Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

La volan, cu permisul de conducere suspendat. Dosare penale pentru doi tineri din Alba

Publicat

volan

Doi tineri, unul din Alba Iulia, celălalt din Lunca Mureşului, s-au ales cu dosare penale după ce au condus autovehicule, având permisul suspendat. Au fost depistaţi în trafic de Poliţie.

Potrivit IPJ Alba, vineri, în jurul orei 4.40, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, în timp ce acţionau împreună cu poliţiştii Serviciului Rutier Alba Iulia pe strada Gheorghe Doja din Alba Iulia, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 33 de ani, din municipiu.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că şoferul avea permisul de conducere suspendat. În plus, poliţiştii au constatat că era sub influenţa băuturilor alcoolice, în urma testării acestuia cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,28 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Joi, în jurul orei 18.30, poliţiştii din Lunca Mureşului l-au depistat pe un tânăr de 23 de ani, din comuna Lunca Mureşului, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, având permisul de conducere suspendat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Actualizări la Facebook. Ce opțiuni noi vor avea utilizatorii pe rețeaua de socializare

Publicat

Utilizatorii Facebook vor avea noi opțiuni în rețeaua de socializare Facebook. Meta lansează actualizări ale feed-ului.

Acestea oferă utilizatorilor modalități suplimentare de a alege ce conținut vor să vadă și adaugă comenzile „arată mai mult” și „arată mai puțin”.

Comenzile “show more” and “show less” vor începe să apară sub postările de la prieteni și conținutul recomandat în fluxurile de știri ale utilizatorilor, a anunțat Meta.

Alegerea respectivelor opțiuni crește sau reduce temporar modul în care este clasificat conținutul similar, rezultând astfel un feed mai bine pus la punct cu conținutul pe care utilizatorii dorescsă îl vadă, astfel încât să petreacă mai mult timp pe platformă.

Comenzile „Show more” și „show less” vor apărea sub postări și în meniul „cu trei puncte”.

„Oferind mai multe modalități de a încorpora feedback-ul direct în feed, facem ca sistemele noastre de inteligență artificială să fie și mai inteligente și mai receptive”, spune compania.

Meta a arătat că feed-ul Facebook, menit inițial să fie un loc în care să te conectezi cu prietenii, se schimbă rapid într-o eră a TikTok.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Bărbat din Aiud, arestat preventiv după ce și-a amenințat și agresat soția într-un microbuz. A încălcat ordinul de protecție

Publicat

Un bărbat din Aiud a fost arestat preventiv după ce a încălcat ordinul de protecție, emis de polițiști după ce și-a agresat soția. 

Mai exact, deși polițiștii i-au interzis să se apropie de femeie, sau să o contacteze, bărbatul în vârstă de 52 de ani, marți dimineața, în timp de se deplasa cu un mijloc de transport în comun, și-ar fi agresat soția, iar ulterior ar fi amenințat-o, telefonic.

Acum este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție provizoriu.

CITEȘTE ȘI: Bărbat din Aiud, REȚINUT după ce și-a agresat și amenințat soția. Ce s-a întâmplat

Între timp a fost reținut pentru 24 de ore, iar în data de 5 octombrie 2022, magistrații Judecătoriei Aiud au luat decizia arestării preventive pentru 30 de zile.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele 10.000 de abonamente pentru UNTOLD 2023. Organizatorii le scot la vânzare joi, la prețul de 109 euro (plus taxe)

Publicat

foto: Untold

Fanii Untold pot cumpăra joi, la ora 14.00, abonamente pentru ediția 2023. Organizatorii spun că anul viitor vor aduce, pe lângă cei mai buni DJ-i din lume, și trupe în premieră pentru România.

Organizatorii au pregătit primele 10.000 de abonamente la 109 euro plus taxe, pentru fanii care se înscriu pe untold.com.

„Zeci de mii de oameni s-au înregistrat deja și speră să fie printre norocoșii care își asigură de acum intrarea la unul dintre cele mai mari festivaluri din lume”, transmit organizatorii.

Cea de-a 8-a ediție Untold va avea loc între 3 și 6 august 2023.

Organizatorii spun că anul viitor vor aduce, pe lângă cei mai buni DJ-i din lume, și trupe în premieră pentru România.

În cele patru zile și patru nopți de festival, creatorii experienței UNTOLD vor transforma cei peste 235.000 de metri pătrați din Parcul Central din Cluj-Napoca într-o lume a diversității genurilor muzicale, care include live act-uri, show-uri ale celor mai cunoscuți artiști din cultura EDM, techno, tech-house, deep-house, house, trance, hip-hop, pop, drum’n’bass, trap, dubstep, trip-hop și multe altele.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ADMITERE liceu 2023: înscrieri în învățământul profesional și dual, în 3-7 iulie. CALENDAR și reguli

Publicat

Admitere liceu 2023: Calendarul admiterii la liceu în învățământul dual și profesional a fost publicat în Monitorul Oficial. Înscrierile se vor face în perioada 3-7 iulie 2023.

De anul viitor, media la admitere va fi doar cea de la Evaluare Națională. Nu se mai ține cont de mediile din clasele de gimnaziu.

Reguli la admitere liceu 2023 – învățământ profesional și dual

 • La admitere pot participa absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care nu au împlinit 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023—2024 și nu au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, potrivit documentului citat de edupedu.ro.
 • Inspectoratele școlare alocă locuri distincte în unitățile de învățământ pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și pentru elevii romi.
 • Nu se alocă astfel de locuri speciale la calificările la care se organizează preselecție și nici la calificările din oferta pentru învățământul dual la care sunt prevăzute probe eliminatorii sau probe de admitere.
 • Olimpicii – elevii care au obținut, în clasele de gimnaziu, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației, pot fi înscriși în clasa a IX-a, în anul școlar 2023-2024, peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de elevi.
 • Cetățenii din Ucraina cu statut de elevi pot fi înscriși în clasa a IX-a peste numărul maxim de elevi.

Cum se calculează media de admitere liceu 2023

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba maternă pot opta pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și litertură maternă. Părinții trebuie să completeze o declarație în acest sens, la înscrierea la liceu. Însă acești candidați nu vor fi repartizați computerizat la liceu în clase cu predare limbi minorități naționale.

Criterii departajare candidați cu medii egale

Se folosesc în ordine următoarele criterii:

 • nota la Evaluare Națională – proba de limba și literatura română
 • nota la Evaluare Națională – proba de matematică
 • nota la Evaluare Națională – proba de limbă maternă /proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, pentru candidații care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale
 • media generală de absolvire a claselor V-VIII

Dacă la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate notele/mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

CALENDAR admitere în învățământul profesional și dual – anul școlar 2023-2024

Pregătirea admiterii:

 • 17 februarie 2023: Elaborarea planului de măsuri județean/al municipiului București pentru pregătirea și organizarea admiterii. Transmiterea, de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, spre aprobare, la inspectoratul școlar județean/al municipiului București (ISJ/ISMB) a propunerii privind componența comisiei de admitere din unitatea de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământ profesional, avizată de consiliul de administrație al unității de învățământ
 • 22 februarie 2023: Transmiterea, de către ISJ/ISMB către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a aprobării comisiei de admitere din unitatea de învățământ;
 • 24 februarie 2023: Unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional se consultă cu operatorii economici parteneri pentru a stabili dacă vor organiza sesiune de preselecție a candidaților și cu privire la probele suplimentare de admitere pentru situația în care numărul de candidați este mai mare decât numărul de locuri.
 • 28 februarie 2023: Transmiterea, de către ISJ/ISMB, la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a avizului pentru Procedura de admitere și, după caz, pentru Procedura de preselecție. Afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a Procedurii de preselecție (după caz) și a Procedurii de admitere, precum și a numărului de locuri propuse pe domenii de pregătire și calificări profesionale. De asemenea, se vor preciza perioadele de înscriere și datele planificate pentru eventualele probe de admitere. Informarea și consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de continuare a studiilor în învățământul profesional
 • 1 martie – 12 mai 2023: Fiecare unitate de învățământ care, în anul școlar 2022—2023, școlarizează elevi în clasa a VIII-a, învățământ gimnazial, organizează și desfășoară activități de orientare și consiliere cu elevii de clasa a VIII-a, cu accent pe conștientizarea cerințelor pieței muncii și a oportunităților pentru carieră și pe continuarea pregătirii prin învățământul profesional. Activitățile de orientare și consiliere se derulează cu sprijinul consilierilor școlari ai centrului județean de resurse și asistență educațională (CJRAE)/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) și urmăresc pregătirea înscrierii elevilor în învățământul profesional. Acțiunile menționate se pot organiza și prin mijloace electronice de comunicare (e-mail, videoconferință online, materiale postate pe paginile de internet ale unităților de învățământ, CJRAE, inspectoratelor școlare etc.).
 • 1 martie – 12 mai 2023: La nivelul fiecărei unități de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional în anul școlar 2023—2024 se desfășoară acțiunea „Săptămâna meseriilor”, cu sprijinul operatorilor economici parteneri
 • 15 mai – 9 iunie 2023: Ședințe/Acțiuni de instruire organizate de toate unitățile de învățământ gimnazial, cu elevii de clasa a VIII-a și părinții acestora, pentru prezentarea metodologiei și a calendarului admiterii, a procedurilor de preselecție și/sau de admitere și a planului de școlarizare la învățământul profesional, inclusiv a modului de completare a opțiunilor din fișa de înscriere în învățământul profesional și învățământul dual. Acțiunile menționate se pot organiza și prin mijloace electronice de comunicare (telefon, e-mail, videoconferință online etc.).
 • 16-26 mai 2023: Inspectoratul școlar județean (ISJ)/Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) organizează târgul ofertelor educaționale.
 • 10-12 mai 2023: Eliberarea/Transmiterea anexelor fișelor de înscriere pentru candidații care doresc să participe la probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
 • 15-16 mai 2023: Înscrierea candidaților pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și transmiterea/completarea anexelor fișelor de înscriere
 • 17-19 mai 2023: Desfășurarea/Echivalarea probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
 • 22 mai 2023: Comunicarea rezultatelor la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă Depunerea contestațiilor la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor
 • 26 mai 2023: Comunicarea rezultatelor finale, după contestații, la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă. Transmiterea către comisia de admitere județeană/a municipiului București a listelor cu rezultatele finale la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată.

Etapa I de admitere în învățământul profesional

 • 3-7 iulie 2023: Unitățile de învățământ gimnazial completează și eliberează fișele de înscriere în învățământul profesional și dual de stat, pentru candidații care solicită aceasta / Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional și dual, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual
 • 7 iulie 2023: Afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional, a listei candidaților înscriși în învățământul profesional
 • 10-11 iulie 2023: Derularea probei de preselecție în unitățile de învățământ în care s-a decis organizarea acesteia, conform graficului stabilit și afișat de fiecare unitate de învățământ care organizează preselecție. Comunicarea rezultatelor sesiunii de preselecție de către unitatea de învățământ care a organizat sesiunea de preselecție
 • 10-12 iulie 2023: Ridicarea, de către candidații respinși la preselecție, a fișelor de înscriere la învățământul profesional și dual, de la unitatea de învățământ care a organizat sesiunea de preselecție
 • 10-12 iulie 2023: Înscrierea candidaților respinși la preselecție la unitățile de învățământ care școlarizează în învățământul profesional, la care nu s-au organizat probe de preselecție, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual de stat
 • 12 iulie 2023: Actualizarea și afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a listei candidaților înscriși la învățământul profesional
 • 13 iulie 2023: Desfășurarea probei suplimentare de admitere și afișarea rezultatelor la proba suplimentară de admitere de către unitățile de învățământ care au organizat proba
 • 14 iulie 2023: Depunerea contestațiilor la proba suplimentară de admitere și rezolvarea contestațiilor
 • 14 iulie 2023: Validarea, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București pentru învățământul profesional, a listei candidaților declarați admiși în învățământul profesional. Afișarea, de către unitățile de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional, a listei candidaților admiși și a celor respinși în învățământul profesional
 • 15-16 iulie 2022: Ridicarea fișelor de înscriere în învățământul profesional și dual de către candidații declarați respinși
 • 17-20 iulie 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși în învățământul profesional

Etapa a II-a de admitere în învățământul profesional

 • 25-27 iulie 2023: Eliberarea de către unitățile de învățământ gimnazial a fișelor de înscriere pentru învățământul profesional și dual pentru candidații cărora nu li s-au eliberat fișe de înscriere în etapa I de admitere în învățământul profesional
 • 25-27 iulie 2023: Înscrierea candidaților care nu au participat la etapa I de admitere sau care au participat, dar nu au fost repartizați/admiși sau au fost admiși, dar nu și-au depus dosarele de înscriere, la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual
 • 27 iulie 2023: Afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional, a listei candidaților înscriși în învățământul profesional
 • 2 august 2023: Afișarea, de către unitățile de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional, a listei candidaților admiși și a celor respinși la învățământul profesional
 • 3-4 și 7 august 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși
 • 7 august 2023: Transmiterea, de către comisia de admitere în învățământul profesional din unitatea de învățământ, în format electronic și în scris, către comisia de admitere județeană/a municipiului București a listelor finale cu candidații înmatriculați și a situației locurilor neocupate în învățământul profesional

Etapa a III-a de repartizări și redistribuiri pe locurile libere și rezolvarea cazurilor speciale: 8-10 august

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax