Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

La pas printre frumuseţile judeţului Alba. Un colţ de lume neatins de mâna omului: Molhaşurile Căpăţânii

Publicat

Locuitorii judeţului Alba se pot mândri în întreaga lume cu o multitudine de locuri unice şi multe neatinse de mâna omului. Unul dintre aceste locuri îl putem găsi în inima Muntelui Mare. Este vorba de Molhaşurile Căpăţânii, ce cuprinde patru mlaştini şi lacuri de altitudine.

Peisajele pe care le găseşti aici sunt parcă desprinse din poveşti. Cele patru mlaştini şi lacuri se află într-o păşune montană înconjurată de păduri de molid, brad şi paltin. Pe o suprafaţă de 5 hectare, „bălţile” sunt separate  între ele, iar specialiştii susţin că forma lor se datorează înclinaţiei slabe a versanţilor din jur, ce favorizează stagnarea apelor din precipitaţii. Întrucât este vorba de nişte mlaştini încă tinere şi sălbatice, peisajul se află într-o continuă schimbare. Orice vizită reprezintă un refugiu pentru orice turist şi, mai ales, o binecuvântare în ochii celor îndrăgostiţi de mistere ale naturii. Peisajele în continuă mişcare oferă imagini noi şi inedite de fiecare dată.  Molhaşurile Căpăţânii adăpostesc numeroase specii de plante, iar, pentru a le putea proteja, zona a fost pusă sub protecţie şi din anul 1969 este interzisă exploatarea, construirea sau alte modificări ale acesteia.

Cum ajungi?

Cel mai  uşor este de pe DN 75, din Cîmpeni până la Bistra. Cealaltă cale – dacă vii din judeţul Cluj – porneşte de la Turda spre Bistra, pe acelaşi DN 75 şi trece prin comunele Sălciua şi Lupşa. În orice caz, punctul de cotitură e centrul comunei Bistra, de unde se merge pe un drum forestier care urcă în munte, timp de peste o jumătate de oră cu maşina. De la un moment dat, însă, drumul devine inaccesibil pentru patru roţi, continuând pe o potecă largă, preţ de încă o jumătate de oră. În drum vei trece un pârâiaş ce coboară chiar din mlaştină; vei întâlni apoi zone defrişate şi culmi domoale, după care ajungi chiar în vârful muntelui, rotunjit şi larg. Acolo sus, între brazi, vei găsi Molhaşurile Căpăţânii, rezervaţie botanică aflată la 1-597 m înălţime.

Unde te cazezi?

Poţi alege, în oraşul Cîmpeni, Hotelul-club „Yax”. Facilităţi: parcare, terasă, ATV, fax, internet, bar, discotecă, transport auto, televiziune,  minibar în cameră. Tarife: cameră matrimonială – 80 de lei, cameră dublă (fără baie în cameră) – 40 de lei, cameră triplă – 100 de lei, cameră triplă (fără baie în cameră) – 60 de lei.

Sursă: „Judeţul Alba. Ghid Turistic” Consiliul Judeţean Alba

Foto: ştiri.turismalba.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax