Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”La porțile ceriului” – Grigore Leșe în Munții Sebeșului, pe urmele crescătorilor de animale care trăiesc pe creste, în sălașuri

YouTube video

Publicat

TVR a redifuzat un documentar realizat de Grigore Leșe în județul Alba, mai exact în Munții Sebeșului. 

Emisiunea ”La porțile ceriului” a fost realizată în 2015 și prezintă viața oamenilor care își duc vara animalele pe crestele munților și trăiesc acolo, la altitudine, în sălașuri și stâne, așa cum o făceau ștrămoșii lor din vremuri imemoriale.

”Aici drumurile se gată, cărările sunt ascunse, iar potecile sunt cunoscute numai de păcurari” narează Grigore Leșe despre drumul pe care trebuie să îl parcurgi pentru a ajunge la salajul Elisabetei Vlad.

”Am gasit-o singură la salajul de vara pe Elisabeta Vlad. Femeia de poveste, Lița Veta a lui Vladoiu, cum o cunosc oamenii de pe aici și din satul ei Toncea, aflat jos în vale, unde pământul este roditor iar livezile îmbelșugate. Acolo se retrage când vin zăpezile grele și vântul se întrece cu urletele lupilor”, continuă Grigore Leșe să vobească despre Lița Veta, femeiea ce își trăiește verile pe crestele munților.

”Lița Veta e măritata cu Tetea Gheorghe, om harnic și de ispravă în tinerețe a fost vreme multă concentrat, iar femeia a rămas singură. Așa s-a învățat să taie porcul, să repare casa, să meargă la coasă, să facă lucruri bărbătești. Au trecut prin greutăți împreună, dar asta i-a unit și mai mult. În primăvara asta bărbatul i-a făcut un dar, la care Liță Veta a visat de când s-au luat: verighetă de aur pentru mâna ei dreaptă”, mai povestește Grigore Leșe despre familia celor doi.

De când răsare soarele și până apune, Elisabeta Vlad este într-o continuă mișcare. Mulge vacile, cară laptele, îl strecoară și îl pregătește pentru procesul în care acesta se transformă în brânză. Așa își trăiește viața, femeia din Alba: la fel cum o făceau și  strămoșii ei în vremurile de demult.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax