Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lansare de carte despre educația adulților în România comunistă, de Alin Goron, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia găzduiește în data de 20 decembrie, de la ora 11, lansarea primului volum publicat de profesorul de istorie Alin Goron.

Cartea se intitulează „Metamorfoze sociale în umbra marxism-leninismului. Educația adulților în România comunistă (1948-1958)” și a fost publicată la editura Mega.

”Volumul este rodul muncii mele de mai bine de șase ani, fiind de fapt teza mea de doctorat susținută la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în luna martie a anului 2022.

Abordând o tematică mai puțin studiată în istoriografia contemporană, cartea oferă cititorilor răspunsul la unele întrebări vehiculate astăzi în spațiul public.

Nu se vrea a fi un demers exhaustiv, ci mai degrabă o poartă deschisă spre unui segment al istoriei culturale” a transmis profesorul Alin Goron.

Alin Goron este profesor de Istorie în învățământul preuniversitar și istoric.

Regimul comunist a oferit educaţiei adulţilor un loc privilegiat în rândul politicilor sale de reconstrucţie a societăţii conform noilor dogme ideologice. Materializarea practică a reprezentat nu doar adoptarea modelului sovietic, ci şi convingerea liderilor politici autohtoni că adeziunea maselor la noul regim nu putea fi realizată altfel decât prin investiţii materiale şi umane în acest segment al educaţiei.

”Preocupările personalităţilor autohtone au vizat educaţia adulţilor începând cu perioada interbelică, acestea fiind şi premisele care vor constitui punctul de plecare al analizei tematicii încadrate cronologic în istoria postbelică a României.

Până la proclamarea republicii în 1948, asistăm la o perioadă de tatonare pentru ca mai apoi regimul comunist să preia integral pârghiile educaţiei maselor, însuşindu‑şi patrimoniul moştenit din epoca anterioară” scrie în introducerea cărții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax