Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

La Râșnov a fost deschis primul Dino Parc din România și cel mai mare din Europa de Sud-Est. Proiectul a fost finanțat prin ADR Centru

Publicat

10411765_716029531840986_1522384853552725464_n La Râșnov, în județul Brașov, a fost deschis cel mai mare parc cu dinozauri în mărime naturală din Europa de Sud-Est și primul Dino Parc din România, proiect finanțat prin ADR Centru. Pentru realizarea sa, beneficiarul a solicitat spre finanțare nerambursabilă aproape 11,60 milioane de lei.

Județul Brașov își îmbogățește gama de servicii turistice, prin completarea ofertei de agrement cu un nou parc recreativ tematic. Prin finalizarea proiectului „Dino Parc”, după exact trei ani de la semnarea contractului de finanțare la sediul ADR Centru din Alba Iulia, turiștii se vor distra, dar se vor și informa despre viața dinozaurilor de acum câteva milioane de ani. Proiectul, finanțat din bugetul Regiunii Centru alocat pe Domeniul major de intervenție 5.2, al Programului Operațional Regional 2007-2013, are o valoare totală de circa 5 milioane euro, din care 50% o constituie suma nerambursabilă solicitată pentru crearea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale și creșterii calității serviciilor turistice.

Proiectul „Dino Parc” este localizat la Râșnov, foarte aproape de Cetatea Râșnov, obiectiv promovat intens de municipalitate și care beneficiază, la rândul său, de un proiect de investiții pentru facilitatea accesului turistic. De fapt, atât administrația publică locală, cât și membrii mediului de afaceri intentionează să conlucreze, pentru promovarea tuturor oportunităților de recreere din zona Râșnov, văzută ca un pol turistic adiacent municipiului Brașov, dar și mult mai cunoscutei Valea Prahovei.

Cererea de finanțare pentru ”Dino Parc” a fost depusă de către HCR SRL din Sfântu Gheorghe, prin care s-au solicitat spre finanțare nerambursabilă circa 11,60 milioane lei. Prin implementarea acestui proiect, beneficiarul a urmărit diversificarea sortimentală a produselor turistice și introducerea a 6 categorii de produse turistice noi. Parcul recreativ tematic este prevăzut cu foișoare de observație și studiu, amplasate în arbori, foișoare dotate cu mini-biblioteci, în care vizitatorii pot găsi informații despre creaturile preistorice. Acum, în păduricea de lângă Cetatea Râșnov există 45 de exponate cu dinozauri, realizate conform celor mai recente date științifice, tiroliene, locuri de joacă pentru copii, magazin de suveniruri și multe alte lucruri inedite pentru turiștii români sau străini, mai mici, sau mai mari.

În cadrul acestui parc tematic se vor realiza prezentări video, într-o sală de cinema special amenajată și vor fi sustinute ședințe de laser-shooting, cu tematica animalelor preistorice. Copiii se vor putea distra, iar părinții lor să se relaxeze, urmărind spectacole cu momente din viața dinozaurilor. De fapt, la deschiderea pentru presă a parcului, participanții au urmărit, în premieră națională, filmul ”Jurassic World”, într-o proiecție în aer liber. Beneficiarul finanțării nerambursabile estimează că va avea un număr minim de 200.000 vizitatori, în primul an după finalizarea implementării proiectului. Principalii clienți se estimează a fi din rândurile elevilor de școli primare de pe o raza de circa 200 kilometri. Vizitatorii vor avea în cadrul parcului un traseu delimitat, pentru a vedea exponate la scara reală ale creaturilor istorice. Lângă fiecare exponat există panouri informative cu  numele, caracteristicile și perioada în care a trăit  fiecare creatură preistorică.

„Prin finalizarea acestui nou contract avem, pe acest domeniu destinat modernizării infrastructurii de turism și valorificării resurselor naturale, la nivelul celor șase județe din Regiunea Centru, un număr de 27 proiecte finanțate cu fonduri Regio, a căror valoare totală este de aproape 80 milioane euro. Dintre acestea, 7 proiecte, cu o valoare totală de peste 16 milioane euro, deci mai mult de o cincime, sunt din județul Brașov. Aceste fonduri nerambursabile din bugetul programului sunt alocate pentru modernizarea structurilor de cazare și pentru crearea unor noi atracții turistice. O astfel de nouă atracție turistică a fost dezvoltată la Râșnov. Acum, prin creșterea calității serviciilor turistice, obiectiv stabilit prin aceste proiecte, și alături de celelalte proiecte finanțate prin Program, prin care urmărim reabilitarea infrastructurii de drumuri din regiune, dar și creșterea calității serviciilor sociale, medicale sau educaționale, vom reuși să cream un sistem ce va convinge turiștii din țară și din afară să ne viziteze. Așa au reușit și alții și asa vom reuși și noi să atragem resurse materiale și umane, vom ridica nivelul de trai din regiune și vom crea locuri de muncă”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax