Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tradiţii de Sărbători în Alba: La Hăpria, primul care intră în casă de Crăciun trebuie să fie bărbat. Aduce bunăstare şi sănătate oamenilor

Publicat

Tradițiile și obiceiurile pe care tinerii și nu numai le păstrează încă cu sfințenie se regăsesc cel mai bine la sat. Nu mulți sunt cei care știu că de Crăciun primul care va intra în casă trebuie să fie bărbat, astfel oamenii vor avea parte de sănătate și bunăstare în anul care va veni. Se mai spune că oamenii care lasă masa întinsă toată noaptea de Crăciun vor atrage binele în casele lor. Aceste obiceiuri au fost moștenite și de sătenii din Hăpria, județul Alba.

Dacă ajungi în satul Hăpria din Alba, de Crăciun să nu uiți că tradiția se păstrează și în prezent. Dacă mergeți cu colindul sau în vizită la cei dragi, tradiția spune că bărbatul trebuie să intre primul în casă. Oamenii îl iau ca pe un semn de bunăstare și sănătate în anul următor.

Nici masa îmbleșugată, care este ținută întinsă toată noaptea nu este un semn rău, sătenii din Hăpria consideră că astfel vor atrage binele asupra caselor.

Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în satele româneşti. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor.

În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că, dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor fi spornice la ouat. Ei cred, de asemenea, că vor avea o recoltă foarte bună în anul următor dacă vor amesteca sămânţa pe care o vor pune în brazdă cu boabele folosite în ajun la primirea colindătorilor.

În satele de pe Valea Mureşului, Crăciunul este încă legat de anumite credinţe populare care se păstrează şi în prezent, iar obiceiul de a oferi daruri îşi are originile într-o legendă pe care numai bătrânii o mai cunosc.

sursa: mediafax

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax