Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: La Poşta Română Alba vor fi desfiinţate 72 de posturi. 131 angajaţi din judeţ au susţinut testări profesionale în procedura de restructurare a companiei

Publicat

În cadrul procesului de restructurare a Poştei Române, un număr de 72 de posturi vor fi desfiinţate în judeţul Alba. Săptămâna trecută, 131 de angajaţi au susţinut testări profesionale pentru a obţine unul dintre cele 20 de posturi pentru care a fost necesară organizarea unui concurs. În noua organigramă, Poşta Alba va avea 513 salariaţi, faţă de 585, înainte de începerea procedurii de reorganizare.

Directorul Poştei Române Alba, Ioan Florea, a declarat pentru Alba24.ro că testările profesionale pentru angajaţii companiei din Alba s-au desfăşurat normal, fără incidente şi că au existat cazuri în care concursul a vizat stabilirea persoanei care va munci în continuare doar cu jumătate de normă. Din Alba Iulia, doar o singură persoană a fost inclusă în procedura de reorganizare, iar la nivel de judeţ au fost înregistrate aproximativ 60 de cereri de plecare voluntară din sistem.

După comunicarea rezultatelor la testările profesionale organizate până în 31 august, salariaţii din Alba ai Poştei Române vor afla care este situaţia celor 20 de posturi pentru care s-au desfăşurat aceste verificări ale cunoştinţelor. În noua organigramă, Poşta Română Alba va funcţiona cu 513 posturi, faţă de cele 585 câte erau cuprinse în structura anterioară.

Din 3 septembrie vor începe concedierile propriu-zise, iar angajaţii care pleacă din sistem vor primi până la 30 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Guvernul a aprobat, în august, alocarea sumei de 7.405.000 lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2013 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Compania Naţională Poşta Română SA, în baza planului de disponibilizare aprobat potrivit legii. Conform planului de disponibilizare aprobat anterior, Poşta Română ar urma să renunţe la 3.650 de angajaţi începând cu luna septembrie (dintr-un total de 32.887 salariaţi).

Procedura de concediere este  parte a procesului de restructurare a companiei care vizează restabilirea echilibrului între volumul de prestaţii poştale şi numărul de salariaţi.

Potrivit unui comunicat al Poştei Române, la nivel naţional, un număr de 2.392 de angajaţi ai companiei au optat individual, în scris, pentru disponibilizarea colectivă. În perioada 28-31 august a avut loc testarea profesională a angajaţilor, având ca obiectiv selectarea personalului care va fi disponibilizat, pe baza cunoştinţelor specifice posturilor ocupate. La finalul procesului de restructurare, din Poşta Română vor fi disponibilizaţi în total 3.650 de angajaţi, pe baza procedurii şi a setului de criterii stabilite de conducerea companiei, de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România.

Potrivit directorului Poştei Române din Alba, Ioan Florea, numărul persoanelor disponibilizate, stabilit în şedinţa Consiliul de Administraţie din ianuarie, a fost de 63, însă de atunci au mai plecat angajaţi, prin pensionare.

În cazurile în care, într-o unitate sunt trei angajaţi, spre exemplu şi unul trebuie să plece, însă niciunul nu-şi exprimă această intenţie, s-a organizat testarea salariaţilor respectivi, în urma căreia se stabileşte persoana care va fi concediată.

Sunt şi cazuri în care unele subunităţi, din mediul rural, se desfiinţează, însă, potrivit directorului Florea, activitatea Poştei nu va fi afectată, pentru că serviciile din zona respectivă vor fi preluate de agenţii poştale din apropiere.

UPDATE: Marţi, Poşta Română a anunţat că a “încheiat selecţia personalului aferent procesului de restructurare. Peste 65% dintre angajaţii ce vor părăsi compania au optat individual pentru înscrierea în procesul de disponibilizarea colectivă.

Procesul de restructurare a Poştei Române are ca obiectiv pe termen scurt restabilirea echilibrului între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii Poştei Române pe piaţa serviciilor poştale, piaţă liberalizată începând cu luna ianuarie 2013.

În cadrul procesului de restructurare a companiei vor fi disponibilizaţi 3.650 de angajaţi, pe baza procedurii şi a setului de criterii stabilite de conducerea companiei, de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România.

În conformitate cu calendarul procesului de restructurare, în perioada 28 – 31 august 2013, a avut loc testarea profesională a angajaţilor, având ca obiectiv selectarea personalului excedentar. În perioada 18 – 23 august 2013, un număr de 2.392 de angajaţi ai companiei au optat individual, în scris, pentru disponibilizarea colectivă.

Începând cu 3 septembrie 2013 se vor emite deciziile de încetare a contractului de muncă, cu acordarea preavizului legal de 20 de zile lucrătoare.

Drepturile cuvenite salariaţilor disponibilizaţi se vor acorda conform prevederilor OUG 36/2013, corelate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă 2008/2018, valabil în C.N. Poşta Română S.A.

Pentru anul 2013, din bugetul asigurărilor pentru şomaj au fost alocate 7,4 milioane lei, pentru plăţile corespunzătoare personalului disponibilizat de la Poşta Română.

Echipa de management a Poştei Române are ca obiective principale creşterea veniturilor, reducerea cheltuielilor şi consolidarea poziţiei de lider pe piaţă a companiei, în contextul liberalizării totale a pieţei serviciilor poştale începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Poşta Română este lider pe piaţa serviciilor poştale în România, are o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei şi operează printr-o reţea de peste 5.600 de oficii poştale cu acoperire naţională.

Anual, sunt procesate sute de milioane de trimiteri poştale şi sunt distribuite către 5.000.000 de beneficiari drepturi băneşti aferente sistemului public de pensii, al asigurărilor sociale de stat, IOVR, agricultori şi pensii militare.”

Conform legii aplicate până în prezent, persoanele disponibilizate primesc indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi.

Pentru cele 4 luni rămase din acest an, fiecare angajat dat afară de la Poşta Română va primi suma de 2.027 lei, ceea ce înseamnă 506 lei lunar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax