Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

La pas printre frumuseţile judeţului Alba. O comoară uitată la Sânmiclăuş

Publicat

O frumuseţe arhitecturală din judeţul Alba este castelul Bethlen din Sânmiclăuş. Acesta a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, între anii 1667-1683, de către Bethlen Miklos. Arhitectura castelului respectă principiile renascentiste, dar şi tradiţia locului. Castelul a fost ridicat pe două niveluri în formă de patrulater, cu turnuri de colţ ce flanchează pe latura de nord, unde se află şi intrarea în castel.

Rafinamentul şi stilul domnesc se regăsesc în încăperile înalte, cu tavan executat într-o formă stelată.  Holul interior uneşte pivniţa cu cele două etaje, printr-o scară spiratală. Se povesteşte că, odinioară, apărat de un zid cu bastioane şi şanţ cu apă, palatul găzduia baluri fastuoase, la care participau personalităţi de viţă nobilă din toate colţurile lumii. A fost reşedinţa conţilor maghiari, aici cununându-se, în 1719, fiica lui Bethlen cu baronul Kemény Zsigmond. Apoi, în 1856, castelul a ajuns în proprietatea familiei Bruckenthal, fiind restaurat şi transformat în şcoală agricolă. Pe de altă parte, se crede că cele două proprietăţi ale foştilor grofi maghiari, și anume castelele dintre Târnave (de la Cetatea de Baltă şi Sânmiclăuş), comunică printr-un tunel subteran. Din păcate, însă, nu există nici o încercare recentă de a dovedi mitul.

Din păcate, această frumuseţe a judeţului este lăsată astăzi să zăbovească singură, în paragină. Luxul şi rafinamentul de altădată s-au transformat astăzi în sărăcie. Totuşi, această minunăţe care a trecut în perioada comunistă prin numeroase transformări – de la sediu de grădiniţă, închisoare, cantină, până la carmangerie sau secţie de şampanizare – merită vizitat şi admirat.

Cum ajungi la Sânmiclăuş?

Drumul spre Sânmiclăuş porneşte din Blaj. Se trece prin satele Sâncel şi Şona, după care se desprinde un drum la stânga DJ 107 V, care duce la Sânmiclăuş.

La ieşirea din sat spre Căpâlna de Jos, în spatele curţii unei firme private, se află castelul.

Unde te cazezi?

La aproximativ 16 km de Sânmiclăuş se află municipiul Blaj, unde vă puteţi caza la Hotel Târnavele.

Facilităţi: internet, televizor în cameră, minibar, restaurant, salon de înfrumuseţare la parterul hotelului, parcare.

Tarife: cameră single – 68 de lei fără mic dejun, 85 de lei cu mic dejun; cameră dublă – 86 de lei fără mic dejun, 120 de lei cu mic dejun

Tot în Blaj, puteţi să va cazaţi la Pensiunea „Man President”

Facilităţi: internet, sală de fitness, saună, parcare, aer condiţionat, televizor, teren de sport, minibar, restaurant, transport la aeroport (contra cost)

Tarife: cameră single – 90 de lei, cameră dublă – 120 de lei, cameră triplă – 160 de lei; apartament cu 2 camere, 4 paturi – 300 de lei. Micul dejun este inclus în preţ.

Sursă: ” Judeţul Alba. Ghid Turistic”. Consiliul Judeţean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax