazei de impozitare. Veniturile proprii au înregistrat o creştere cu 256% faţă de anul 2005. Deşi  impozitele şi taxele locale nu au mai fost majorate din anul 2003, bugetul total a crescut ca urmare a numărului mai mare de contribuabili, în special persoane juridice, după cum spun autorităţile.

Impozitele şi taxele locale au rămas la valoarea minimă stabilită de lege. Singurele majorări au fost date de aplicarea valorii inflaţiei şi de trecerea dintr-o categorie în alta de zonare, odată cu efectuarea investiţiilor în domeniul edilitar (canalizare, modernizare străzi etc.)

Consiliul Local Blaj a luat recent decizia de a nu creşte impozitele şi taxele locale nici în anul 2012, în condiţiile în care legea i-ar fi  permis o majorare cu 20%, iar prioritatea bugetului va rămâne infrastructura.

De altfel, ponderea impozitelor şi taxelor plătite de cetăţenii persoane fizice reprezintă doar 13,6% din bugetul propriu pe anul în curs.

Primarul Gheorghe Rotar spune că strategia a avut în prim plan protejarea persoanelor fizice. „Sunt de părere că întotdeauna trebuie să existe o corelare între impozitele şi taxele locale şi nivelul veniturilor realizate de persoanele fizice. O administraţie eficientă şi în progres trebuie să se bazeze aproape în exclusivitate pe dezvoltarea persoanelor juridice aflate în jurisdicţie”.

În prezent, bugetul alocat investiţiilor publice reprezintă peste 50% din veniturile proprii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax