Connect with us
Publicitate

AIUD

“ Labirint natural” în locul unei clădiri din Aiud: Imobilul va fi demolat pentru a face loc unui proiect eco. Ce spune Oana Badea

Publicat

Demolarea unei clădiri din Aiud a stârnit o serie  de controverse în mediul online. Pe de o parte sunt cei care susțin demersul primăriei, iar pe de altă parte cei care consideră că edificiul face parte din istoria aiudenilor. 

Este vorba despre clădirea Administrației Financiare a comitatului Alba de Jos care mai apoi a fost internat al Școlii de Șoferi Profesioniști.

De asemenea, în interiorul clădirii au mai avut loc, ani buni, activități didactice. 

În locul clădirii se va amenaja o zonă de spații verzi cu un labrint natural, pistă pentru role, dar și alte facilități pentru regenerare naturii în mediul urban. 

Amanajarea face parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat prin fonduri europene, proiect care are o valoare totală de 6.870.194,26 lei.

Primarul din Aiud, Oana Badea, a oferit pentru alba24.ro mai multe explicații și de ce s-a ajuns la demolarea clădirii. Imobilul nu este monument istoric a precizat Oana Badea.

În primul rând, clădirea era într-o stare avansată de degradare, de zeci de ani. În 2004, când în interiorul clădirii erau amenajate clase pentru elevi, într-o noapte s-a prăbușit tavanul.

Potrivit primarului Oana Badea administrația locală de atunci nu a intervenit în reabilitarea sau consolidarea clădirii, iar la scurt timp, activitățile școlare s-au întrerupt în clădire.

Anii au trecut, clădirea nu a mai fost întreținută și în 2016, reprezentații primăriei au cerut o expertiză tehnică asupra clădirii. În urma expertizei tehnice s-a ajuns la concluzia: „profundă afectare a structurii de rezistență”, fapt care a condus la decizia dezafectării acesteia.

Primăria a aplicat pentru o finanțare europeană, finanțare care a și fost câștigată, iar locația pe care se află clădirea face parte din zona în care se va implementa proiectul câștigat pe fonduri UE.

În cursul zilei de marți, 23 februarie a început demolarea clădirii.

Amenajare zonă de agrement strada Ecaterina Varga, nr. 12

Pe strada Ecaterina Varga, unde se află și clădirea în cauză se va amenaja o zonă de agrement și realizarea unei amenajări peisagistice ce urmează să cuprindă:

amenajarea spațiilor verzi
amenajarea unei piste pentru role
sistem de iluminat public
mobilier urban (bănci, cosuri de gunoi, toalete ecologice, suporturi biciclete)
imprejmuire cu gard viu
sistem de irigații
Este vorba de o suprafață de 3.636 mp, iar pe lângă clădirea în cauză alte două imobile care vor fi demolate.

Amenajarea principală va cuprinde o amenajare peisagistică de tip labirint – construit pe amprenta zidurilor fostei construcții. Labirintul se dorește a fi martor al fostei construcții, alături de un panou informativ cu un scurt istoric al clădirii. În zonă va fi realizat un loc de joacă pentru copii cu înălțimea gardului viu de 80 de centimetri – care va permite crearea unui spațiu de explorare pentru cei mici.

Spațiul de odihnă va cuprinde mici zone de relaxare, completate de o structură rimată de arbori, de tip „soldați”, de diverse specii.

Pista pentru role va fi realizată în partea vestică a parcelei și va cuprinde și o platformă de odihnă / vizionare.

Aleile pietonale vor avea lățimea de 1,5 metri. Totalul suprafețelor zonelor verzi va fi de 3.273,23 mp.

Vezi cum va arata tot proiectul ECO Agrement Aiud – Zone de agrement Avram Iancu și Ecaterina Varga”, proiect prevede realizarea de alei pietonale, spații de odihnă, piste pentru role, skate și biciclete, locuri de joacă pentru copii și un labirint din gard viu. De asemenea, se va amenaja o scenă ce va beneficia de un ecran de proiecție demontabil.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Zone de „eco agrement” cu labirint din gard viu, piste de biciclete și locuri de joacă, la Aiud. Contractul a fost semnat

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursă foto: Facebook, arhiva alba.24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax