Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

La ce se gândeşte administraţia din Alba Iulia: Poliţia locală, îmbrăcată în haine militare austriece, de gardă în Cetate


Publicat

La spectacolul schimbării gărzii din Cetate, în viitor, vor lua parte, ca protagonişti, şi gardienii publici, deghizaţi în soldaţi austrieci. Acesta este un proiect al Primăriei Alba Iulia, cu scopul de a creşte atractivitatea Cetăţii, dar şi gradul de siguranţă în spaţiile publice din zonă.

Dacă în prezent, în Cetatea Alba Carolina, „soldaţii austrieci” sunt vizibili în zona Porţii a III-a, a Traseului celor Trei Fortificaţii şi a Traseului de Sud, zone care funcţionează sub „tutela” SC „Grup Corint”, în viitor, toate spaţiile circulate ale Cetăţii vor fi păzite de o formaţie de 20 de „soldaţi”, suplimentată cu gardienii publici din subordinea Primăriei.

Potrivit primarului Mircea Hava, soldaţii care patrulează prin Cetate nu sunt suficienţi, iar suplimentarea numărului acestora este o operaţiune dificilă, din cauza costurilor ridicate. Cu toate acestea, în viitor, Cetatea şi obiectele instalate în aceste zone vor fi supravegheate şi de gardienii publici: „Ne-ar trebui pentru Cetate aproximativ 20 de oameni, ca formaţia să fie completă. Acest lucru costă extraordinar de mult. Avem un proiect cu toţi cei pe care îi avem la poliţie, care nu sunt suficienţi, dar îi vom îmbrăca în costume austriece, care şi acestea costă foarte mult. Vor fi amplasaţi şi la intrarea de pe şanţul de nord şi vor patrula. Vor fi poliţişti ca să vadă lumea că zona e supravegheată de cineva, pentru că, dacă există o floare, trebuie să o ducem acasă, dacă este o bancă, trebuie să ne scriem numele pe ea. Încă se mai întâmplă lucruri de genul acesta care deranjează şi nu le poţi repara, asta este tristeţea”.

Primarul Mircea Hava nu a stabilit un termen pentru realizarea acestui proiect: „Avem alte chestiuni de rezolvat acum. Pe partea cu şanţurile de nord, din păcate nu se vor termina lucrările în această vară. Va trebui să facem sistemul de supraveghere video, avem multe chestiuni de făcut şi nu se pot face unele peste altele”.

Un alt plan al administraţiei locale este de a organiza momente de spectacol, cu cai şi actori, în Cetate şi seara, în speranţa de a atrage turiştii aici pentru mai mult timp: „Avem un plan să organizăm momente atractive şi seara, cu puşti, bătălii, torţe de foc, ca să vină cât mai multă lume. Vrem să facem câte un <spectacol> măcar o dată sau de două ori pe săptămână şi noaptea”.

UPDATE: După ce marţi, primarul Mircea Hava anunţa că intenţionează să îmbrace poliţiştii comunitari în costume austrice şi să îi amplaseze în toate zonele publice din Cetate pentru a asigura siguranţa cetăţenilor, astăzi reprezentanţii Primăriei vin cu noi precizări şi susţin că au în plan organizarea în cadrul Poliţiei Comunitare a unui serviciu de paradă.

Reprezentanţii Primăriei susţin că, dacă se va dovedi că acest proiect este oportun şi se va reuşi obţinerea de finanţare, în cadrul acestui serviciu vor fi angajate 20 de persoane specializate în activităţi de paradă care să fie amplasaţi în zonele istorice din Alba Iulia. Potrivit primarului Mircea Hava, prezenţa acestor soldaţi în cetate va da o pată de culoare municipiului şi va spori gradul de siguranţă al cetăţenilor şi de încredere în activităţile Poliţiei Comunitare.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. toma

  marți, 10.04.2012 at 17:57

  Mai lipsesc un cird de iobagi romani, adusi legati in jug, bine-nteles in haine populare romanesti, si circul e gata. Ne-am intors in plin ev-mediu romanesc….

  • @toma

   marți, 10.04.2012 at 19:49

   Circ sau nu, toti turistii care vin in oras vor sa vada garda.

 2. el conquistador

  marți, 10.04.2012 at 20:25

  CIRC……..

 3. vali

  marți, 10.04.2012 at 21:20

  Sa vezi defiland ocupantii austrieci intr-o cetate romaneasca e cam nas[pa. Dar e bine pt turism => business is business

 4. HH

  marți, 10.04.2012 at 21:55

  IMBRACAREA POLITISTILOR LOCALI IN HAINE AUSTRIECE ESTE ABSOLUT STUPIDA, DE MANELIST SI NICI NU STIU DACA ESTE LEGALA CHIAR DACA ACUM SUNT ” SLUGI ALE PRIMARULUI” !

 5. Ovidiu

  marți, 10.04.2012 at 22:34

  Oare se putea sa va convina ceva si sa nu aveti vreun comentariu impotriva? Nu exista nicaieri in RO o cetate ca aceasta si nici asa nu ne convine. Oare de ce avem nevoie ca sa fim mul;tumiti ??????????????????????????? De alt [rima de la USL sau PCR UDMR sau de unde o fi el….nu cred….avem nevoie de putina gandire si inteligenta, nu de a musca momeli de campanie electorala, momeli ce vin de peste tot.Oricum ca si la pescuit, doar flamanzii si fraierii musca, asa ca …grija mare.

  • el conquistador

   miercuri, 11.04.2012 at 08:06

   nu ai inteles nimic ovidiule….Nu este vorba de garda in sine, care este un punct de atractie

   Este vorba ca politistii comunitari vor fi impopotonati si ei cu uniforme austriece, asa cum fetitele isi impopotoneaza papusile.

   Dar politistii comunitari nu sint papusile lui Hava. Ei reprezinta totusi o autoritate. Sa iti bati joc de o autoritate publica este scandalos. Este mizerabil si ne poate arata ca Hava s-a ******** *****. O asemenea propunere nu poate fi decit a unui om rupt de realitate, care traieste intr-o lume imaginara, a unui om *******.

   Si cum vom deosebi noi (si turistii) politistii comunitari de actorii din garda austriaca? Daca vine unul la noi si ne cere documentele? De unde vom sti ca este politist sau nu?

   Si o intrebare: doamnele politist comunitar cum vor fi imbracate? In uniforma de soldat sau in costum de printesa de la teatrul de papusi? Ar fi interesant sa vina o printesa la tine si sa iti spuna „Actele la control va rog”

   PENIBIL

 6. Radu Dan

  miercuri, 11.04.2012 at 09:11

  Buna idee,…..se vor bucura urmasii lui Horea, Closca si Crisan….revazand frumoasele uniforme austriec patruland prin cetate.

 7. HaHaHa

  miercuri, 11.04.2012 at 11:59

  Hava mai bine facea pe Robin Hood, daca tot orasul asta e un basm. Penibila idea… inloc sa angajeze figuranti, sa fie platiti si instruiti, arunca atributiile de figuratie asupra po-po-ului local, la fel de neistruiti dar prea bine platiti. Mai bine lua de la cei ce au prea mult sa dea la cei ce nu au, daca tot nu se implica importaciunea sa creeze locuri noi de munca.

 8. derpy

  miercuri, 11.04.2012 at 15:46

  asa o sa ne trezim ca pe langa URLETELE ca nu-i voie pe acolo sau pe dincolo, sau pe bicicleta, primim si amenzi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

 • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
 • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
 • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
 • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate