Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Speranța de viață sănătoasă la români: Femeile trăiesc mult mai mult decât bărbații. Unde se trăiește cel mai mult din UE

Publicat

Românii aveau în 2020 o speranță de “viață sănătoasă” în medie de aproximativ 60 de ani. Nivelul este cu patru ani sub media UE, potrivit biroului european de statistică Eurostat.

Eurostat a calculat o medie de viață sănătoasă la naștere de 64,5 ani la femei și de 63,5 ani la bărbați, la nivelul anului 2020.

Pentru fiecare stat membru, aceste repere diferă.

În cazul României, femeile au la naștere o speranță de viață sănătoasă de 60,5 ani, iar bărbații de 59,3 ani.

Suedezii se bucură de cea mai mare speranță de viață sănătoasă din rândul țărilor europene (72,2 ani), în timp ce letonii sunt pe ultimul loc (54,3 ani pentru femei și 52,6 ani pentru bărbați).

Ce reprezintă speranța de viața sănătoasă

Speranța de viață sănătoasă nu trebuie confundată cu speranța de viață, care se întinde pe o perioadă mai lungă și cuprinde și ”anii bătrâneții”, când persoanele se confruntă cu boli sau probleme de sănătate specifice vârstei care le afectează traiul.

Speranța de viață sănătoasă reprezintă numărul de ani preconizat pentru ca o persoană să trăiască fără probleme de sănătate.

Anii sănătoși de viață reprezintă 78% din speranța de viață.

Speranța de viață era de 83,2 ani pentru femeile din UE în 2020, iar pentru bărbați era de 77,5 ani.

Speranța de viață sănătoasă la naștere a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați în 20 dintre statele membre UE, diferența dintre sexe fiind în general relativ mică.

În șapte state membre ale UE, decalajul a fost de peste 2 ani, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Bulgaria (+4,2 ani), Estonia (+4,1 ani) și Polonia (+4,0 ani).

La capătul opus, numărul de ani de viață sănătos pentru femei a fost mai mic decât pentru bărbați în șase state membre ale UE.

Cele mai mari diferențe au fost observate în Țările de Jos (-2,8 ani), Portugalia (-2,1 ani) și Finlanda (-1,8 ani).

sursa: Eurostat, foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax